Uszek 40 Posted December 4, 2020 To se ne vrati Ani ustrój ani ilość imprez modelarskich a szkoda - znaczy się imprez szkoda 1 Share this post Link to post Share on other sites
samolocik 307 Posted December 4, 2020 To się nie musi wracać, to ciągle jest tylko kasa jest pompwana gdzie indziej. Kiedyś modelarstwo było strategicznym celem związanym z obronnością kraju. Z modelarzy wyrastali piloci i inżynierowie. 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
Shock 1,126 Posted December 4, 2020 Miałem wtedy roczek ... Share this post Link to post Share on other sites
mecenas 155 Posted December 4, 2020 Piotrek, poniekąd masz rację, do tego trzeba by było wyłączyć internet, zrobić 2 programy w TV i przywrócić telefony tylko do dzwonienia. Utopia, świat. Share this post Link to post Share on other sites
cZyNo 787 Posted December 4, 2020 W kalendarzu dominują zawody tylko kilku powtarzalnych klas. Organizowane w kilku miejscach w kraju w ten sam weekend - a właściwie w niedziele. Nadmiar imprez też szkodzi. Za tamtą komuną z wielu względów nie tęsknie, a że teraz jest jak jest , to tylko nasza wina. Dzieci już nie szukają już tego typu zabaw, a wielu dorosłym sie nie chce. Kiedyś było zdecydowanie mniej innych rozrywek. Jeden kanał TV, w kinach filmy o wojnie, centrum handlowym był sklep na osiedlu w którym wtedy nawet była coca cola, ale z lodami to już był problem, no i zabawki w sklepach były takie sobie. Więc zbudowanie dobie zabawki to było coś. A zbudowanie zabawki lepszej niż miał kolega to były jeszcze większe coś I z ciekawostek dla tych co nie wiedzą - 75 roku pracowało sie i uczyło również w soboty Więc dlatego w kalendarzu zawody są zasady niedzielne. W sumie państwo wtedy też było zadłużone po uszy i dawało z tego co nie było ich, ale sporo środków szło na uciech dla ludzi - chociażby modelarnie, czy dojazdy na zawody i ich organizowanie. I dotyczyło to ogólnie sportu i rekreacji. Teraz jesteśmy pazerni na kasę i jesteśmy szczęśliwi że państwo daje nam różne programy "plus" wprost do łapy ... bo przecież sie należy... Cel i efekt w obu przypadkach był zbliżony - było/jest fajnie, to nie ma co narzekać! Przecież było/jest fajnie - bo wszystko mieliśmy/mamy. A jak w to nie wierzyliśmy/nie wierzymy to wystarczy włączyć TVP Ogólnie pisanie "komuno wróć", jest do dupy i nie ma żadnego sensu... Wszyscy mieli wszystko, a tak po prawdzie nic nie mieli. bo to wszystko nie było ich. Jedynie pozostały fajne wspomnienia z dzieciństwa, bo wszyscy robili to samo, rozumieli się bez słów, bawili się razem na podwórku od południa do wieczora i rodzicie nie przeszkadzali. Latem piękne i ciepłe wakacje czy to na kolonii, biwaku, u wujka lub u ciotki. W zimie każda górka nasza była, bo się ich nie posypywało nawet jeśli były na drodze, a i śnieg był że hoho. LOK był niedaleko od domu. Piękne i rozległe łąki gdzie można było puszczać baloniki, samolociki i rakiety. I nikomu to nie przeszkadzało. Tylko te wspomnienia i tak są wypaczone ułudą, cudowności i bezproblemowości ówczesnego świata... 1 Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Klos 226 Posted December 4, 2020 12 godzin temu, romsonic napisał: Chyba nie mowisz tego powaznie! 56 minut temu, mecenas napisał: Piotrek, poniekąd masz rację, do tego trzeba by było wyłączyć internet, zrobić 2 programy w TV i przywrócić telefony tylko do dzwonienia. Utopia, świat. A takze aparature RC Pilot, 2 kanaly tzn jeden kanal w lewo a drugi w prawo, nieproporcjonalne oczywiscie Share this post Link to post Share on other sites
Uszek 40 Posted December 4, 2020 Przynajmniej w Pilocie 2 miałeś wybór - albo w lewo albo w prawo Share this post Link to post Share on other sites
tytan12 132 Posted December 4, 2020 I dało się,a ile radochy było nie wspomnę. 23 minuty temu, Uszek napisał: Przynajmniej w Pilocie 2 miałeś wybór - albo w lewo albo w prawo Share this post Link to post Share on other sites
mario70 34 Posted December 4, 2020 Radocha to była nawet jak zestaw Bolek i Lolek na skarpie za blokiem poleciał Share this post Link to post Share on other sites
mac 23 Posted December 4, 2020 Albo jak się balsa w końcu w CSH pojawiła dla niezrzeszonych... Coś koledzy na forum pisali, że balsy zaczyna brakować....;) Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Praus 436 Posted December 4, 2020 Szkolenie lotnicze było za darmo... 1 Share this post Link to post Share on other sites
mjs 55 Posted December 4, 2020 Wchodzimy do Ery Wodnika, ma być nowy system, w którym ma być lepiej, jak nigdy wcześniej. Share this post Link to post Share on other sites
zbjanik 180 Posted December 4, 2020 Mirek- jak? Przecież już jest tak dobrze, że lepiej nie może! Share this post Link to post Share on other sites
kulfon250 14 Posted December 4, 2020 Jak mówił mój instruktor spadochronowy "Skoki były za darmo i seks bezpieczny" Share this post Link to post Share on other sites
Ares 53 Posted December 4, 2020 Przede wszystkim żal tych licznych klubów i modelarni praktycznie w każdym mieście które zlikwidowano. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Konrad_P 467 Posted December 5, 2020 Coś mi się wydaje, że panowie strasznie tęsknią .... za młodością. W dniu 4.12.2020 o 08:46, Uszek napisał: To se ne vrati Jestem podobnego zdania. Share this post Link to post Share on other sites
kulfon250 14 Posted December 5, 2020 11 godzin temu, Ares napisał: Przede wszystkim żal tych licznych klubów i modelarni praktycznie w każdym mieście które zlikwidowano. To prawda za grosze, spędzaliśmy całe dnie na modelarni w Domu Kultury. To był magiczny okres... Share this post Link to post Share on other sites
grzegor 265 Posted December 6, 2020 No pewnie to raczej tęsknota za młodością. Lepsze chyba jednak te aparatury proporcjonalne . 1 Share this post Link to post Share on other sites
romsonic 17 Posted December 6, 2020 Przepraszam jeśli kogoś z modelarzy wkurzyłem tytułem.To w dużym cudzysłowie i sarkastycznie być miało. Po prostu znalazłem na strychu czasopisma modelarz ,które przeżyły ze mną od czasów młodości i przeglądając natknąłem się na obfite programy imprez . Tęsknota za młodością ? Tak .Pamiętam Jaskółki na holu,czy puszczane z małych wzniesień ,a potem była Sowa z balsą w organizmie,Wicherek 10 [do dziś lata] . Dziś mamy technologię ,dostępność i wielu z nas stać na to wszystko.Tylko kogo nie stać,to znaczy nie być ,ale mam wrażenie że nasze hobby się kurczy. Staje się niszowym zajęciem czynionym w niewielkich ,oddzielnych enklawach .Ot do takich refleksji skłoniły mnie dawne czasopisma w tym kalendarz imprez. 1 Share this post Link to post Share on other sites