Daniel ,mieszkasz w Rudzie Sl. masz auto!?, podjedz do mnie do Dąbrowy Górn. i dam Ci materiału na twoje skrzydło. Materiał paralotniowy 38gram /m2.Jakbyś reflektował to dopiero w połowie września. Napisz na priv.

Paralotnia RC
Napisano 24 sierpień 2016 - 08:19
Napisano 13 wrzesień 2016 - 13:08
Dawid. Czy możesz udostępnić projekt skrzydła ? Mam gotowy wózek, popróbowałbym z nową czaszą ( do tej pory testowałem dwie - jedna gotowa z latawca, druga szyta - testy nieudane). Akurat mam sporo plandek po wykończeniówce domu - więc mógłbym przetestować trochę nowy wzór skrzydła, zanim kupiłbym porządny materiał.
Napisano 17 wrzesień 2016 - 07:47
Napisano 18 wrzesień 2016 - 11:16
Oczywiście, jak tylko wrócę z wakacji (gdzieś za tydzień) wyślę pliki z surfplana na pw.
Z góry dziękuję.
Napisano 28 czerwiec 2017 - 09:08
I mnie też wzięło na paralotnie RC. Dostałem od znajomego jesienią zeszłego roku skrzydło z HK standardowe 2.15m rozpiętości. Mój syn odstąpił mi swojego Actionmana i razem w piwnicy opracowaliśmy zdemontowalem górną część tułowia i wmontowalem 2 serwa na ktorych nastepnie zamontowałem ponownie ręce AM czego efekt jest następujący:
https://goo.gl/photo...kUmdzdYwNxzgCj6
Napisano 28 czerwiec 2017 - 15:33
Piekna sprawa z tym chopkiem
Napisano 28 czerwiec 2017 - 16:25
Napisano 07 lipiec 2017 - 16:46
Witam ja ze skrzydłem z HK 1,95 walczę już drugi tydzień. Na dzień dzisiejszy stan strat-zerwane serwa 2,5kg =zakupione nowe 13kg oraz zerwane linki efekt wkręcenia w śmigło - weekend z głowy sznurowanie na nowo.Ciężko ulotnić to skrzydełko,przy najmniej w moim przypadku.
Napisano 07 sierpień 2017 - 07:08
Napisano 11 październik 2017 - 20:22
Panowie
Chciałbym również zbudować paralotnię rc, zostało mi się gdzieś nawet skrzydło 1,95m z HK
https://hobbyking.co...?___store=en_us
Mam zestaw elektroniki itd - brakuje tylko wózek.
Byłby ktoś w stanie coś zarekomendować ?
Może jakieś plany do wycinki wózeczka z G10 itd..
Jaka waga w ogóle powinna na nim finalnie wisieć ?
Napisano 14 listopad 2017 - 09:28
Pierwsze loty na skrzydle z HK z modyfikacjami
-zmienione taśmy
-całkowicie zmienione olinowanie
Dla ciekawskich mogę wrzucić ustawienia AOA
Witam, z czego robiłeś olinowanie i taśmy? Możesz wrzucić schemat i fotki?
Pozdrawiam, Damian.
Napisano 15 listopad 2017 - 17:49
Witam, z czego robiłeś olinowanie i taśmy? Możesz wrzucić schemat i fotki?
Pozdrawiam, Damian.
Więc tak:
-Taśmy wykonałem z KODURY(Taśmy możesz wykonać z np. PASA, znajdziesz w pasmanterii)
-Olinowanie z najtańszej plecionki wędkarskie (średnica 0,28mm)
Zdjęcie oraz szablon taśm wrzucę za niedługo.
A tutaj zrobiony ,,na szybko,, schemat linek, jak byś miał problem, napisz
Pozdrawiam
Napisano 17 listopad 2017 - 09:40
Maciek, ze zdjęć widać że skrzydełko lata , ale czy aby te wymiary są właściwe i tyczą wszystkich rzędów?
.Ugięcie czaszy utworzyłeś z promienia 115cm, ale przy linkach nośnych wszystkie linki pomocnicze mają po 45cm, czyli płaszczyzna skrzydła wychodzi "zębata".Podaj ,jaki dałeś kąt w centralnej części skrzydła, na tipie i to AOA w procentach.Znasz Surfplan?, jeśli nie,to warto go sobie ściągnąć w wersji demo.
Napisano 17 listopad 2017 - 16:27
Maciek, ze zdjęć widać że skrzydełko lata
, ale czy aby te wymiary są właściwe i tyczą wszystkich rzędów?
.Ugięcie czaszy utworzyłeś z promienia 115cm, ale przy linkach nośnych wszystkie linki pomocnicze mają po 45cm, czyli płaszczyzna skrzydła wychodzi "zębata".Podaj ,jaki dałeś kąt w centralnej części skrzydła, na tipie i to AOA w procentach.Znasz Surfplan?, jeśli nie,to warto go sobie ściągnąć w wersji demo.
Znam surfplana, zrobiłem nawet w nim kilka projektów, które mogę podesłać
Wymiary są właściwe i tyczą się wszystkich rzędów, jednak wygodniej (i precyzyjniej) jest skracać rząd taśm A, B i C.
Plan robiłem bez surfplana, długość linek pomocniczych jest taka sama (lub podobna) jak w oryginale.
Linki zmieniałem tylko z powodu, słabej jakości mocowań fabrycznych oraz (dosyć) dużych oporów
Mając na myśli AOA chciałem podać o ile cm należy skrócić taśmy, aby skrzydło dobrze wstawało.
Napisano 26 marzec 2018 - 13:50
Witam serdecznie. Wiem, że temat już trochę zapomniany ale powróciłem do mojej paralotni. Otóż linki wykonane mam z plecionki 0,14mm (ok. 10kg wytrzymałość) i po dłuższym czasie linki się wyciągnęły (o około 1 do 2cm więc skrzydło już nie staje) i teraz mam dylemat.
1. Czy kupić mocniejszą plecionkę np. 0,23mm (ok. 20kg), zrobić nową uzdę i łudzić się że może wytrzyma (będzie grubsza więc cięższa, większe opory dlatego wielki znak zapytania)?
2. Wymyślić jakiś dynamiczny system na paskach w celu regulowania odległości i odmierzania wydłużonych linek (które w sumie będą robić się co raz słabsze).
3. Użyć innego materiału na linki, mocniejszego niż plecionka, jednocześnie tak cienkiego i nie tworzącego oporów, tylko jakiego ?
Co o tym sądzicie drodzy forumowicze?
Pozdrawiam.
Napisano 26 marzec 2018 - 19:31
To nie użyłeś Dyneemy jak w prawdziwych paralotniach?.
One zdaje się mają tendencję do skracania, ale można je naciągać.
Napisano 30 marzec 2018 - 10:22
W sklepach wędkarskich są plecionki dyneemy różnych wytrzymałości. 32 kg lub nawet mniej z powodzeniem wystarczą.Sam sprawdzisz jaką chcesz grubość.Na 100% taka linka się nie wyciągnie.Zakończenie zrobisz na normalną pętelkę a węzełek możesz potraktować delikatnie uchu-porem aby się nie poluzował.Długość linki daj o ok 4-5m/m dłuższe, aby po zawiązaniu otrzymać wymiar ten który chcesz.Inne linki odpadają
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: paralotnia, rc, zdalnie sterowana, spadochron, glajt, latawiec komorowy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych