Skocz do zawartości


Zdjęcie

Apm problem z kompasem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 19 czerwiec 2016 - 10:09

Witam wszystkich 

Bardzo bym prosił o pomoc wcześniej latałem na cc3d teraz zmieniłem kontroler na APM 2.8 + Ublx M8N z kompasem.

Mój problem polega na tym że nie mogę skalibrować kompasu oglądałem juz z 1000 filmików i cały czas nic kompas źle pokazuje północ w ogóle jak podłączam do mission planner to mapa pokazuje jakby dron się przemieszczał nie wiem jak sprawdzić czy apm korzysta ze swojego kompasu czy z zewnętrznego, jak poruszam samym gps-em to nic się nie zmienia

 

http://pics.tinypic....cyt2v06ad9d.jpg

 

http://pics.tinypic....7q07bjmpyyo.jpg

 

Chyba ja robię coś nie tak


  • 0

#2 Mitar

Mitar
  • Modelarz
  • 379 postów
  • Age: 36
  • SkądGliwice
  • Imię:Michał

Napisano 20 czerwiec 2016 - 07:37

Podejrzewam,że masz źle ustawiony moduł GPS, przy APM nie sugeruj się strzałką na GPS.

Najlepszy moim zdaniem sposób na ustawienie bez rozkręcania GPSa to wyjść na balkon lub na dwór, podłączyć się kablem lub telemetrią do Mission Plannera.

Znajdujesz charakterystyczny obiekt i ustawiasz przodem do niego swoją maszynę.

Teraz kręcisz antenką tak by czerwona linia która wychodzi na mapie była skierowana na ten obiekt (obiekt widzisz na mapie)

Tak obrócony GPS przyklejasz na stałe.

 

Co do latania po mapie to jak jest słaby sygnał GPS (a z twojego zdjęcia wynika że nie ma FIXa) to będzie ci tak latał.

 

Na zewnątrz jak złapie FIX to powinien się ustabilizować po pewnym czasie.


  • 0

#3 morfeusz1987

morfeusz1987
  • Modelarz
  • 101 postów
  • Age: 29
  • SkądRąbczyn/Wągrowiec
  • Imię:Adam

Napisano 20 czerwiec 2016 - 13:54

a deklinacja magnetyczna dobrze wpisana? tez mam apm'a 2.8 kompas wewnętrzny by działał musi być założona zworka, gdy chcesz uzywać zewnętrznego zworka out.

 

Free-Shipping-Hot-New-Flight-Controller-


  • 0

#4 Mitar

Mitar
  • Modelarz
  • 379 postów
  • Age: 36
  • SkądGliwice
  • Imię:Michał

Napisano 21 czerwiec 2016 - 08:01

Masz ustawiona na automatyczną więc powinno być ok.


  • 0

#5 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 czerwiec 2016 - 08:43

Dziękuje za odpowiedzi problem z kompasem rozwiązałem dzięki zworce jak ją wyjąłem kalibracja poszła bez problemowo. Ale dalej mam problem z gps później wrzucę jakiś filmik, dron leży w miejscu a mission planer  cały czas pokazuje że jest w ruchu nawet jak chce się rozłączyć to wywala komunikat czy jestem pewien bo maszyna jest ciągle w locie.

Miałem już okazje polatać w stabilize jest wszystko ok fajnie się prowadzi trzyma pion ale jak włączę ald hold to zaczyna szaleć albo leci do góry albo zaczyna opadać w dół gaz mam miedzy 50-60%.

Innych trybów nie próbowałem bo na razie pogoda nie bardzo


  • 0

#6 Mitar

Mitar
  • Modelarz
  • 379 postów
  • Age: 36
  • SkądGliwice
  • Imię:Michał

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:32

Z tego co pamiętam to tam jest pobierana wysokość z barometru w APM oraz z wysokości wyznaczonej z GPS. Jeśli się nie zgadzają to jest szaleństwo, zobacz w logach jak to jest.


  • 0

#7 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 czerwiec 2016 - 14:38

Nagrałem filmik jak to wygląda sorki ze niewyraźnie ale sami wiecie jak to jest na zewnątrz

https://youtu.be/_TAEUYJKyOk

 

Ogólnie to altitude szaleje pokazuje raz 2 metry raz 5 metrow co ciekawe jak odłączyłem GPS i apm korzystał tylko z baro to było chyba ok

jak stał na ziemi pokazywał ze ma jakieś 0,4 jak podniosłem go o metr to pokazywał 1,4 jak znowu położyłem to wrócił to stanu początkowego

 

To co jest na filmiku to jeszcze nie jest źle czasem pokazuje ze lata po całej mojej wiosce Oo

 

Jakby mnie jeszcze ktoś oświecił jak sprawdzać i zapisywać te logi to byłbym wdzięczny ;)


  • 0

#8 morfeusz1987

morfeusz1987
  • Modelarz
  • 101 postów
  • Age: 29
  • SkądRąbczyn/Wągrowiec
  • Imię:Adam

Napisano 21 czerwiec 2016 - 14:44

Nagrałem filmik jak to wygląda sorki ze niewyraźnie ale sami wiecie jak to jest na zewnątrz

https://youtu.be/_TAEUYJKyOk

 

Ogólnie to altitude szaleje pokazuje raz 2 metry raz 5 metrow co ciekawe jak odłączyłem GPS i apm korzystał tylko z baro to było chyba ok

jak stał na ziemi pokazywał ze ma jakieś 0,4 jak podniosłem go o metr to pokazywał 1,4 jak znowu położyłem to wrócił to stanu początkowego

 

To co jest na filmiku to jeszcze nie jest źle czasem pokazuje ze lata po całej mojej wiosce Oo

 

Jakby mnie jeszcze ktoś oświecił jak sprawdzać i zapisywać te logi to byłbym wdzięczny ;)

co do wskazańna baro  w mision planer to wysokość kalibruje się po uzbrojeniu silników, na rozbrojonych może pokazywać różne wysokości, ale gry uzbroisz wskazanie się zeruje i pokazuje prawidlowo, co do gps'u sie nie wypowiadam bo jeszcze nie posiadam


  • 0

#9 Mitar

Mitar
  • Modelarz
  • 379 postów
  • Age: 36
  • SkądGliwice
  • Imię:Michał

Napisano 21 czerwiec 2016 - 15:30

Wiesz co, GPS ma ogólnie dokładność do kilku metrów więc przy takim zoomie jak u ciebie jest ustawione to wygląda to całkiem ok.

Piszesz że lata ci czasami po całej wiosce, ale masz wtedy informację GPS Fix? Ile satelit?

MP pokazuje pozycje nawet jak nie ma fixa i wtedy copter może zwiedzać całą Polskę a nawet inne kontynenty ;)

 

Najlepiej zrób krótki oblot z trybem który ci robi problemy i wklej logi.

Logi ściąga się tak:

 

 

Połącz się z APM przez kabel i oglądaj od 1:00

Ściągnięty plik log wgraj gdzieś i udostępnij tu.


  • 0

#10 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 czerwiec 2016 - 15:39

OK jak tylko pogoda mi pozwoli zrobię jak koledzy mówią i zobaczymy co dalej z tego wyjdzie :)


  • 0

#11 Andwas

Andwas
  • Modelarz
  • 17 postów
  • Age: 46
  • SkądWłocławek
  • Imię:Andrzej

Napisano 21 czerwiec 2016 - 20:57

Podejrzewam,że masz źle ustawiony moduł GPS, przy APM nie sugeruj się strzałką na GPS.

Najlepszy moim zdaniem sposób na ustawienie bez rozkręcania GPSa to wyjść na balkon lub na dwór, podłączyć się kablem lub telemetrią do Mission Plannera.

Znajdujesz charakterystyczny obiekt i ustawiasz przodem do niego swoją maszynę.

Teraz kręcisz antenką tak by czerwona linia która wychodzi na mapie była skierowana na ten obiekt (obiekt widzisz na mapie)

Tak obrócony GPS przyklejasz na stałe.

 

Co do latania po mapie to jak jest słaby sygnał GPS (a z twojego zdjęcia wynika że nie ma FIXa) to będzie ci tak latał.

 

Na zewnątrz jak złapie FIX to powinien się ustabilizować po pewnym czasie.

 

Bardzo dobra metoda, też tak robię.

Powiedz  Waldku, jak robisz kalibracje kompasu i jaki tryb ustawiasz? , czy External ?

Widzę też, że masz dziwne offsty. Przykłed moich x-92 y-3 z44. Myślę, że nie może być aż takich różnic między Włocławkiem a Gdańskiem ;)    


  • 0

#12 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 czerwiec 2016 - 21:04

nagrałem dziś film jutro udostępnię włączałem tryb loiter i masakra spiepsza na boki nie trzyma wysokości mam logi ale muszę poszukać jakiejś stronki do udostępnienia ogólnie mnie juz to wku... zaczyna ;(


  • 0

#13 Andwas

Andwas
  • Modelarz
  • 17 postów
  • Age: 46
  • SkądWłocławek
  • Imię:Andrzej

Napisano 21 czerwiec 2016 - 21:10

Mam krótkie pytanie, na czym zamontowałeś APM'a ? 


  • 0

#14 RobUK

RobUK
  • Modelarz
  • 547 postów
  • Age: 52
  • GG:
  • SkądUK, Peterborough
  • Imię:Robert

Napisano 21 czerwiec 2016 - 23:18

Nagrałem filmik jak to wygląda sorki ze niewyraźnie ale sami wiecie jak to jest na zewnątrz

https://youtu.be/_TAEUYJKyOk

 

Ogólnie to altitude szaleje pokazuje raz 2 metry raz 5 metrow co ciekawe jak odłączyłem GPS i apm korzystał tylko z baro to było chyba ok

jak stał na ziemi pokazywał ze ma jakieś 0,4 jak podniosłem go o metr to pokazywał 1,4 jak znowu położyłem to wrócił to stanu początkowego

 

To co jest na filmiku to jeszcze nie jest źle czasem pokazuje ze lata po całej mojej wiosce Oo

 

Jakby mnie jeszcze ktoś oświecił jak sprawdzać i zapisywać te logi to byłbym wdzięczny ;)

Heheh, fajny filmik :)

Szkoda że nic nie widać. Zainstaluj sobie jakiś programik do zgrywania wideo (Camtasia - choćby demo).

Wiem, że jest takich znacznie więcej niż jeden i są także darmowe:)


  • 0

#15 qpa

qpa
  • Administrator
  • 1270 postów
  • Age: 29
  • GG:
  • SkądLublin/Wrocław
  • Imię:Kuba

Napisano 21 czerwiec 2016 - 23:25

nie szukaj stronki, spakuj zipem i wrzucaj tutaj 


  • 0

#16 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 czerwiec 2016 - 07:23

Jak dołączam plik .rar to wyświetla mi że nie mam uprawnień do dodawania tego typu plików

A APM jest zamontowany na taśmie dwustronnej tessa trzyma dobrze i jest ona dość gruba cc3d nie miało żadnych problemów jak tak było zamocowane


  • 0

#17 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 czerwiec 2016 - 08:36

http://przeklej.org/file/BAtjIY/1.rar

 

Tu jest link do logow


  • 0

#18 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 czerwiec 2016 - 20:24

Witam

dziś po paru modyfikacjach

skalibrowałem od nowa kompas

zmieniłem identyfikacje gps z auto na ublox

zmniejszyłem częstotliwość esc domyślnie było 490 moje to bellhelli 30a 50-400mgh zmieniłem na 390hgh

skalibrowałem esc jeszcze raz

i są postępy :)

pierwszy lot stabillize i loiter i tu akurat bez zmian loiter szaleje wahania nawet do 5m i spad na koniec na glebe delikatnie i się już nie uniósł

ale drugi lot stabilize i althold działały super trzymał wysokość bez mniejszych problemów naprawdę myślę że to było ok :)

 

tu są logi

pierwszy z loiter  http://przeklej.org/file/B1Yzy0/1.rar

 

drugi z althold  http://przeklej.org/file/VLZJna/2.rar

 

Myślicie że może być coś z GPS trafione??


  • 0

#19 morfeusz1987

morfeusz1987
  • Modelarz
  • 101 postów
  • Age: 29
  • SkądRąbczyn/Wągrowiec
  • Imię:Adam

Napisano 22 czerwiec 2016 - 21:56

Witam

dziś po paru modyfikacjach

skalibrowałem od nowa kompas

zmieniłem identyfikacje gps z auto na ublox

zmniejszyłem częstotliwość esc domyślnie było 490 moje to bellhelli 30a 50-400mgh zmieniłem na 390hgh

skalibrowałem esc jeszcze raz

i są postępy :)

pierwszy lot stabillize i loiter i tu akurat bez zmian loiter szaleje wahania nawet do 5m i spad na koniec na glebe delikatnie i się już nie uniósł

ale drugi lot stabilize i althold działały super trzymał wysokość bez mniejszych problemów naprawdę myślę że to było ok :)

 

tu są logi

pierwszy z loiter  http://przeklej.org/file/B1Yzy0/1.rar

 

drugi z althold  http://przeklej.org/file/VLZJna/2.rar

 

Myślicie że może być coś z GPS trafione??

a tak ogólnie to gps ustawiony ucenter?


  • 0

#20 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 23 czerwiec 2016 - 16:03

nie jeszcze tego nie robiłem ale już poczytałem na ten temat i dziś mam zamiar go z programem połączyć :)


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych