Polskie Forum Modelarskie Strona Główna Polskie Forum Modelarskie
wszystko o modelarstwie...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Cessna 177 Cardinal
Autor Wiadomość
lopes91
modelarz

Wysłany: Pią 30 Lip, 10 16:58   

Super modelik. Kawał dobrej modelarskiej roboty, a zaraz mój podziw za tempo w jakim model powstaje :)

Kibicuje w pracach ;)

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 14:50   

Jedno skrzydło już prawie jest skończone. Zostały wklejone rurki na bagnety, dźwignie lotek, oraz zostało oklejone balsą. Wygląda to tak:

Tak wyglądają 2 skrzydła:

Jutro tak samo będzie wyglądać druga połówka skrzydła. Skrzydła zostaną wyczyszczone i będą czekać na oklejenie oracoverem. Jutro tez zostanie zrobiony łącznik skrzydeł, który będzie przykręcany do kadłuba. :)

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 15:20   

Prace nad skrzydłami dobiegają końca. Lewe skrzydło posiada prawie wszystko- trzeba jeszcze tylko wykonać końcówkę skrzydła.
Zamontowałem dziś usterzenie. Wygląda to tak:

Lewe skrzydło od spodu:

Jutro to samo z prawym skrzydłem + szlifowanie i szpachlowanie miejsc gdzie są jakieś małe niedociągnięcia.

buwi777
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 15:32   

Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ).

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 15:43   

buwi777 napisał/a:
Wszystko pięknie ładnie ALE z dzwignią lotki toś się - lekko mówiąc - pomylił. Linia dziurek czyli pkt połączenia dzwigni lotki z popychaczem w pozycji "poziomo" ma być dokładnie nad osią obrotu lotki. Czyli na tych zdjęciach - kilka cm do przodu, w kierunku osi lotki ( przodu modelu ).

Tu się "rypnąłem". Mogłem wkleić duży kawałek sklejki a dałem mały- tam gdzie teraz jest dźwignia przykręcona. Muszę wkleić ciut bliżej przodu kawałek sklejki i przesunę do przodu. Jutro to poprawię. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Reptyl
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 16:36   

A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ?

Pozdrawiam,

Michał

Tomek
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 16:46   

No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu .

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 17:01   

Reptyl napisał/a:
A tak z ciekawości, skoro już powstały płaty - jak obecnie przewidujesz ciężar startowy ? I jakie jest przewidywane obciążenie płatów ?

Pozdrawiam,

Michał

Jutro zważę model. 432gramy + skrzydła. Same skrzydła wyszły lekko. Nie jestem w stanie ocenić dokładnie ile mogą ważyć same skrzydła. Może koło 300-330 gram lub więcej (ale to tak na oko więc ręki nie dam sobie uciąć ;) ) Jutro zważę i wrzucę zdjęcie na forum, wtedy coś więcej można ocenić co do ciężaru startowego.
Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony :?

Cytat:
No i masz drut popychacza woku którego będzie folia w powietrzu. Trzeba coś z tym zrobić, np. wkleić pasek balsy z dziurką na popychacz , tak aby folia nie wisiała w powietrzu .

Tak, wiem. zapomniałem dopisać o tym, że to też należy zrobić, ale to 5 min i zrobione :)
Najpierw poprawię mocowanie dźwigni- przesunę ją w stronę natarcia i wtedy spasuję "przykrywkę".

Callab
modelarz

Wysłany: Sro 04 Sie, 10 21:47   

Jacekk1986 napisał/a:
Co do obciążenia płatów- jak to policzyć bo jestem w tej kwestii zielony

Podziel oszacowaną masę modelu w gramach przez policzoną (zmierzoną) powierzchnię skrzydeł w decymetrach kwadratowych. Dostaniesz obciążenie w gramach na decymetr kwadratowy - to standardowa jednostka obciążenia powierzchni nośnej.

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Czw 05 Sie, 10 16:31   

Dziś poprawiłem usterzenie- mam nadzieję, że jest już dobrze :)

Zważyłem także skrzydła- ważą one 310g.

Wszystkie części, które są już zrobione ważą 842 g. Są to: podwozie przednie i tylne, statecznik pionowy i poziomy, skrzydła, łącznik skrzydeł:

Do tej wagi dojdzie jeszcze kilka gramów- może 40 max- wykończenie przedniej części kadłuba.
Osprzęt szacuje na jakieś 540 gram- silnik 170g +3x serwo- ok. 100g + bateria ok. 200g +regulator 50g + odbiornik 20g.
Całość gotowa do lotu to mniej więcej 1500 g. Miejmy taką nadzieję 8)

Co do obciążenia płatów to nie wiem czy dobrze liczę- jedno skrzydło ma powierzchnię 1253,75 cm kw czyli 2 mają 2507,5 cm kw. Czyli to jest 25,07 dm kw.
Szacowana masa to przyjmijmy 1500 g. Czyli 1500g/25,07= 59,8 w przybliżeniu.
Jeśli coś źle policzyłem proszę o poprawę.

buwi777
modelarz

Wysłany: Czw 05 Sie, 10 19:17   

a/ dźwignia - dobrze
b/ obciążenie płatów - dobrze

Reptyl
modelarz

Wysłany: Pią 06 Sie, 10 09:51   

Jacekk1986 napisał/a:

Co do obciążenia płatów to nie wiem czy dobrze liczę- jedno skrzydło ma powierzchnię 1253,75 cm kw czyli 2 mają 2507,5 cm kw. Czyli to jest 25,07 dm kw.

Dojdzie jeszcze folia - szacuję w okolicach 100g.
60g / dm2 to jest dużo.
http://www.rc-electric-ai...c_airplane.html
(10 ounces / sq. foot = 30g/dm2).
Popatrz także na obciążenia płatów w podobnych modelach w handlu (często ten ważny parametr jest w opisie modelu).
Przykładowo Easy Cub Multiplexa:
Rozpiętość skrzydeł : 1400 mm
Długość : 980 mm
Masa : ok.850 g (z wyposażeniem)
Powierzchnia nośna skrzydeł : 36,5 dm2 - daje to 24g/dm2

Co z tego wynika ?
Cessna będzie szybka i wymagająca w pilotażu. Większa prędkość startu i lądowania.

Jacekk1986
modelarz

Wysłany: Pią 06 Sie, 10 13:26   

Reptyl napisał/a:
Jacekk1986 napisał/a:

Dojdzie jeszcze folia - szacuję w okolicach 100g.
60g / dm2 to jest dużo.
http://www.rc-electric-ai...c_airplane.html
(10 ounces / sq. foot = 30g/dm2).
Popatrz także na obciążenia płatów w podobnych modelach w handlu (często ten ważny parametr jest w opisie modelu).
Przykładowo Easy Cub Multiplexa:
Rozpiętość skrzydeł : 1400 mm
Długość : 980 mm
Masa : ok.850 g (z wyposażeniem)
Powierzchnia nośna skrzydeł : 36,5 dm2 - daje to 24g/dm2

Co z tego wynika ?
Cessna będzie szybka i wymagająca w pilotażu. Większa prędkość startu i lądowania.

Co będzie to będzie :mrgreen: Poza tym żeberka u mnie różnią się z tymi na planie. Ja zrobiłem je bardziej nośne i są dość wysokie. Może to spowolni trochę model.
Mojego modelu nie ma co porównywać z Easy Cubem. Mój w całości jest wykonany z balsy i sklejki. W Easy Cubie kadłub jest wykonany ze styropianu- co jest dużo lżejszym materiałem.
Z resztą już za późno na zmiany. Jest jak jest i nie ma odwrotu ;)

Reptyl
modelarz

Wysłany: Pią 06 Sie, 10 15:25   

Jacekk1986 napisał/a:
Mojego modelu nie ma co porównywać z Easy Cubem. Mój w całości jest wykonany z balsy i sklejki. W Easy Cubie kadłub jest wykonany ze styropianu- co jest dużo lżejszym materiałem.

Niekoniecznie - dla przykładu klasyczna Wilga z ARTEXU o zbliżonych wymiarach:

Rozpiętość: 1300 mm
Długość: 950 mm
Waga gotowego do lotu: 850 g

Nie piszę tego, żeby Cię zniechęcać - jednak dla obciążenia płatów są pewne wskaźniki, które jak są zachowane - model lata przyjemniej.

f-150
modelarz

Wysłany: Pią 06 Sie, 10 16:05   

Jacek jesteś pewny że dobrze policzyłeś powierzchnię ?Nie mam jak dokopać się do planów a tymbardziej do modelu ale 152-ka którą oteraz oblatałem o takiej samej rozpiętości przy szybkim liczeniu wychodzi 32 dm przy wadze 2kg daje mi 62 g/dm.Chyba że zwęziłeś cięciwę.

Wojtek
http://rcmatsu.pl/

Odpowiedz do tematu