Skocz do zawartości


Zdjęcie

Płytka do zasilania serwomechanizmów poza odbiornikiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#1 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 23 December 2014 - 19:16

Od dłuższego czasu chodził za mną ten projekcik, bo w nieoblatanym jeszcze Wicherku zrobiłem zrobiłem zasilanie serw poza odbiornikiem, ale na pająku strasznym i bardzo mnie inżynierska dusza bolała  ;)

 

Urodził się zatem taki pomysł, aby zrobić płytkę pośrednią, do której wpinamy mocne zasilanie, z jednej strony podpinamy serwa, z drugiej odbiornik.  

 

15263741344_29e05e5cc6_z.jpgP1040109 by TeBeWAW, on Flickr

 

Oto efekt działań:

 

15466789244_38ab3d728e_z.jpgniepocieta by TeBeWAW, on Flickr

 

16089115175_0b665d4a66_z.jpgpocieta by TeBeWAW, on Flickr

 

16088395722_7cf357a76b_z.jpgzmontowana by TeBeWAW, on Flickr

 

Jak widać płytka służy do "bocznego" zasilania do 8 serwomechanizmów. Można oczywiście w modelu zamontować takich płytek ile się chce. Na ostatnim zdjęciu widać płytkę z wlutowanymi wszystkim złączami, ale można w części "odbiornikowej" zamiast złącz wlutować całe kable idące do odbiornika (przycięte na odpowiednią długość).

 

Poniżej załączam schemat:

 

15901665868_3c0c781bef_z.jpgschemat by TeBeWAW, on Flickr

 

Dioda LED1 sygnalizuje obecność zasilania dodatkowego, dioda LED2 sygnalizuje obecność zasilania odbiornika. Płytka ma wymiary 40x23mm, całkowita waga 9g. Z obliczeń wynika, że dopuszczalne obciążenie ciągłe wynosi 12A, a chwilowe 16A.  Oczywiście płytkę można zasilać z tego samego źródła, co odbiornik, wtedy "oszczędza" strukturę odbiornika.

 

Jak łatwo policzyć, koszt wykonania takiej płytki nie jest wysoki. Istniejące porównywalne rozwiązanie kosztuje dużo więcej:

 

https://www.servocit...tml#.VJlWwe0MCI

 

PS. Serdecznie dziękuję koledze AndyCopter za nieocenioną pomoc przy tym projekcie.


  • 0

#2 robertus

robertus

    Książę depronu?

  • Modelarz
  • 9985 postów
  • Age: 44
  • SkądJelcz-Laskowice
  • Imię:Robert

Napisano 23 December 2014 - 19:24

Czemu po stronie odbiornika masz wszystkie piny z wtyczki? Wystarczą tylko sygnałowe. Wtedy można podłączyć piny tak, że przedłużaczem żeński-żeński spiąć trzy sygnały z odbiornika od razu i wpiąć w trzy w tej płytce.


  • 0

#3 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 23 December 2014 - 19:28

Tak jak napisałem, wyłącznie dla sygnalizacji obecności zasilania odbiornika. Oczywiście wlutowując kable zamiast złącz można wlutować tylko 2. A przedłużaczem nie zepniesz 3 kanałów na tej płytce. Złącza zostały rozsunięte intencjonalnie, żeby babola na lotnisku nie zrobić i nie wpiąć czegoś w poprzek  :D Poza tym same sygnałowe przy zasilaniu podwójnym nie wystarczą, musi być jeszcze masa.


  • 0

#4 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 993 postów
  • Age: 48
  • SkądKędzierzyn-Koźle, Katowice
  • Imię:Andrzej

Napisano 23 December 2014 - 19:43

Swojego czasu był także dostępny taki rozdzielacz zasilania dla serw

s-PLD-POWERBUS-MINI.jpg

Jednak przy cenie prawie $20 to dość drogo, a poza tym mała obciążalność prądowa no i gabaryty...

 

źródło http://nqrc.com/?vp=PLD-POWERBUS-MINI


  • 0

#5 alyan

alyan
  • Modelarz
  • 627 postów
  • Age: 53
  • SkądW-wa {Stegny, Targówek}
  • Imię:Adam

Napisano 23 December 2014 - 20:28

Fajny pomysł. Przede wszystkim żeby porządek utrzymać w modelu.

Swego czasu Istvan opracował coś podobnego z podwójnym zasilaniem. Link tutaj - można sobie ściągnąć dokumentację do pcb.

Sporo tych płytek narobiłeś. Jakbyś się z nich wyprzedawał to byłbym na jedną szt. chętny. No byłby pretekst do spotkania :)

 

 


  • 0

#6 bart07

bart07

    "Moderator" to funkcja. Mam prawo się mylić.

  • Moderatorzy Forum
  • 3139 postów
  • Age: 42
  • SkądKoszalin
  • Imię:Bartosz

Napisano 24 December 2014 - 09:47

Zrobiłem coś podobnego. Z tym, że dałem zasilanie na odbiornik jednym kablem, a reszta tylko sygnały. Więc mam 4 rzędy pinów. Do tego kondensator.
  • 0

#7 BRoman

BRoman
  • Modelarz
  • 573 postów
  • Age: 60
  • SkądPrądnik
  • Imię:Roman

Napisano 25 December 2014 - 11:30

Czemu po stronie odbiornika masz wszystkie piny z wtyczki? Wystarczą tylko sygnałowe. Wtedy można podłączyć piny tak, że przedłużaczem żeński-żeński spiąć trzy sygnały z odbiornika od razu i wpiąć w trzy w tej płytce.

Po mojemu jest to całkowicie prawidłowo wykonane jeśli mówimy o "mechaniczności" . Większa stabilność gniazd serwomechanizmów.

 

Natomiast mam pytania co do grubości ścieżek "siłowych". Pogrubione ?

Stosuję od lat takie rozwiązanie ale nie aż tak ładnie zrobione-fakt


  • 0

#8 samolocik

samolocik
  • Modelarz
  • 1464 postów
  • Age: 47
  • SkądKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 25 December 2014 - 19:05

Tomek, a Dałbyś radę zrobić inną płytkę? Tj. widziałem u niektórych starszych modelarzy na zachodzie używających drogich aparatur i odbiorników jak przekładali odbiornik z modelu do modelu wciskając go w płytkę, do której były już podłączone serwa. Czyli płytka musiałaby mieć gniazda na kable serwomechanizmów oraz gniazdo na odbiornik np. 6-cio kanałowy.
  • 0

#9 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 3498 postów
  • Age: 42
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 December 2014 - 19:56

 Tj. widziałem u niektórych starszych modelarzy na zachodzie używających drogich aparatur i odbiorników jak przekładali odbiornik z modelu do modelu wciskając go w płytkę, do której były już podłączone serwa. Czyli płytka musiałaby mieć gniazda na kable serwomechanizmów oraz gniazdo na odbiornik np. 6-cio kanałowy.

Piotrek,nie trzeba zachodu ani drogich aparatur ;) ..

takie płytki z wsadzanym odbiornikiem na piny są dość popularne..niedawno taką płytkę zrobioną wg w/w strony przez zaprzyjażnoinego kolegę elektronika   http://www.rc-miskol...tech&Itemid=133   na odbiornik 8 kanałowy sprzedałem Konradowi znanemu z fajnego latania 3 D Extrą..miała być u mnie w modelu 2,6 m,trafił się PowerBox.

Miała ona 2 wejścia na pakiety,kondensator i jakieś diody..

Gdyby Tomasz "dopracował" płytkę tak jak Cię interesuje ,dorobił 2 zasilania,wersję 6-8 kanałów to podejrzewam iż produkt miałby spore wzięcie..(przy uczciwej cenie ;) )

tu pod koniec strony widać ową płytkę

http://pfmrc.eu/inde...30l-229m/page-6


  • 0

#10 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 25 December 2014 - 20:05

Ścieżki są pogrubione, tak aby wytrzymały 12A (16A chwilowo). Taką płytkę do wpinania odbiornika dałoby się zrobić, pytanie, czy byłby na to zbyt i jaki. I wiesz, modeli odbiorników jest tyle co aparatur, a nawet więcej. Nie wiem, czy to ma sens.


  • 0

#11 Shock

Shock
  • Moderatorzy Forum
  • 3498 postów
  • Age: 42
  • SkądKęty
  • Imię:Rafał

Napisano 25 December 2014 - 20:31

Sam płytka w sobie ma ogromny sens -wg mnie pozwala na wykonanie bezpiecznej instalacji -odciążenie odbiornika w średnich/dużych modelach,większej ilości mocnych serw lub np.2 na kanał.

Jest pewien problem w tej płytce-ile dasz na wejściu tyle wychodzi na wyjściu ,popularne podobne urządzenia z reguły mają bec i napięcie jest regulowane zworką, typowe czyli 4-6 V .Problem zanika gdy robisz instalacje HV (dajesz lipole)

Nie wiem czy to poszło by jak ciepłe bułeczki ale robisz to profi,czysto,lekko i jeśli ktoś (TY) przeprowadził by test,wyszło by ok to powinni się na Ciebie rzucić ;) wszyscy chcący zrobić model bezpiecznie,zasilając model pewnie, z 2 pakietów.

Wg mnie każdy akrobat powyżej 180 cm ,model większego trenera,duży szybol czy makieta powinna posiadać takiego "menagera"

Kolega lata z taką płytką w Yaku 2,7 m silnikiem 120 cm i sprawuje się to znakomicie.

Istotą tej płytki jest to że zastępuje ona drogie układy typu Max Bec 2,Power BOX,Emcotec i jest prosta.A jak coś jest proste to nie ma prawa nawalić :) .

Większość odbiorników siada w te piny bez problemu (oczywiście o tej samej ilości kanałów)


  • 0

#12 robas69

robas69
  • Modelarz
  • 1125 postów
  • Age: 47
  • SkądBiedrusko
  • Imię:Robert

Napisano 29 December 2014 - 13:19

 

Istotą tej płytki jest to że zastępuje ona drogie układy typu Max Bec 2

 

 

Rafał, chyba jednak regulator napięcia Jeti Max Bec 2 (plus jego wersje rozwojowe) nie zastąpi płytki Tomka czy Powerbox'a. Co najwyżej możesz dokupić do niego opcjonalną przejściówkę z mpx'a na 3 wtyczki JR i zasilać trzy odrębne ścieżki w odbiorniku. Już inaczej jest w Dualsky Pro Duo, który ma Kaziu, którym możesz zasilać 4 najbardziej obciążone serwa i jednocześnie odbiornik.


  • 0

#13 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 29 December 2014 - 13:25

Ta płytka nie zastąpi wydajnego regulatora. Ona tylko odciąża odbiornik i gwarantuje odpowiednio duży prąd dla serw. 


  • 0

#14 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 993 postów
  • Age: 48
  • SkądKędzierzyn-Koźle, Katowice
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 December 2014 - 13:53

Ta płytka nie zastąpi wydajnego regulatora. Ona tylko odciąża odbiornik i gwarantuje odpowiednio duży prąd dla serw. 

 

Dla serw zasilanych napięciem bezpośrednio z pakietów 2S sprawdzi się doskonale.

A może by tak wersję TeBe2 z regulatorem 10-20A ? ;)


  • 0

#15 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 29 December 2014 - 13:56

Też o tym myślałem. Ale poczekajmy. Dostałem już sygnały, że dla niektórych modeli szybowców ta płytka jest za szeroka i nie mieści się w kadłubie. Być może trzeba będzie zrobić jamnika.


  • 0

#16 robertus

robertus

    Książę depronu?

  • Modelarz
  • 9985 postów
  • Age: 44
  • SkądJelcz-Laskowice
  • Imię:Robert

Napisano 29 December 2014 - 13:57

Zróbcie kątowe wtyki


  • 0

#17 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4242 postów
  • Age: 57
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 29 December 2014 - 14:00

Robertus, w sensie że ta jest za wysoka z wtykami? 


  • 0

#18 M.Ch.

M.Ch.
  • Modelarz
  • 667 postów
  • Age: 36
  • SkądWarszawa
  • Imię:Michał

Napisano 29 December 2014 - 14:02

Dla serw zasilanych napięciem bezpośrednio z pakietów 2S sprawdzi się doskonale.

A może by tak wersję TeBe2 z regulatorem 10-20A ? ;)

 

Panowie,

 

płytka jak ta lala. Super pomysł. Tak. jak napisał Andy - doskonała do 2S.

Co do wersji z reglem - napewno alternatywa dla np. Jeti Max Bec, SBEC, VR PRO Duo, Western Robotics Hercules II itp. ale uważam, że ilość serw HV na sklepowych półkach i w naszych szufladach i modelach będzie się zwiększać, nawet tańsze analogi potrafią być już na HV i wtedy wersja z reglem nie będzie potrzebna.


  • 0

#19 robertus

robertus

    Książę depronu?

  • Modelarz
  • 9985 postów
  • Age: 44
  • SkądJelcz-Laskowice
  • Imię:Robert

Napisano 29 December 2014 - 14:06

Robertus, w sensie że ta jest za wysoka z wtykami? 

Wg mnie tak, do tego dojdą wtyki od serw i całość zrobi sie trochę cegłówką Gdyby wtyki były kątowe to wpinałoby sie jak do odbiornika. Niech płytka będie nieco dłuższa, ale niższa za to.


  • 0

#20 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 993 postów
  • Age: 48
  • SkądKędzierzyn-Koźle, Katowice
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 December 2014 - 14:11

Zróbcie kątowe wtyki

Przy kątowych wtykach można nawet pokusić się o zwiększenie szerokości ścieżki aby dostarczyć większy amperaż na wyjście serwa. Tylko, że przy zastosowaniu laminatu dwustronnego, a to może nieco zwiększyć cenę.

 

Z wymiarów wynika, że szerokość płytki to 23mm :) za szeroka ? ;)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych