Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Syrop glukozowy zamiast słodu w piwie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 RomanJ4

RomanJ4
  • Modelarz
  • 2054 postów
  • Age: 57
  • SkądSkępe
  • Imię:Roman

Napisano 14 marzec 2019 - 23:41

Warto poczytać też komentarze...mike.gif

https://businessinsi...liwosci/0939thj

 

A potem się dziwią, że plaga cukrzycy czy alergii... fool.gif?v=1545133808


  • 2

#2 d9Jacek

d9Jacek
  • Modelarz
  • 319 postów
  • Age: 67
  • SkądWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 15 marzec 2019 - 06:46

a co z Reinheitsgebot ?????


  • 0

#3 jarek996

jarek996
  • Modelarz
  • 1163 postów
  • Age: 53
  • SkądMalmö
  • Imię:Jarek

Napisano 15 marzec 2019 - 07:07

"Klient dostaje tansze i mocniejsze piwo" 

 

No zesz ku...a !   Ja jestem SMAKOSZEM piwa i wcale mi na mocy i cenie nie zalezy . Mi zalezy na JAKOSCI !!!


  • 0

#4 d9Jacek

d9Jacek
  • Modelarz
  • 319 postów
  • Age: 67
  • SkądWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 15 marzec 2019 - 07:16

piwo  to jest słód, chmiel i woda...i tyle... i niech tak zostanie na wieki wieków


  • 0

#5 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 677 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 07:20

Dlatego od roku warzę sobie piwo sam.


  • 0

#6 Grzesiek

Grzesiek
  • Modelarz
  • 1137 postów
  • Age: 40
  • SkądMęcinka/Dolnyśląsk
  • Imię:Grzegorz

Napisano 15 marzec 2019 - 08:51

Tomasz podaj recepture jak nie jest tajemnica Twojej firmy oczywiscie
  • 0

#7 KamilDudek

KamilDudek
  • Modelarz
  • 201 postów
  • Age: 33
  • SkądMielec
  • Imię:Kamil

Napisano 15 marzec 2019 - 09:39

I ja się zajmuję piwowarstwem od jakiegoś czasu :)

Z tym prawem to nie jest taka prosta sprawa.

Z punktu widzenia dużych koncernów jest to ułatwienie żeby znowu trochę oszczędzić, ale oni i tak zawsze znajdą jakiś sposób na to.

Z punktu widzenia kraftowców ta interpretacja prawa też nie jest taka zła.

Jest kilka styli piwnych, gdzie słód historycznie nie stanowił większości surowca i pojawiał sie problem z podatkami. 

Więc tutaj świadomy konsument może sporo zyskać.


  • 0

#8 young

young
  • Modelarz
  • 1298 postów
  • Age: 53
  • SkądPruszków
  • Imię:Mariusz

Napisano 15 marzec 2019 - 10:11

No cóż są kraje z dużym doświadczeniem w warzeniu piwa , a to od naszego kraju zaczęła się tą sprawą. Trudno stało się.
Sam warzę piwo od kilku lat i po syrop glukozowy nie będę sięgał. Z drugiej strony nie można tego zabronić - syropu. Za parę lat pewnie i z gówna coś się da uwarzyć.!
  • 0

#9 RomanJ4

RomanJ4
  • Modelarz
  • 2054 postów
  • Age: 57
  • SkądSkępe
  • Imię:Roman

Napisano 15 marzec 2019 - 10:19

Też lubię dobre, prawdziwe piwo, nie znoszę tej chemicznej lipy jaka wciskają ludowi koncerny. Mieszkam niedaleko Sierpca który kiedyś ważył dobre piwo, a obecnie tylko rozlewa koncentrat wożony z Gdańska bądź Szczecina. Mój kolega który jeździ w firmie transportowej wożącej to do Sierpca pokazywał mi kiedyś certyfikat takiego koncentratu... z datą przydatności do 2020r, a był 2017-ty! Ponadto będąc parę lat temu z żoną w Polańczyku poszliśmy sobie do knajpki na smażone rydze w śmietanie, i trafiliśmy akurat na promocję nowych piw Okocima. Żona wzięła jakieś ciemne, a ja pięknie czerwone jak burgundzkie wino (nazwy już nie pamiętam, chyba Czerwony Lager). I muszę powiedzieć że było ono naprawdę dobre, zresztą żonine też.. Po powrocie do domu, po jakichś 2 miesiącach przypomniałem sobie w sklepie widząc je na półce, i pomny smaku z Polańczyka wziąłem parę butelek... I to był błąd, Bo to co w nich było w niczym nie przypominało tego z promocji - dosłownie sama chemia, i w dodatku mocno rozwodniona.  To zupełnie podobnie jak tester a to co dostajemy potem w butelce w perfumerii. Poszło do zlewu.

I najgorsze jest to, że nawet jak chcesz drożej zapłacić za dobre, nieoszukane piwo, to mimo zapewnień producenta i tak dostajesz za przeproszeniem g..no.

Dlatego żadnych koncernowych dawno już nie kupuję, i cieszy mnie że oferta małych lokalnych browarów jest coraz bardziej dostępna.

Mogę polecić kolegom np Noteckie (browar Czarnków - kilka rodzajów jasnego i ciemnego https://www.browarcz...-marki/noteckie ), może nie aż super, ale przyzwoite piwo.

https://www.browarcz...-marki/noteckie

noteckie_1.png

20120218_194148.jpg

 

A jak będą koledzy kiedy w Płocku to namawiam do odwiedzenia Browaru Tumskiego (w bok od katedry, przy Starym Rynku), którego piwa o ile wiem można dostać jedynie w browarze i kilku punktach Płocka. http://browartumski.pl/

http://plock.wyborcz...witaj-piwo.html

Wystrój jak widać bardzo piwoszom przyjazny, a i menu dla nieco zgłodniałych nie najgorsze.

 

zestaw-degustacyjny-to.jpg

DSC03952-huge.jpg

 

646.jpg

 

A poza tym lubię jeszcze Koźlaczka (Amber)...

https://pl.wikipedia..._(gatunek_piwa)

 

kozlak_amber.jpg

 

i jeszcze Piwo na miodzie gryczanym z Jabłonowa

https://www.flickr.c...04/23282989820/

 

DSC00228-002.JPG

 

Oraz piwa belgijskie (u mnie dostępne na stacji BP - właściciel jest smakoszem piw i współwłaścicielem jednego z małych browarów), a jak kto będzie na warszawskiej Starówce to niech odwiedzi piwiarnię 

"Elephant Belgium Pub"

na Freta, idąc od Rynku Starego Miasta przez Barbakan i dalej

https://www.google.c...Qpx8wCnoECAYQCw

 

IMG_20141026_154931.jpg

IMG_20140920_224603.jpg

photo0jpg.jpgpub_5a8d583717b7c38e763d1b25f3547b702.jp

 

To u mnie, a wybory Kolegów ?


  • 0

#10 BRoman

BRoman
  • Modelarz
  • 1199 postów
  • Age: 62
  • SkądPrądnik
  • Imię:Roman

Napisano 15 marzec 2019 - 10:21

 Za parę lat pewnie i z gówna coś się da uwarzyć.!

 

Na terenie dawnej Jugosławii- jak czytałem -destylują mocny alkohol  właśnie z krowiego gówna . Procenty klasycznie ale zapaszek nie ortodoksyjny .


  • 0

#11 RomanJ4

RomanJ4
  • Modelarz
  • 2054 postów
  • Age: 57
  • SkądSkępe
  • Imię:Roman

Napisano 15 marzec 2019 - 10:43

Tylko pić trzeba w pomieszczeniu bo się muchy zlecą... mucha.jpg.jpg

 

lbhbh.gif

https://www.youtube.com/watch?v=2o9xdQjXyfw&feature=youtu.be


  • 0

#12 young

young
  • Modelarz
  • 1298 postów
  • Age: 53
  • SkądPruszków
  • Imię:Mariusz

Napisano 15 marzec 2019 - 10:48

To prawie jak ta najdroższa kawa najpierw zwierzątka trawią, potem srają a człowiek się ciszy że zebrał i sprzedał drożej niż zwykłą paloną ot taka ekologia :)
  • 0

#13 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 677 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 13:17

Tomasz podaj recepture jak nie jest tajemnica Twojej firmy oczywiscie

Żadna tajemnica, korzystam z powszechnie dostępnych surowców, czyli ekstraktów słodowych chmielonych i niechmielonych. Efekt przewyższa każdego "koncerniaka". Samodzielne zacieranie słodu jest zbyt czasochłonne, ale może kiedyś...


  • 0

#14 KamilDudek

KamilDudek
  • Modelarz
  • 201 postów
  • Age: 33
  • SkądMielec
  • Imię:Kamil

Napisano 15 marzec 2019 - 14:26

Ja zacieram, z jakiegoś dziwnego powodu mnie to bawi, dając więcej możliwości. Faktycznie jest to czasochłonne i wymaga trochę więcej sprzętu, ale efekt jest moim zdaniem też znacznie lepszy.


  • 0

#15 qpa

qpa
  • Administrator
  • 1432 postów
  • Age: 31
  • GG:
  • SkądLublin/Wrocław
  • Imię:Kuba

Napisano 15 marzec 2019 - 14:38

https://www.youtube.com/watch?v=cb0lmx7_Mac

 

 

nie jest tak źle :) 


  • 1

#16 RomanJ4

RomanJ4
  • Modelarz
  • 2054 postów
  • Age: 57
  • SkądSkępe
  • Imię:Roman

Napisano 15 marzec 2019 - 14:45

Ja zacieram, z jakiegoś dziwnego powodu mnie to bawi, dając więcej możliwości. Faktycznie jest to czasochłonne i wymaga trochę więcej sprzętu, ale efekt jest moim zdaniem też znacznie lepszy.

W końcu nie święci garnki lepią, prawda?

Są dwa regiony w Polsce przodujące w zacieraniu, jeden już znacie... alkash.gif

 

4d34bfa728cce764f48507dfcaa6ca38.jpg

 

P.S. Nawet nie wiedziałem, że jest taka marka... smiley67.gif

 

piwo.jpg


  • 0

#17 KamilDudek

KamilDudek
  • Modelarz
  • 201 postów
  • Age: 33
  • SkądMielec
  • Imię:Kamil

Napisano 15 marzec 2019 - 14:52

;)

T-Shirt-MockUp_Front-800x600.jpg


  • 0

#18 Grzesiek

Grzesiek
  • Modelarz
  • 1137 postów
  • Age: 40
  • SkądMęcinka/Dolnyśląsk
  • Imię:Grzegorz

Napisano 15 marzec 2019 - 15:13

Żadna tajemnica, korzystam z powszechnie dostępnych surowców, czyli ekstraktów słodowych chmielonych i niechmielonych. Efekt przewyższa każdego "koncerniaka". Samodzielne zacieranie słodu jest zbyt czasochłonne, ale może kiedyś...

czyli korzystasz z BREWKITÓW.


  • 0

#19 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 677 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 15:26

Tak jest i chwalę je sobie. Oczywiście nie wszystkie, kilka wpadek zaliczyłem.


  • 0

#20 RomanJ4

RomanJ4
  • Modelarz
  • 2054 postów
  • Age: 57
  • SkądSkępe
  • Imię:Roman

Napisano 15 marzec 2019 - 15:45

No, i powoli cywilizacja zatoczyła koło... Żeby nie naciąć się na oszukane, niezdrowe, czy wręcz trujące napitki, wędliny, pieczywo, trzeba wszystko robić samemu... upset.gif

 

cywilizacja.jpg?w=816


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych