Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wybór wyłącznika zapłonu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2013 - 10:32

Koledzy, proszę o radę jaki wybrać wyłącznik zapłonu (nie kill switch) do aparatu, który może być zasilany napięciem 6 - 8 V. Szukałem w instrukcji i na puszce, ale nie ma informacji o poborze prądu. Podobnie jak w opisach wyłączników na stronach sklepów, dopiero powyżej kwoty ok. 130 zł pojawia się informacja o możliwościach prądowych (np. Emotec 8/20A). Do zapłonu takie możliwości prądowe raczej nie są wymagane.
  • 0

#2 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 grudzień 2013 - 11:27

Robert ,pytanie -dlaczego nie kill switch ? brak kanału ?
Ogólnie chodzi o gaszenie silnika czy wyłączanie pakietu pomiędzy aparatem a k/s ?
Z tego co mi wiadomo prądy aparat/wyłącznik są małe..
  • 0

#3 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2013 - 14:57

Rafał, kill switch będzie na czas "W" w czasie lotu. Chodzi natomiast o wyłącznik prądu między źródłem, a aparatem zapłonowym. Kupiłem Emotec'a, ale ponieważ przeznaczony jest do dużych prądów, zostawię go do innego modelu na wyłącznik zasilania serw i odbiornika. Chodzi o tańszy wyłącznik, ale wystarczający do wyłączenia zapłonu 6-8V.
  • 0

#4 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 grudzień 2013 - 20:05

Myślę że w takim przypadku nie ma co sobie przybierać do głowy ;) i kupować wyszukany wyłącznik..
Akurat u mnie rolę tą teraz spełnia jeden z wyłączników w podwójnym Miracle ale w innych modelach stosowałem standardowe zestawowe wyłączniki czy ciut lepsze ,niby wysoko prądowe futabowe wyłączniki i nie zaobserwowałem żadnych niepokojących objawów ,działały bezproblemowo :) .
  • 0

#5 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2013 - 20:27

Rafał, a zapłony masz niskonapięciowe 4,8-6V czy powyżej, i jakim faktycznie napięciem zasilasz zapłon?
  • 0

#6 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 grudzień 2013 - 20:39

Zapłon obecnie zasilam bezpośrednio lipolem 2S 1500 mAh ,poprzednie zgodnie z zaleceniami ,czyli nie przekraczając 6 V (4 cele NiMh)
  • 0

#7 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2013 - 20:53

Przy tych 7,4 V (2S) też wytrzymują - np. te Miracle? i zwykłe?
  • 0

#8 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 grudzień 2013 - 21:01

Robert ,znowu bez przesady :) spokojnie dają radę. ..Pobór prądu obecnie przez zapłon zasilany lipolem jest znikomy...mi po 4-5 lotach po ok.6 minut w zapłon wchodzi 40-80 mAh ! (tak to nie pomyłka) więc nawet dla zwykłego wyłącznika to raczej żaden wysiłek.
Standardowy wyłącznik zestawowy potrafi obsłużyć kilka standardowych serw w modelu które pobierają o wiele więcej jak zapłon..
  • 0

#9 darkarll

darkarll
  • Modelarz
  • 128 postów
  • Age: 51
  • SkądKraśnik
  • Imię:Dariusz

Napisano 25 grudzień 2013 - 21:33

Do zapłonu używam zwykle coś takiego http://www.modelemax...roducts_id=7185 , nie zwracaj raczej uwagi na prądy tylko na jakość wykonania ( niezawodność)
  • 0

#10 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2013 - 21:59

Dziękuję Wam bardzo :) . Planuję zastosować na zapłon taki pakiet - lekki, mały, wydajność 9 A http://www.modelemax...oducts_id=11553 ale do zapłonu wystarczy aż nadto. W Moravie elektronikę ma zasilaną poprzez to http://www.modelemax...roducts_id=5478 . Ciągły prąd to 12 A w szczycie do 20 A. Jest wyposażony w wyłącznik oparty na 2 transformatorach Mosfet, więc chyba wytrzyma obciążenie 6 serw (w porywach 8 - klapy)?
  • 0

#11 cyrax_ojz

cyrax_ojz

    to ne lata

  • Modelarz
  • 224 postów
  • Age: 31
  • SkądSzamocin
  • Imię:Maciej

Napisano 26 grudzień 2013 - 01:46

między pakietem a killswitch-em mam zwykły wyłącznik kołyskowy do zapłonu nic więcej nie potrzeba
  • 0

#12 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 26 grudzień 2013 - 07:08

Robert,sam posiadam obecnie pakiet/y tej firmy który pokazałeś , które również nabyłem w Modelemax i użytkuję je od połowy zeszłego sezonu i stwierdzam iż są naprawdę ok. Różnica jest taka iż u mnie 2 x 1600 czyli 3200 mAh przez Max Beca 2, zasila 5 cyfrowych serw 20 kg i jedno 10kg a Ty chcesz na sam zapłon dać 3000 mAh ? wg mnie dużo za dużo..Akurat dla mnie ,który wszędzie widzi "masę" ;) po co dawać pakiet o wadze 120 g jak można dać np.1600 max 2000 mAh i uzyskać wagę np 85g..(pakiet rey 1600 tyle waży)
Kolega który równocześnie kupił ze mną Extrę dał na zapłon pakiet 2.200 i teraz się śmieje iż niepotrzebnie władował takiego klocka..
Ja mam takie

Dołączona grafika
  • 0

#13 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 26 grudzień 2013 - 09:15

W innej sytuacji niż Funtana 125 dałbym też lżejszy, ale ona musi mieć trochę masy na dziobie. Zobaczę zresztą jak będzie po zmontowaniu modelu, bo w zakresie akumulatora do zapłonu jak i zasilania elektroniki to tylko teoria.
  • 0

#14 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 4117 postów
  • Age: 43
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 26 grudzień 2013 - 09:27

Oczywiście że lepiej dać więcej prądu zamiast ołów :) .
  • 0

#15 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 797 postów
  • Age: 48
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 26 grudzień 2013 - 09:57

Takiego RAYa 1600 mAh mam do zasilania elektroniki we FLIPie z Topmodel.cz, a 1200 mAh w Cularisie. Jak na razie pracują bez zarzutu. Ze względu na stosunkowo małą wydajność prądową to dla nich najlepsze zastosowanie. Jako zasilanie napędu już raczej mniej.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych