Chyba wypada zacząć od tego że zawsze chciałem mieć Spitfire’a. Jest cos w kształcie tego samolotu co po prostu wygląda dobrze w powietrzu. No i jakoże rozpocząłem swoja przygodę z drukiem 3D wpadła mi w oko oferta firmy 3Dlabprint.
Firma ta sprzedaje modele w postaci plików do drukarki. W tym przypadku mówimy o modelu:
- samolot: Supermarine Spitfire MkIX
- długość: 1488mm
- rozpiętość: 1700mm (normalny), 1505mm (clipwing)
- obciązenie powierzchni nośnej: 71,9 g/dm2
- masa modelu gotowego do lotu: 3700g (z pakietem LIPO 6s 4500mAh)
- czas lotu (z 30% zapasem) 10min
- chowane podwozie
- klapy
Za $48 dostaję się dostęp do strony gdzie można zaciągnąć kilka spakowanych archiwów w których dostępne są pliki pozwalające:
- wydrukować model wprost (gcode) na drukarkach serii Prusa I3 (najlepiej oczywiscie oryginalnych ale na klonach też da radę)
- wydrukować model z własnymi parametrami (pliki STL) i na dowolnym oprogramowaniu (polecają Simplify 3D)
Do tego są do wydrukowania oznaczenia, 2 wersje zakończenia skrzydeł, detale kadłuba jak anteny, działka, drukowane koła (opona i felga), podwozie, kołpaki pod 2,3 i 4 płatowe smigło) itp.
Firma poleca drukowanie modelu z PLA (najprostrzy i najbardziej łamliwy z materiałow do druku), dopuszcza PET-G (co mi się podoba) oraz nie poleca ABS (potencjalnie najlepszy wygląd).
Jako standardową polecaja dysze 0,4mm i drukarkę z polem pracy 195x195x150mm oraz grzaniem stołu.
No to ja będę drukował w PET-G (chyba). Na razie na próbe poszedł kołpak, nei wyszło idealnie ale i jak na pierwszy raz jest nieźle. Drukowałem z przygotowanych plików i jakość kodu jest naprawdę wysoka.
Wieczorem wrzucę zdjęcie. Na razie kilka fotek ze strony producenta:
Więcej tutaj: https://3dlabprint.c...-spitfire-mkix/
Prosze trzymać kciuki za postępy w budowie.