Jump to content
jszewczyk

Problem z dronem 250

Recommended Posts

Hej,

 

Zbudowałem drona 250:

 

  • Silniki Tarot MT2204 CCW/CW 2300KV - 230W
  • Regulatory 20A mini BLHeli
  • Kontroler lotu AfroFlight Naze32 acro ver 6 z baro i magnetometrem
  • Płytka dystrybucji prądu PDB 4-Layers PCB With 2 BEC 5V 12V
  • Rama Carbon QAV 250 Mini Quadcopter
 

Naze32 ma wgrany ostatni soft Baseflight.

 

Skalibrowałem regle, ustawiłem PIDY. Ogólne wszystko śmiga.

 

Jak nim latam, powoli, pod wiatr i ściągnę gaz ciut mocniej niż do zawisu, model przewraca się do tyłu

czego następstwem jest upadek na ziemię i połamanie śmigieł :/ To następuje zawsze przy zdjęciu

gazu podczas małej prędkości. Jak model lata szybko nic takiego nie ma miejsca - ale wtedy raczej

gazu się nie zdejmuje :)

 

Tutaj są moje PIDY:


 

Tutaj jest filmik z kraksą:


 

Normalne latanie:


 

Będę wdzięczny za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na chłopski rozum, to może minimalne obroty trzeba zwiększyć. Może zjechałeś za nisko z gazem, do tego słychać podmuch wiatru, a ten ping pong chyba pomógł jak żagiel zrobić fikołka. Oczywiście zgaduję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jak zwiększę minimalne to nie wyląduje :) Podmuch tego nie powoduje, z bliska widać że jest jakiś przeskok w równomierności obrotów silników. Tak jakby sterownik wariował od podmuchu wiatru :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od podmuchu, to może zwariować tylko niezabezpieczone baro. Ręcznie kręcąc nie ma jakiś oporów na poszczególnych silnikach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten sterownik ma wbudowany czujnik baro i magnetometr na płytce. Może głupieje baro. A co znaczy niezabezpieczone baro? Na silnikach nie ma oporów już sprawdzałem. Dzięki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Barometr standardowo zabezpiecza się gąbką przed wszelkimi podmuchami (zmianami ciśnienia), inaczej cuda się dzieją przy stabilizacji wysokości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że to to ale ja widzę że miałem wyłączone baro i magnetometr pod przełącznikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyjaśniło się okazało się że soft jest źle wgrany fabrycznie na wykresach generował lekki szum. Wgrałem jeszcze raz soft bootloaderem i zaktualizowałem do najnowszej wersji. Zero drgań na wykresach i lata pięknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.