Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Syrop glukozowy zamiast słodu w piwie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 644 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 15:49

No, i powoli cywilizacja zatoczyła koło... Żeby nie naciąć się na oszukane, niezdrowe, czy wręcz trujące napitki, wędliny, pieczywo, trzeba wszystko robić samemu... upset.gif

Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada.


  • 0

#22 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4823 postów
  • Age: 44
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 15 marzec 2019 - 16:45

Co z tego... smog i tak Cię zabija  ;)


  • 0

#23 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 644 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 17:42

W Kołobrzegu!?!? Powietrza możesz mi pozazdrościć :-)


  • 0

#24 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4823 postów
  • Age: 44
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 15 marzec 2019 - 17:57

No przecież się śmieję :D .

Sam korzystam z wyrobów swojskich, co prawda nie robię sam ale tata specjalizuję się w temacie :) .


  • 0

#25 qpa

qpa
  • Administrator
  • 1379 postów
  • Age: 30
  • GG:
  • SkądLublin/Wrocław
  • Imię:Kuba

Napisano 15 marzec 2019 - 18:25

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 


  • 0

#26 jarek996

jarek996
  • Modelarz
  • 994 postów
  • Age: 52
  • SkądMalmö
  • Imię:Jarek

Napisano 15 marzec 2019 - 18:32

Tak, jak piszesz - robię sam wędliny, kiełbasy, piwo a ostatnio zacząłem piec chleb. A mleko kupuję wyłącznie na rynku od "babki". Tylko takie się zsiada.

Z "babkinej" piersi ???

 

Ja mam "tescia" ( w cudzyslowie , bo zyje na "kocia lape" ) Slowaka , ktorego polowa rodziny mieszka w Czechach. Jak do nas przyjezdza ( a jest dosyc czesto , bo pracuje w Norwegii i jezdzi samochodem , bo boi sie latac ) , to przywozi WIELE butelek z mniejszych czeskich browarkow.

 Jestem piwnym "konserwa" i pijam raczej klasyczne pilsnery , wiec w to mi graj . Czesi sa MISTRZAMI !!!


  • 0

#27 Mobrus

Mobrus
  • Modelarz
  • 28 postów
  • Age: 43
  • SkądGlinianka k/Warszawy
  • Imię:Michał

Napisano 15 marzec 2019 - 18:45

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy.

Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze.
Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl

A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza ;) Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze.

Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy :(
  • 0

#28 Tomasz D.

Tomasz D.
  • Modelarz
  • 644 postów
  • Age: 59
  • SkądKołobrzeg
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2019 - 19:34

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 

Sezon na piwko jest cały rok. Lagery i pilznery można warzyć mając np zimną piwnicę. Ale IPA i inne Pale Ale można warzyć również latem nie posiadając piwnicy.

 

Michale, uważam, że się mylisz. Mleko od krowy o ile go nie podgrzejesz powyżej 40 stopni zawiera laktozę (białko) i laktazę (enzym do jego trawienia). Produkt przemysłowy typu UHT laktazy nie zawiera, co powoduje problemy z przyswajaniem takiego mleka. Laktaza rozkłada się w temperaturze powyżej 40 stopni.


  • 0

#29 d9Jacek

d9Jacek
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 67
  • SkądWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 15 marzec 2019 - 19:51

Sorry, że się wcinam, ale chciałem dodać swoje 3 grosze.
Na pierwszą zacieraną warke proponuję stouta, według dowolnego, ale prostego przepisu. Na początek polecam zakup gotowego ześrutowanego zestawu np. w browamator.pl

A co do brewkitów, to trochę jak samolot RTF dla modelarza ;) Polecam zacieranie. Wcale nie jest takie straszne, a w trakcie warzenia jest dużo czasu na inne rzeczy, nie trzeba stać przy garze.

Też jestem pokolenie, że najlepszy jest swój chleb, swój smalec, swoje wędliny. Swoje piwo od czasu kiedy pojawiły się piwa z browarów rzemieślniczych to już rzadziej. Mleko od krowy nie, bo... Wiecie co. Musi być bez laktozy :(

ta Glinianka k/Otwocka ....??? Jesli ta, to tam kobiecina  z Volvo mleko sprzedaje, prawdziwe od krowy ., a nie  UCHATE


  • 0

#30 Mobrus

Mobrus
  • Modelarz
  • 28 postów
  • Age: 43
  • SkądGlinianka k/Warszawy
  • Imię:Michał

Napisano 15 marzec 2019 - 20:03

Kobiecina z Volvo jest, ale proszę o zwolnienie mnie z komentarzy...

Tomku, po mleku prosto od krowy również nie chciałbyś przebywać w moim pobliżu :) Ale skoro weszliśmy w ten temat to polecam sery żółte własnej produkcji. Nie że mojej. Swojej.

Pilznery, lagery to po mojemu muszą poleżeć w 4 stopniach. Jak ktoś ma taką piwnicę to zazdraszczam.
  • 0

#31 jarek996

jarek996
  • Modelarz
  • 994 postów
  • Age: 52
  • SkądMalmö
  • Imię:Jarek

Napisano 15 marzec 2019 - 20:18

No to jak o serach , to ja swoje 3 grosze .....

Musze napisac z PELNA ODPOWIEDZIALNOSCIA , ze Szwedzi maja WSPANIALE sery twarde !!! 

Kupuje takie z mniejszych mleczarni i powiem Wam , ze to jest POEZJA w gebie !  Jako ze Szwedzi to narod bardzo uczciwy , jestem wiec pewien , ze nikt swoich produktow tutaj olejem nie "podpedza" . Czyste powietrze , duza "kultura" jesli chodzi o dbanie o srodowisko  tez przyczyniaja sie do jakosci. 


  • 0

#32 Mobrus

Mobrus
  • Modelarz
  • 28 postów
  • Age: 43
  • SkądGlinianka k/Warszawy
  • Imię:Michał

Napisano 15 marzec 2019 - 21:27

Polacy nie gęsi i swój ser mają

Polecam Bursztyn ze Spomleka.
W ramach ciekawostek producent wstawia toto do Biedry pod nazwą Stary Olęder. Taka mała masakra słowna.
Dla mnie pychota.
  • 0

#33 KamilDudek

KamilDudek
  • Modelarz
  • 201 postów
  • Age: 33
  • SkądMielec
  • Imię:Kamil

Napisano 15 marzec 2019 - 21:45

Tomek napisz jakie piwko najprostsze na początek, bo chyba sezon na warzenie piwa się powoli kończy. 

Sezon sie nie kończy o ile zrobi się chociaż taką prostą skrzynię ze styropianu do której wstawia się zamrożone butelki PET. Dla modelarza pestka ;)

Bez zacierania na początek fajnie działają brewkity, ja proponuje np Amber Ale z Coopersa. Takie fajne piwo na początek dla tych co nie znają innych smaków piwa.

Tak naprawdę bardzo ważna jest sama temperatura fermentacji, bo to ona robi najwięcej roboty ze smakiem piwa.


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych