Już dawno chodziła mi myśl po głowie że chciał bym mieć dobrze latający model benzynowy ale niezbyt duży, padło na ultimate.
Raz że model mi się podoba, a dwa że jeszcze takiego nie miałem.
Kłopot w tym że ciężko taki model dostać, nie ma ani ofert kitów do zbudowania, ani gotowych modeli, no może prócz ultimate seagull 1400mm.
Ale ja mam model extry 260 seagull i gdy rozbiłem model zwróciłem się z prośbą do firmy o udostępnienie części planów , tak mi pomogli że olał ja seagulla i ich modele, tak się zraziłem do gotowych modeli że z gotowców to może jakiegoś piankolota sobie kiedyś zafunduję, a model konstrukcyjny to tylko własnoręcznie budowany i to taki do którego ktoś ma plany, pliki, dokumentację i chętnie w razie potrzeby to udostępni.
Uparłem sie na Ultimate i szukałem modelu, przypadkiem zgadałem się ze Sławkiem ADW, powiedział że ma gotowy prototyp pod laser ultimate 1500mm , projektowany pod silnik saito 125(chyba saito 125).
A ja mam silnik RCGF 32ccm , (prawdziwy rcgf) ciągnie coś około 8kg, jest dość lekki więc pomyślałem że jest to model pod mój silnik.
Zdecydowałem się na wycięcie modelu i dziś paczka dotarła
Niestety jeszcze nic nie zrobiłem a juz leżę z budową nie wiem co jest co i do czego, ilość elementów przytłacza i na dodatek mam masę kształtów z którymi się jeszcze nie spotkałem.
Balsa
Sklejka
Nie wydaje mi się aby model był bardzo trudny w zbudowaniu, i myślę że jest do ogarnięcia do wiosny ale..... pod warunkiem że wie się co jest co i gdzie powinno być, ja nie wiem i ciekawe do której wiosny mi z nim zejdzie
Wcześniej planowałem złożenie modelu na sucho , ale teraz sam nie wiem bo jak zaczne składać i rozbierać to nie wiem czy nie narobię więcej szkód , bo niektóre elementy balsowe są delikatne.
Teraz to kit musi poleżeć nabrać mocy a ja muszę go trochę przeanalizować, a i tak bez pomocy krok po kroku będzie bardzo trudno się odnaleźć w puzzlach.
Pomoże ktoś? jest wiele osób które budowały modele od Sławka, może nie ten konkretny , ale domyślam się że ten model ma podobne rozwiązania co inne modele Sławka , przynajmniej jakaś część może być podobna.
Przyznam że trochę sie go boję jak nie patrzeć to ja mam symboliczne doświadczenie w budowaniu modeli konstrukcyjnych , w swojej karierze zbudowałem tylko jeden tartak, a ten ultimate jest drugi