Skocz do zawartości


Zdjęcie

Płytka do zasilania serwomechanizmów poza odbiornikiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

#81 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 10 January 2017 - 23:12

Przykładowe konfiguracje.

 

plytka.png


  • 0

#82 Pioterek

Pioterek
  • Modelarz
  • 3529 postów
  • Age: 64
  • SkądLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 11 January 2017 - 21:53

Przy serwach do wielkości standard włącznie i zasilaniu każdego serwa z osobnego kanału odbiornika taka płytka chyba tylko dodatkowo komplikuje instalację. Mocowanie przewodów w zaciskach śrubowych to raczej nie w lotnictwie a zwłaszcza w spalinie.

 

Kiedyś miałem okazje spojrzeć do wnętrza na lampowe wojskowe radio lotnicze. Wszystkie połączenia przewodów ciasno owinięte na zaciskach zewnętrznym oplotem i potem dokładnie zalutowane.    :)


  • 0

#83 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 11 January 2017 - 22:10

Dlatego jest wersja nr3, w której możesz sobie wlutować wszystkie przewody bezpośrednio do płytki. 

 

A co do pewności zacisków śrubowych, to miałem okazję zwiedzać fabrykę Kruniczewa i obserwować produkcję PROTONÓW. Dobry zacisk śrubowy prawidłowo zabezpieczony przed odkręceniem był tam w powszechnym użytku.


  • 0

#84 AMC

AMC
  • Modelarz
  • 1525 postów
  • Age: 59
  • SkądWarszawa/Pułtusk
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 20:37

Dlatego jest wersja nr3, w której możesz sobie wlutować wszystkie przewody bezpośrednio do płytki. 

 

A co do pewności zacisków śrubowych, to miałem okazję zwiedzać fabrykę Kruniczewa i obserwować produkcję PROTONÓW. Dobry zacisk śrubowy prawidłowo zabezpieczony przed odkręceniem był tam w powszechnym użytku.

Byłbym raczej za lutowaniem niż zaciskiem śrubowym - spora siła od wkrętaka wymaga dobrego podparcia płytki przy operowaniu nim.

 

Przeczytałem cały ten temat i nie znalazłem ani słówka o bodajże najważniejszym pozytywie, jaki daje rozwiązanie Tomka. Ale może słabo czytałem...

 

Przepływ prądu jest nierozerwalnie związany z polem magnetycznym wokół drogi przewodzenia tego prądu.

Zmienne pole magnetyczne indukuje w każdym przewodniku siłę elektromotoryczną, prościej - napięcie.

 

Prąd zasilania serw nie jest prądem stałym, tylko zmiennym (nie przemiennym), co gorsza - ma nałożony offset przebiegów szybkozmiennych o szerokim widmie częstotliwości, pochodzący od słabo lub wcale nie wytłumionej pracy komutatora i szczotek silniczka serwa.

Wokół przewodu plusa i masy zasilania serwa powstaje szybkozmienne pole magnetyczne i elektromagnetyczne, będące dokładnym odzwierciedleniem przebiegu natężenia prądu w tych przewodach.

We wszystkich przewodzących elementach w zasięgu tego pola zostanie zaindukowane napięcie o takim samym przebiegu. Ze skutkami tego procesu wielu Kolegów naocznie się zapoznało - od któregoś tam serwa reszta jest niespokojna lub wręcz się miota. To właśnie napięcie zakłócające, indukowane w czułych na to przewodach sygnałowych.

A odbiorniki bywają znacznie bardziej wrażliwe na takie "śmieci" sygnałowe. 

Dlatego dobrze jest, gdy przewody wiodące prądy zasilania serw omijają odbiornik możliwie daleko.

Płytka Tomka właśnie to zapewnia.


  • 0

#85 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 12 January 2017 - 20:45

Andrzeju, dyskusje na temat tej płytki były długie. I tyle opinii ile dyskutantów. Ja nikogo nie namawiam do jej stosowania, w odzewie na zapytania uruchomiłem z kolegą AndyCopter produkcję 30 sztuk. Poprzednia produkcja 20 sztuk rozeszła się po cichu na forum. 

Ja nikogo nie namawiam, jak ktoś chce użyć, to udostępniam.


  • 0

#86 AMC

AMC
  • Modelarz
  • 1525 postów
  • Age: 59
  • SkądWarszawa/Pułtusk
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 21:12

Andrzeju, dyskusje na temat tej płytki były długie. I tyle opinii ile dyskutantów. Ja nikogo nie namawiam do jej stosowania, w odzewie na zapytania uruchomiłem z kolegą AndyCopter produkcję 30 sztuk. Poprzednia produkcja 20 sztuk rozeszła się po cichu na forum. 

Ja nikogo nie namawiam, jak ktoś chce użyć, to udostępniam.

Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś... Nie mam żadnego interesu w tym, żeby robić reklamę lub antyreklamę, a prawie cały temat czytałem i jasne określenie Twoich intencji też.

A że piszę jak dla laika ? Młodzi potomni może skorzystają  ;)


  • 0

#87 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 1085 postów
  • Skądnetwork
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 21:28

Byłbym raczej za lutowaniem niż zaciskiem śrubowym - spora siła od wkrętaka wymaga dobrego podparcia płytki przy operowaniu nim.

 

Przeczytałem cały ten temat i nie znalazłem ani słówka o bodajże najważniejszym pozytywie, jaki daje rozwiązanie Tomka. Ale może słabo czytałem...

(...)

 

Andrzeju, przy całym szacunku, Tomasz już w pierwszym zdaniu pierwszego postu to napisał: Od dłuższego czasu chodził za mną ten projekcik, bo w nieoblatanym jeszcze Wicherku zrobiłem zrobiłem zasilanie serw poza odbiornikiem, ale na pająku strasznym i bardzo mnie inżynierska dusza bolała  ;)

Ze swojej strony dołożyłbym jeszcze konieczność zasilania wielu serw, a dla przykładu posłużę się budowanym PZL Łoś, gdzie samych serw w skrzydłach i kadłubie będzie 8, pomijając sterowanie wypuszczanym podwoziem. A więc budować model konstrukcyjny po to aby do środka napchać pajęczynę drutów ? Nic z tego. Tu pomysł Tomasz sprawdza się doskonale - jak dla mnie.

 

Potrzeby każdy ma inne co do sposobu wpinania zasilania jak i złącz JR. Pierwszą płytkę, użytkowałem pomiędzy dwoma modelami, co raczej nie jest dobrym pomysłem. Wyposażona jest w złącze T. Jednak złącze jakie w oryginale polecił Tomasz jest dla mnie bardziej praktyczne i naturalne. To czy Ktoś będzie zachwalał złącza X nad Y, nie ma tu znaczenia. Złącze można zmienić, jeśli komuś to odpowiada nawet może wlutować przewody. To sprawa bardzo mocno indywidualna.

 

Sprawa odrębnego zasilania serw poza odbiornikiem, to nawet poza dyskusją, bo nie każdego stać na zakup powerbox'a do modelu klasy Wicherek 25.

(...)

Dlatego dobrze jest, gdy przewody wiodące prądy zasilania serw omijają odbiornik możliwie daleko.

Płytka Tomka właśnie to zapewnia.

Tu się całkowicie zgodzę. A co do konieczności używania siły przy wpinaniu-rozłączaniu złącz, płytka ma cztery otwory montażowe, można zamontować ją w kadłubie na śrubkach/wkrętach na półce technicznej :)


  • 0

#88 AMC

AMC
  • Modelarz
  • 1525 postów
  • Age: 59
  • SkądWarszawa/Pułtusk
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 21:43

Andrzeju, przy całym szacunku, Tomasz już w pierwszym zdaniu pierwszego postu to napisał: Od dłuższego czasu chodził za mną ten projekcik, bo w nieoblatanym jeszcze Wicherku zrobiłem zrobiłem zasilanie serw poza odbiornikiem, ale na pająku strasznym i bardzo mnie inżynierska dusza bolała  ;)

 

Ależ ja nie neguję ani nie umniejszam zalet zamysłu wiodącego, chciałem tylko zwrócić uwagę, że efekt Waszej pracy zawiera ważny bonus, być może nie dla wszystkich oczywisty, skoro nie było o tym mowy dotąd. Może jakoś niezręcznie wyważyłem wypowiedż - sorki, bez złych intencji  ;).

Sam nie lubię bałaganu w przewodach, dlatego pomysł mi się spodobał już od przeczytania cytowanego przez Ciebie zdania o tym koszmarze pająka. 


  • 0

#89 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 1085 postów
  • Skądnetwork
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 21:50

Nie wykluczam, że to ja nie zrozumiałem Twojego zdania o niedoszukaniu się "najważniejszego pozytywu". Widocznie dla Każdego będzie oznaczał on coś innego :)  Utrzymywanie porządku wewnątrz modelu uznałem za najważniejsze. Natomiast jeśli uważasz, że wazniejsze jest odciążenie odbiornika od konieczności uczestnictwa w zasilaniu serw w modelu, przyznaję Ci także rację :)


  • 0

#90 AMC

AMC
  • Modelarz
  • 1525 postów
  • Age: 59
  • SkądWarszawa/Pułtusk
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 January 2017 - 22:15

Nie wykluczam, że to ja nie zrozumiałem Twojego zdania o niedoszukaniu się "najważniejszego pozytywu". Widocznie dla Każdego będzie oznaczał on coś innego :)  Utrzymywanie porządku wewnątrz modelu uznałem za najważniejsze. Natomiast jeśli uważasz, że wazniejsze jest odciążenie odbiornika od konieczności uczestnictwa w zasilaniu serw w modelu, przyznaję Ci także rację :)

Najlepiej, jak jest jedno i drugie. Wyższość mojszego nad inszym czy odwrotnie nie ma żadnego znaczenia. A że napisałem "bodajże najważniejszym" ? Bez ciągnięcia w mojszą stronę, tylko z usprawiedliwieniem - dobry pająk poleci, zakłócona instalacja - loteria... A ja nie mam szczęścia w grach losowych  :(.

 

Edytka: 

Zapomniałem dodać, że nie wątpię w to, że wiecie co robicie i o tych zakłóceniach też. Próbuję domyślać się, czemu nie znalazło się w dryfującej dyskusji miejsce na ten aspekt sprawy.


  • 0

#91 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 20 January 2017 - 16:57

Szanowni, płytki przybyły, poniżej lista w wersji od najcięższej do najlżejszej:

 

ver.1 - płytka obszyta w pełni - 20 sztuk

ver.2 - płytka obszyta bez pinów po stronie serw - 10 sztuk

ver.3 - płytka bez pinów po obu stronach, 8 kpl pinów do wlutowania - 4 sztuki

ver.4 - płytka z LEDami i rezystorami - 2 sztuki 

ver.5 - płytka z samymi rezystorami do LED - 2 sztuki

 

płytki.png

 

Cena za płytki ver. 1-3 to 15 PLN plus przesyłka

Cena płytki ver. 4-5 to  8 PLN plus przesyłka

 

Nadwyżka nad kosztami produkcji zostanie przeze mnie przekazana na WOŚP w edycji 2018, bo jak znam życie te płytki będą schodzić przez rok.

 

Dziękuję koledze AndyCopter za produkcję tej partii, zrobił to po kosztach zakupu i bez narzutu za montaż własny.

 

Teraz co do wysyłki:

 

- trochę bałagan mi się zrobił w skrzynce PW, zatem proponuję, aby Koledzy chętni na płytki napisali do mnie jeszcze raz

- w temacie maila proszę napisać "Płytka nr1, płytka nr2 itd oraz ilość sztuk"

- w treści maila proszę podać adres do wysyłki

- po wysyłce podam koszt całościowy z przesyłką, wysyłam poleconym zwykłym

 

Wysyłam w kolejności nowych zgłoszeń.

 


  • 0

#92 ahaweto

ahaweto
  • Modelarz
  • 1675 postów
  • Age: 57
  • SkądJastrowie
  • Imię:Adam

Napisano 20 January 2017 - 22:31

Tomaszu nie mam do Ciebie maila. Wiadomość wysłałem na PW.


  • 0

#93 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 20 January 2017 - 22:59

Instrukcja dla płytkowiczów:

 

Patrząc na płytkę od góry, aby złącze zasilania było z lewej strony, a z prawej diody.

Spodnia strona to wejście sygnałów 8xJR, a więc od strony odbiornika. Wpięcie jakiegokolwiek złącza JR od strony odbiornika, zapalać będzie diodę zieloną sygnalizując że jest tam zasilanie.

U góry jest również 8xJR, i jest to wyjście sygnałów i zasilania do serwomechanizmów. Podłączenie zasilania na złącze - to z lewej, zapala diodę czerwoną, sygnalizując obecnoś zasilania.

Każde z wejść dół-góra, jest połąączonych ze sobą linią S-sygnał i stanowią 8 niezależynych wejść-wyjść.

 

Oznakowanie przewodów - ułożenie płytki jw:

Złącze zasilania: góra to plus (+), dół to minus (-)

Złącza JR (masy na zewnątrz płytki, sygnał do wewnątrz):

 góra-wyjścia, masa u góry, sygnał na dół

 dół-wejścia, masa u dołu, sygnał do gówy

 

Do złącza zasilania podłącza się w zależności od potrzeb: pakiet 2S lub BEC (do 18A).

 

Złącze zasilania posiada przewody o przekroju 1,5mm2, natomiast złącza JR 1mm2.

Przy poborze większych prądów, odpowiednie przewody należy wlutować z pominięciem złącz.

 

Jeśli po podłączeniu zasilania do złącza, czerwona dioda nie świeci się, oznacza to odwrotną polaryzację albo uszkodzenie płytki.

Zielona dioda sygnalizuje obecność zasilania od strony odbiornika, tworząc dodatkowy obwód zasilania.

 

plytka2.png

 

Instrukcja i zdjęcie autorstwa kolegi AndyCopter.

 

 


A tak w ogóle to bardzo jeszcze raz dziękuje bardzo koledze AndyCopter. Pomysł był mój, ale cało robota jego. Zrobiliśmy to Pro Publico Bono, dla forum. Ale prawda jest taka, że Andrzej to zrobił, a ja jestem tylko logistykiem i listonoszem :-) 

 

Poniżej foto pokazujące robotę Andrzeja: 

 

pr.jpg

 

 

 


  • 1

#94 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 1085 postów
  • Skądnetwork
  • Imię:Andrzej

Napisano 20 January 2017 - 23:07

Już tak nie umniejszaj Swojej roli. Jesteś pomysłodawcą i autorem. A płytka nazywa się TeBe1 :)

Ze swojej strony mogę tylko zapewnić, że żaden robot czy inny automat nie ucierpiały przy montażu ;)


  • 1

#95 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 20 January 2017 - 23:29

No nie umniejszam. Stanie w kolejce na Poczcie z emerytkami jest gorsze niż lutowanie pinów :-)


  • 0

#96 ahaweto

ahaweto
  • Modelarz
  • 1675 postów
  • Age: 57
  • SkądJastrowie
  • Imię:Adam

Napisano 21 January 2017 - 09:55

:) Stanie za paniami emerytkami w spożywczaku to jest dopiero przeżycie.  :huh: 


  • 0

#97 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4952 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 21 January 2017 - 14:58

Płytki dla kolegów, którzy zamówili wczoraj, zostaną wysłane dopiero w poniedziałek. Na mojej poczcie znienacka zabrakło kopert bąbelkowych :-)


  • 0

#98 Piotrek_SGM

Piotrek_SGM
  • Modelarz
  • 415 postów
  • Age: 39
  • SkądSiedlce
  • Imię:Piotrek

Napisano 23 January 2017 - 11:13

Serdeczne podziękowania dla TeBe oraz AndyCopter!

Cierpliwie czekam na przesyłkę i niecierpliwie na nr konta do przelewu (PW) :)
  • 0

#99 Piotrek_SGM

Piotrek_SGM
  • Modelarz
  • 415 postów
  • Age: 39
  • SkądSiedlce
  • Imię:Piotrek

Napisano 25 January 2017 - 23:09

Dziękuję za przesyłkę, profesjonalna robota!
 
Szacunek Panowie, że Wam się chce (coś robić dla innych w tym skomercjalizowanym świecie)!
 
Jedno pytanie praktyczne (edit - właściwie 2 pytania):

1) przewody płytka-odbiornik: mogą być wszystkie 3-żyłowe?

2) mając Jeti SBEC 12A, który daje prąd dwoma wtykami JR - mogę te wtyki po prostu wpiąć w 2 wolne "kanały" serw?
 
pozdr,
P.
  • 0

#100 AndyCopter

AndyCopter
  • Modelarz
  • 1085 postów
  • Skądnetwork
  • Imię:Andrzej

Napisano 26 January 2017 - 11:28

(...)
Jedno pytanie praktyczne (edit - właściwie 2 pytania):

1) przewody płytka-odbiornik: mogą być wszystkie 3-żyłowe?

2) mając Jeti SBEC 12A, który daje prąd dwoma wtykami JR - mogę te wtyki po prostu wpiąć w 2 wolne "kanały" serw?
 

ad.1 w zależności od tego czego oczekujesz, moga być lub powinny. Jeśli nie zależy Ci na tzw pętli zapasowwej zasilania po stronie odbiornika, moga to być nawet pojedyncze przewody.

 

ad.2 tak, chociaż nie polecam tego. Bezpieczniej było by zastąpić oba przewody jednym, o nieco większym przekroju.


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych