Skocz do zawartości


Zdjęcie

Serwo lotek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 Therapy

Therapy
  • Modelarz
  • 15 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzymin
  • Imię:Jarek

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:17

Jestem początkujący proszę wyrozumiałość. Składam Oriona 1.7 m i w skrzydłach lotki pracują w tym samym kierunku, obydwie w górę lub dół. Zmieniłem nawet kabel Y. Nie da się ich inaczej zamontować. Odbiornik i radio przełożem z pioneer i tam było ok. Help
  • 0

#2 wojcio69

wojcio69

    wojcio69

  • Modelarz
  • 1179 postów
  • Age: 50
  • SkądŚrem
  • Imię:Wojciech

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:43

Jeżeli masz serwa zamontowane w skrzydłach w odbiciu lustrzanym względem osi podłużnej kadłuba, to nie ma to tamto, musi działać OK.

Rysunek1.jpg  Rysunek2.jpg


  • 0

#3 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3398 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:46

Masz lotki na oddzielnych serwach czy na jednym serwie? Pytam bo tytuł sugeruje jedno serwo wtedy mechanicznie uruchamia lotki. Jeśli na dwóch to pewnie nie odwróciłeś ich stronami i zamontowałeś tak jak do uruchamiania klap.


  • 0

#4 wojcio69

wojcio69

    wojcio69

  • Modelarz
  • 1179 postów
  • Age: 50
  • SkądŚrem
  • Imię:Wojciech

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:49

Irku jak podłączył je przez kabe Y to dwa serwa z jednego kanału w odbiorniku.


  • 0

#5 nitromaniak

nitromaniak
  • Modelarz
  • 39 postów
  • SkądLublin
  • Imię:­Erwin

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:50

Po co mu Y kabel do jednego serwa?


  • 0

#6 wojcio69

wojcio69

    wojcio69

  • Modelarz
  • 1179 postów
  • Age: 50
  • SkądŚrem
  • Imię:Wojciech

Napisano 10 lipiec 2019 - 18:54

A jak na jednym serwie lotki mogą pracować w tym samym kierunku?

Poza tym skąd wzieliście jedno serwo?

Poza tym Orion 1,7m, hmm... Orion 2,5m z ArtHobby, to znam ale tego 1,7 jakoś nie kojarzę.


  • 0

#7 nitromaniak

nitromaniak
  • Modelarz
  • 39 postów
  • SkądLublin
  • Imię:­Erwin

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:01

Oczywiscie, ze sa dwa serwa tylko ja nie moge sobie wyobrazic dlaczego to nie dziala na Y kablu.  Jezeli montaz jest lustrzany to musi dzialac.


  • 0

#8 d9Jacek

d9Jacek
  • Modelarz
  • 444 postów
  • Age: 67
  • SkądWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:04

ale pewno nie jest


  • 0

#9 wojcio69

wojcio69

    wojcio69

  • Modelarz
  • 1179 postów
  • Age: 50
  • SkądŚrem
  • Imię:Wojciech

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:10

Sprawdź czy masz tak jak na rysunkach z drugiego postu w tym wątku.

Oba serwa mają orczyki na zewnątrz lub obydwa mają orczyki do środka.

Na rysunku w skrzydłach te małe kwadraciki to serwa a te czarne grube kreski przy nich to ośka serwa z zębatką, na którą zakładasz orczyk.

Kabel Y kupiłeś czy robiłeś sam?

Fajnie się rozmawia jak się widzi to o czym piszemy. Zrób fotkę, ale nie pojedynczo serw tylko całego jednego skrzydła i całego drugiego skrzydła, a najlepiej ich obu założonych do kadłuba.

Problem w tym, że aparat w komórce nie ma takiego dużego kąta i złożone skrzydła będziesz robić z dość dużej odległości i może być mało widać ale... kombinuj.


  • 0

#10 Therapy

Therapy
  • Modelarz
  • 15 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzymin
  • Imię:Jarek

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:26

Dwa serwa są lustrzanym odbiciem odwrotnie nie da się zamontować. Załączam zdjęcie. Model R Planes Orion. Odbiornik jest ok. Podmieniłem też serwo i to samo. Jedno z nich było gorąc. A pracowało chwilę.
Zdjęcie
Przepraszam nie widoczne było. Daję kolejne

Załączone miniatury

  • 20190710_202713.jpg
  • 20190710_202848.jpg

  • 0

#11 enter1978

enter1978
  • Modelarz
  • 1518 postów
  • Age: 41
  • SkądHrubieszów
  • Imię:Wiesiek

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:29

Nasuwa mi się pewna teoria, Jarek nie napisał czy to te same serwa które normalnie chodziły w innym modelu.

Jeśli to jakieś nowe serwa to może jedno serwo chodzi w złą stronę.

Miałem tak kiedyś , na sterze wysokości były dwa serwa po jednym na każdą połówkę ale były na kablu Y , więc trzeba było aby serwa chodziły w odwrotnych kierunkach, zmieniłem w serwie przewody na potencjometrze i na silniku i było po problemie.

Za jakieś czas potrzebne mi było serwo więc zabrałem z modelu serwo z odwróconym kierunkiem.

Za jakiś czas kupiłem nowe serwo identyczne jak to co zostało w modelu, nawet go nie sprawdzałem tylko od razu rozebrałem i pozamieniałem przewody aby odwrócić  kierunek serwa.

Jakie było moje zdziwienie jak po zamontowaniu serwa w modelu stery wychylały się na przemian.

Po prostu  nowe serwo chodziło w inną stronę niż stare mimo że były identyczne, ja odwróciłem kierunek obrotu i zaczęły chodzić w tą sama stronę.


  • 0

#12 wojcio69

wojcio69

    wojcio69

  • Modelarz
  • 1179 postów
  • Age: 50
  • SkądŚrem
  • Imię:Wojciech

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:34

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to co napisał Wiesiek.

Zamienione przewody na potencjometrze i silniku serwa.


  • 0

#13 Therapy

Therapy
  • Modelarz
  • 15 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzymin
  • Imię:Jarek

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:36

Serwa nowe, model prosto z pudełka. Serwo na odmianę też nowe. Dziwna sprawa ale opcja z podmianą biegunów wydaje się rozsądna. Dziękuję wszystkim za pomoc sądziłem, że zostanę wyśmiany A odzew był duży. Jak się uporam dokończę temat. Wielkie dzięki
  • 0

#14 Konrad_P

Konrad_P
  • Moderatorzy Forum
  • 3004 postów
  • Age: 57
  • SkądWrocław
  • Imię:Konrad

Napisano 10 lipiec 2019 - 19:40

Jeśli masz jakieś inne, byle jakie, serwo to podłącz raz do jednej lotki raz do drugiej i sprawa w minutę się wyjaśni, czy wina leży po stronie serwa i do tego którego czy problem jest poważniejszy.


  • 0

#15 Therapy

Therapy
  • Modelarz
  • 15 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzymin
  • Imię:Jarek

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:15

Wymiana drugiego serwa nic nie dała. Na dziś się poddaję.
  • 0

#16 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3398 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:28

Może błędne programowanie modelu w nadajniku? W Aurorze np. programuję czy jedno serwo czy dwa na lotkach, klapy itp.


  • 0

#17 dimmus

dimmus
  • Modelarz
  • 563 postów
  • Age: 34
  • SkądŁącznik
  • Imię:Piotrek

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:36

Ale na Y programowanie nie ma znaczenia, chyba że jakimś cudem producent wsadził po drodze rewerser. Faktycznie dziwna sprawa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#18 nitromaniak

nitromaniak
  • Modelarz
  • 39 postów
  • SkądLublin
  • Imię:­Erwin

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:38

No ale impuls PWM idzie z jednego zrodla. Niech kolega podlaczy dwa serwa do nadajnika przez ten kabel Y poza modelem albo podlaczy serwo1 i serwo2 bezposrednio do kanalu w nadajniku i zobaczy co sie stanie.


  • 0

#19 stema

stema
  • Modelarz
  • 1838 postów
  • Age: 70
  • SkądWarszawa
  • Imię:Stefan

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:41

Wymiana drugiego serwa nic nie dała. Na dziś się poddaję.

 

No to w tej sytuacji zamontuj serwa w tą samą stronę i lotki będą działać o.k. 


  • 0

#20 kpawel

kpawel
  • Modelarz
  • 44 postów
  • Age: 43
  • SkądKrosno
  • Imię:Paweł

Napisano 10 lipiec 2019 - 20:45

A może to cyfrowe serwa z możliwością programowania ?


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych