Skocz do zawartości


Zdjęcie

Bindowanie odbiornika Minima


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 marzec 2017 - 17:28

Witam. Posiadam Aurorę 9x, Optime 9 zbindowałem natomiast poległem z odbiornikiem Minima 6L. Po podłączeniu zasilania świeci się pulsacyjne fioletowa dioda, sposób od Optimy nie jest skuteczny. Proszę o radę (łopatologicznie) jak zbindować odb. Mimimę. Z góry dziękuję za pomoc. :(


  • 0

#2 grzegorzp

grzegorzp
  • Modelarz
  • 717 postów
  • Age: 50
  • SkądBielsko-Biała
  • Imię:Grzegorz

Napisano 23 marzec 2017 - 18:00

Do minimy musisz przytrzymać przycisk na module przez ok 3 sekundy i wtedy będzie świecić/mrugać niebieska dioda zamiast czerwonej ot cała różnica ;) wejście w tryb bindowania bez zmian.


  • 0

#3 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 marzec 2017 - 18:14

Do minimy musisz przytrzymać przycisk na module przez ok 3 sekundy i wtedy będzie świecić/mrugać niebieska dioda zamiast czerwonej ot cała różnica ;) wejście w tryb bindowania bez zmian.

 U mnie cały czas mruga fioletowa dioda na odbiorniku.


  • 0

#4 grzegorzp

grzegorzp
  • Modelarz
  • 717 postów
  • Age: 50
  • SkądBielsko-Biała
  • Imię:Grzegorz

Napisano 23 marzec 2017 - 18:16

Ja pisałem o module nadawczym w aparaturze

 

Edit:

Teraz zrobiłem jeszcze raz, więc tak, wchodzisz w tryb bindowania (mowa o aparaturze) przyciskasz przycisk na module nadawczym i włączasz nadajnik, klikasz "yes" że chcesz nadawać i aparatura wchodzi w tryb bindowania, miga czerwona dioda, jest to tryb pod optimę, teraz wciskasz i trzymasz (u mnie ok 1 sekundę) przycisk na module nadawczym i dioda zmienia się na niebieską, przy tym słychać delikatne "pik" i jesteś w trybie pod minimę.


  • 0

#5 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 marzec 2017 - 18:59

Ja pisałem o module nadawczym w aparaturze

 

Edit:

Teraz zrobiłem jeszcze raz, więc tak, wchodzisz w tryb bindowania (mowa o aparaturze) przyciskasz przycisk na module nadawczym i włączasz nadajnik, klikasz "yes" że chcesz nadawać i aparatura wchodzi w tryb bindowania, miga czerwona dioda, jest to tryb pod optimę, teraz wciskasz i trzymasz (u mnie ok 1 sekundę) przycisk na module nadawczym i dioda zmienia się na niebieską, przy tym słychać delikatne "pik" i jesteś w trybie pod minimę.

Aurora 9x ma oddzielne menu do bindowania  Optimy i Minimy. Problem mam z odbiornikiem . Po podłączeniu zasilania do odbiornika pulsuje niebieska dioda (naciśnięcie przyciski Link wygasza ją, a zwalniając ten przycisk dioda znów się pali na niebiesko.


  • 0

#6 grzegorzp

grzegorzp
  • Modelarz
  • 717 postów
  • Age: 50
  • SkądBielsko-Biała
  • Imię:Grzegorz

Napisano 23 marzec 2017 - 19:09

Nie wiem jak jest w 9X ja mam 9 i tak to działa, nie doczytałem, więc niech się wypowie kto używa 9x


  • 0

#7 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 marzec 2017 - 19:32

Nie wiem jak jest w 9X ja mam 9 i tak to działa, nie doczytałem, więc niech się wypowie kto używa 9x

Problem jest, że nie wiem kiedy i na ile sek. wciskać przycisk link.


  • 0

#8 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 23 marzec 2017 - 20:38

Problem jest, że nie wiem kiedy i na ile sek. wciskać przycisk link.

Problem rozwiązany.  Tak ogólnie -- w optimie wciskamy link i podpinamy zasilanie, a w Mimimie podpinamy zasilanie i wciskamy przycisk link.

Dzięki za rady ;)


  • 0

#9 grzegorzp

grzegorzp
  • Modelarz
  • 717 postów
  • Age: 50
  • SkądBielsko-Biała
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 marzec 2017 - 13:39

Znalazłem taką "instrukcję" ale widzę, że już się uporałeś

http://www.youtube.c...h?v=5rerxtGKGDA

 

P.s. wygląda, że jednak najpierw przycisk potem zasilanie ale ważne, że działa ;)


  • 0

#10 Pitstrel

Pitstrel
  • Modelarz
  • 107 postów
  • Age: 53
  • SkądŁąck koło Płocka
  • Imię:Krzysztof

Napisano 26 marzec 2017 - 19:31

Znalazłem taką "instrukcję" ale widzę, że już się uporałeś

http://www.youtube.c...h?v=5rerxtGKGDA

 

P.s. wygląda, że jednak najpierw przycisk potem zasilanie ale ważne, że działa ;)

Dokładnie tak.


  • 0

#11 Krzysztof7501

Krzysztof7501
  • Modelarz
  • 55 postów
  • Age: 59
  • SkądBłachów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 październik 2018 - 18:20

Ja mam również problem z bindowaniem. W moim przypadku jest to minima 6S i nadajnik Optic 6 z modułem AFHSS. W instrukcji piszą, że jeżeli po włączeniu nadajnika z wciśniętym przyciskiem na module miga czerwone - należy przycisk ponownie wcisnąć na 2 sekundy aby się kolor zmienił na niebieski, ale to nie działa i ciągle miga czerwone. Dotychczas używałem odbiorników Optima, gdzie bindowanie odbywało się przy migającym czerwonym. Na stronie sklepu piszą: Minima 6 receivers require that the module or transmitter have firmware version 3.01 installed to operate. Nadajnik z modułem kupiłem w 2010 roku i nawet nie wiem, jaką ma wersję oraz jak mogę to sprawdzić.

Załączone miniatury

  • 20181013_103647.jpg
  • 20181013_103705.jpg

  • 0

#12 Krzysztof7501

Krzysztof7501
  • Modelarz
  • 55 postów
  • Age: 59
  • SkądBłachów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 październik 2018 - 20:54

Kupiłem programator HPP-22, zaktualizowałem moduł Spectra i wszystko działa :D


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych