Witam , na wstępie sprostuje że etap nauki latania na piankowym szybowcu jest już za mną.
Tak, chcę zbudować Wicherka, konkretnie wersję 15 - nie za mały oraz nie za duży, tak aby nie było problemów z transportem.
Nie chcę go robić zupełnie od podstaw (sklejka, listwy i piła) lecz kupić jakiś KIT CNC z wyciętymi wręgami, żeberkami itd. Resztę zrobię sam.
Może ktoś z tutaj obecnych ma taki na sprzedaż lub podjąłby się wycięcia go? Najchętniej od razu z planami.
Ja znalazłem w internecie tylko taki wycinany ze sklejki 3mm na Allegro, podoba mi się on ze względu na dostarczane od razu plany.
Kolejna rzecz, Wicherek oczywiście w wersji spalinowej - z tym problemem że w ogóle nic o nich nie wiem. Więc później, w trakcie uzbrajania modelu będę prosił o rady ws. eksploatacji i wyboru modelu.
W miarę możliwości chciałbym żeby miał lotki - jest to możliwe bez znacznej zmiany konstrukcji? Klapy może też, jeśli łatwo pójdzie z lotkami.
Z elektroniką sobie poradzę, może tylko prosiłbym o kilka rad ws. mocy i wielkości serw.
Z tego co przeczytałem w innych tematach najlepsza będzie folia ORACOVER, tak?
Później będę miał kilka pytań:
- podwozie dwu czy jedno częściowe? przypinane do boku czy spodu kadłuba?
- chciałbym dać duże kółka oraz jakąś amortyzację, głównie będę nim latał z lotnisk trawiastych i nie chciał bym problemów ze startem.
- czym kleić drewno, zakładam że CA odpada. Jakiś klej dwuskładnikowy? Żywica?
Uprzedzając odpowiedzi, wiem że porywam się przysłowiowo "z motyką na słońce", ale teraz przed wakacjami napadła mnie wena na budowę czegoś z drewna i nie odpuszczę .
Pozdrawiam