Skocz do zawartości


Zdjęcie

Bezprzewodowy interfejs do symulatora V.2 - Zrób go sam


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#1 oki188

oki188
  • Modelarz
  • 306 postów
  • Age: 32
  • GG:
  • SkądBiłgoraj / Gliwice
  • Imię:Damian

Napisano 16 wrzesień 2018 - 19:04

Witajcie.

Jako iż coraz więcej odbiorników stosuje na jednym z wyjść sygnał PPM postanowiłem zaprezentować jak w łatwy sposób możemy wykorzystać ten sygnał by latać bezprzewodowo na ulubionym symulatorze.

 

Do wykonania potrzebujemy:

*interfejs symulatora (ja użyłem zakupiony już dawno Flysky)

*cynę

*lutownicę

*przewód  np. z uszkodzonego serwa z wtyczką

*zbindowany odbiornik z sygnałem PPM na wyjściu

 

No to zaczynamy :)

 

1. Interfejs rozbieramy wyciągamy płytkę z przyłączonym kabelkiem i go odlutowujemy

 

2.JPG

3.JPG

 

2. W miejsce masy i sygnału wejściowego podłączamy kabelek (minus i sygnał z odbiornika)

 

4.JPG

 

3. Zasilanie odbiornika można użyć bezpośrednio z portu USB.

 

5.JPG

 

4. Po upewnieniu się czy nie ma zwarć całość zamykamy i gotowe :)

 

6.JPG

 

 

Do testów użyłem zbindowanego wcześniej odbiornika ORX spektrum DSM-X który posiada wyjście PPM

 

7.JPG

 

8.JPG

 

Test działania.

 

Od teraz latanie stało się wygodniejsze nie musimy podpinać się w kabelkiem wystarczy dowolny zbindowany odbiornik z sygnałem PPM :)

 

------------------------------------------------------------------------

Modyfikacja: V.2

 

Spotkałem się z problemem że po włożeniu interfejsu z podłączonym odbiornikiem wykorzystującym pin PPM w odbiorniku do bindowania odbiornik od razu wchodził w tryb "BIND".

Prostą modyfikacją jest zamontowanie rezystora o wartościach od 1do 2.2kom szeregowo z przewodem sygnałowym do płytki jak na schemacie.

 

mod.jpg

 

Po tym zabiegu podłączony odbiornik już nie wejdzie w tryb "BIND"


  • 0

#2 young

young
  • Modelarz
  • 1291 postów
  • Age: 52
  • SkądPruszków
  • Imię:Mariusz

Napisano 16 wrzesień 2018 - 20:02

bez jaj takie proste  :o

 

i działa ...jestem pod wrażeniem.


  • 0

#3 Tomasso22

Tomasso22
  • Modelarz
  • 6 postów
  • GG:
  • SkądBiłgoraj
  • Imię:Tomek

Napisano 26 listopad 2018 - 15:01

Osa jesteś wielki:)


  • 0

#4 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 01 styczeń 2019 - 20:22

Fajne to jest ale uziemiasz nadajnik z odbiornikiem.


  • 0

#5 miros18

miros18
  • Modelarz
  • 16 postów
  • Age: 32
  • SkądSiemianowice Śl.
  • Imię:Mirek

Napisano 22 styczeń 2019 - 21:48

Witam, wykonałem sobie taki zestaw z odbiornikiem podanym w linku niżej, na symulatorze działa mi tylko jeden kanał na zasadzie 0/1. Czyżby odbiornik nie działa mi w PPM?

 

https://abc-rc.pl/pr...Compatible.html


  • 0

#6 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 22 styczeń 2019 - 22:54

Bo to nie moze działać jeden kanał wychodzi a nie suma wszystkich

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
  • 0

#7 miros18

miros18
  • Modelarz
  • 16 postów
  • Age: 32
  • SkądSiemianowice Śl.
  • Imię:Mirek

Napisano 22 styczeń 2019 - 23:07

Tyle to zrozumiałem że jak odbiornik działa w PPM to wysyła wszystkie kanały, jednym wyjściem, tylko jak zmusić ten odbiornik.


  • 0

#8 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 22 styczeń 2019 - 23:44

Ciekawe jak autorowi działało, kiedyś to robily multipleksery teraz to pewnie procesor rozdziela. A juz doczytalem odbiornik ma sumę PPM ten nie ma

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
  • 0

#9 Bodzioch

Bodzioch
  • Modelarz
  • 339 postów
  • Age: 61
  • SkądWrząsowice-Kraków
  • Imię:Andrzej

Napisano 23 styczeń 2019 - 08:58

A na stronie BG nic nie pisze żeby ten odbiornik działał w systemie PPM.

https://www.banggood...ur_warehouse=CN

Może na stronie ABC jest błąd.


  • 0

#10 oki188

oki188
  • Modelarz
  • 306 postów
  • Age: 32
  • GG:
  • SkądBiłgoraj / Gliwice
  • Imię:Damian

Napisano 23 styczeń 2019 - 13:29

Odbiorniki na których testowałem układ miały sumę PPM którą robił procesor odbiornika.

Jeśli natomiast nie posiadamy odbiornika z wyjściem PPM możemy wykorzystać zwykły odbiornik z dobudowanym konwerterem.

Najprościej zbudować go na Arduino pro mini podaje adres strony ze schematem i wsadem do programowania.

http://www.brokking....pm_for_r6b.html

 

Spotkałem się również z bardzo prostym konwerterem ale nie wierzę aby to było takie proste że będzie działać.

Dziś nie mam jak ale jutro w Czwartek zbuduje to ustrojstwo i dam znać czy działa. (odpowiedź: NIE DZIAŁA)

aRcPwmToPpmMultiplexer_070722153600.jpg

 

Pozdrawiam.


  • 0

#11 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 23 styczeń 2019 - 13:37

A może działać ja bym z każdego kanału dal opornik z diodą

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
  • 0

#12 oki188

oki188
  • Modelarz
  • 306 postów
  • Age: 32
  • GG:
  • SkądBiłgoraj / Gliwice
  • Imię:Damian

Napisano 23 styczeń 2019 - 21:14

Wróciłem wcześniej niż zamierzałem i na szybko zdążyłem zbudować układ metodą "na pająka" Niestety stwierdzam że NIE DZIAŁA.

Testowane z odbiornikami: oryginalny spektrum, zamiennik ORX

Nie pomogło dołożenie rezystorów szeregowo do każdej diody 1N4148


  • 0

#13 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 23 styczeń 2019 - 21:28

Czyli nieprawidłowo sumuje, ale sadze może oscyloskop jak masz i zobacz przebiegi bo ten układ odwraca fazę, może wtórnik emiterowy ?


  • 0

#14 e-mir

e-mir
  • Modelarz
  • 332 postów
  • Age: 59
  • SkądOlza, Śląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 24 styczeń 2019 - 07:52

Możliwe, że sygnały pojawiają się na wyjściach kolejno, ale bez przerwy czasowej. Wtedy na wyjściu otrzymasz długi impuls będący sumą impulsów wejściowych. Można to sprawdzić nawet za pomocą prostego (ale jednak dwukanałowego) oscyloskopu z karty dźwiękowej.

 

 może wtórnik emiterowy ?

 

Wtórnik, jak sama nazwa wskazuje nie odwraca fazy  ;)  Trzeba dołożyć tranzystor w układzie OE.


  • 0

#15 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 24 styczeń 2019 - 11:26

Raczej OC bo musisz nieć przebieg zgodny z zadawanym.


  • 0

#16 e-mir

e-mir
  • Modelarz
  • 332 postów
  • Age: 59
  • SkądOlza, Śląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 24 styczeń 2019 - 14:03

Myślałem raczej o dodaniu jeszcze jednego tranzystora , który ponownie odwracałby sygnał :)

Dopiero potem zrozumiałem Twoją ideę. Jeden tranzystor jako wtórnik. To ma sens.


  • 0

#17 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 24 styczeń 2019 - 14:11

Trzeba model zrobić i sprawdzić może zadziała

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
  • 0

#18 miros18

miros18
  • Modelarz
  • 16 postów
  • Age: 32
  • SkądSiemianowice Śl.
  • Imię:Mirek

Napisano 28 styczeń 2019 - 16:23

Podany niżej odbiornik powinien mój problem rozwiązać ?

https://abc-rc.pl/pr...-PPM-S-BUS.html
 


  • 0

#19 Marek_Spy

Marek_Spy
  • Modelarz
  • 539 postów
  • Age: 64
  • GG:
  • SkądKatowice
  • Imię:Marek

Napisano 28 styczeń 2019 - 16:35

Poczekaj kilka dni, na razie nie mam diod ale sprawdzę moją koncepcje chyba ze znajdzie się ktoś kto polutuje model


  • 0

#20 oki188

oki188
  • Modelarz
  • 306 postów
  • Age: 32
  • GG:
  • SkądBiłgoraj / Gliwice
  • Imię:Damian

Napisano 28 styczeń 2019 - 17:34

Możesz wrzucić schemat to przetestuje układ. Niestety bez oscyloskopu nie jestem w stanie sprawdzić czy sygnały będą sumowane prawidłowo.


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych