Jump to content
franekdolas

Problem z regulatorem/silnikiem/aparaturą?

Recommended Posts

Witam,

w moim modelu samolotu używałem: silnik A2212/6T 2200KV, ESC 30A, 2x śmigło 6035, do tego pakiet lipo 3s, a wszystko sterowane aparaturą flysky fs-i6x.

Samolot wydrukowałem, miało być budżetowo. Wszystko zadziałało i odbyłem kilka lotów, do pierwszej poważnej kraksy. Model za mocno wychyliłem, straciłem panowanie i uderzyłem jednym ze skrzydeł. Nie mając wyrobionych nawyków, trochę za późno wyłączyłem silnik i zrobiłem to jak model już był na ziemi. Śmigło całe, dziobem mało zarył w glebę:) Wydaję mi się, że sterowanie było do końca, tylko ja jako pilot zawiodłem:)

Gdy skleiłem skrzydło i podłączyłem wszystko na nowo silnik nie chce wystartować, trzęsie się i grzeje. regulator też bardzo mocno się grzeje. Stwierdziłem, że pewnie regulator się rozleciał i kupiłem nowy zestaw silnik + regulator (taki jak wcześniej) i tu moje największe zdziwienie, bo efekt na nowym sprzęcie dokładnie taki SAM. Dalej silnik się grzeje i trzęsie, a regulator grzeje. 

Piszę w dziale ogólne, bo teraz nie wiem co jest zepsute, czy kupiłem uszkodzony regulator? Możliwe, że odbiornik daje mi zły sygnał? Mam drugi pakiet, również lipo 3s i na nim dzieje się to samo. 

Aparaturę podpinałem pod inne esc, ale takie z silnikiem szczotkowym i wszystko działa. Dodam jeszcze, że serwa cały czas pracują, nie ma z nimi problemu. Sam silnik głupieje. Proszę pomóżcie, bo nie wiem co mam myśleć. Dodam coś co pewnie dla wielu jest oczywiste, świeży jestem w temacie modeli RC.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda jakby fazy nie miał, jak połączony jest silnik z regulatorem ?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka



Share this post


Link to post
Share on other sites

Goldami, sprawdzałem i nawet poprawiałem oryginalne lutowanie, ale nic się nie zmieniło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Regulator zwłaszcza ten nowy po podpięciu silnika i zasilania nawet bez impulsów sterujących z odbiornika nie może się grzać. Silnik będzie co najwyżej pikał i czekał na impulsy z odbiornika. Pod kanał gazu możesz podpiąć serwo i sprawdzić czy na tym kanale działa prawidłowo. Po krecie bardziej bym stawiał na uszkodzone serwo które obciąża BECa i napięcie siada , ale skoro piszesz że wszystkie serwa działają prawidłowo. Możesz wypiąć wszystkie serwa i sprawdzić czy sam regulator z silnikiem  zadziała - jeżeli tak,  wpinać  serwa i obserwować .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po włączeniu zasilania słyszę odpowiednią sekwencje piknięć i regulator zaczyna się grzać dopiero jak ruszam manetką gazu. Dzieje się tak za każdym razem, nawet jak jest sam silnik pod odpowiedni wejście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A próbowałeś stary silnik nowy regulator ? czyli inne kombinacje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj popróbuje, ale obawiam się, że nic to nie da. Kupiłem też tester do serw, zobaczę czy coś się ruszy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypnij wszystkie serwa i spróbuj zaprogramować regulator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale czy jest szansa, że odbiornik zepsuł mi dwa regulatory? tylko ten element jest wspólny. Oczywiście zakładam jeszcze ewentualność, że kupiłem uszkodzony. Pytam, bo zastanawiam się co się stanie jak podłączę sprawny regulator:) Ktoś miał taki przypadek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

odbiornik może mieć zwarcie i nadmiernie  obciążać wejście bec -i wtedy teoretycznie mógłby uszkodzić regulatory ...  tylko, że raczej nie działaby Ci wtedy serwa.

daj porządne zdjęcie jak to łączysz, jaki typ regulatora. bo tak to tylko gdybanie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie kombinuj tylko sprawdź regulatory i silniki i raczej takiej sytuacji sobie nie wyobrażam, przepnij na inne piny regulator żebyś miał zasilanie a na miejsce regulatora serwo i zobacz czy jest ok.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Marek_Spy napisał:

Nie kombinuj tylko sprawdź regulatory i silniki i raczej takiej sytuacji sobie nie wyobrażam, przepnij na inne piny regulator żebyś miał zasilanie a na miejsce regulatora serwo i zobacz czy jest ok.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
 

Podpiąłem tak i serwa działają na 3 kanale tam gdzie powinien być regulator. Czyli pewnie sam regulator na nie daje którejś fazy na silnik. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie regulator się rozleciał i kupiłem nowy zestaw silnik + regulator (taki jak wcześniej) i tu moje największe zdziwienie, bo efekt na nowym sprzęcie dokładnie taki SAM. Dalej silnik się grzeje i trzęsie, a regulator grzeje.

Tak,jak wyżej pisałem ,zaprogramój regulator,chyba że tego nie umiesz?Prosta sprawa na drążku nadajnika?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to zmieniaj silniki i regulatory

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Marek_Spy napisał:

No to zmieniaj silniki i regulatory

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
 

No,przecież napisał,pewnie regulator się rozleciał i kupiłem nowy zestaw silnik + regulator. Marek to miał być żart?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze jedno -piszesz ,że serwa działają     -czym je zasilasz ? z regulatora czy dajesz oddzielną baterię do serw  i odbiornika ? jeśli oddzielną, to czy odłączyłeś ja przed podpięciem do odbiornika  regulatora  ?

lub czy w regulatorze odłączyłeś czerwony przewód ?  jeśli serwa zasilane są przez regulator to powyższe pytania nieważne.

 

Obstawiam, że jest ryzyko że coś źle podłączyłeś....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żaden żart o ile dobrze zrozumiałem to ma dwa regulatory i dwa silniki.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.05.2021 o 14:40, franekdolas napisał:

Witam,

w moim modelu samolotu używałem: silnik A2212/6T 2200KV, ESC 30A, 2x śmigło 6035, do tego pakiet lipo 3s, a wszystko sterowane aparaturą flysky fs-i6x.

Samolot wydrukowałem, miało być budżetowo. Wszystko zadziałało i odbyłem kilka lotów, do pierwszej poważnej kraksy. Model za mocno wychyliłem, straciłem panowanie i uderzyłem jednym ze skrzydeł. Nie mając wyrobionych nawyków, trochę za późno wyłączyłem silnik i zrobiłem to jak model już był na ziemi. Śmigło całe, dziobem mało zarył w glebę:) Wydaję mi się, że sterowanie było do końca, tylko ja jako pilot zawiodłem:)

Gdy skleiłem skrzydło i podłączyłem wszystko na nowo silnik nie chce wystartować, trzęsie się i grzeje. regulator też bardzo mocno się grzeje. Stwierdziłem, że pewnie regulator się rozleciał i kupiłem nowy zestaw silnik + regulator (taki jak wcześniej) i tu moje największe zdziwienie, bo efekt na nowym sprzęcie dokładnie taki SAM. Dalej silnik się grzeje i trzęsie, a regulator grzeje. 

Piszę w dziale ogólne, bo teraz nie wiem co jest zepsute, czy kupiłem uszkodzony regulator? Możliwe, że odbiornik daje mi zły sygnał? Mam drugi pakiet, również lipo 3s i na nim dzieje się to samo. 

Aparaturę podpinałem pod inne esc, ale takie z silnikiem szczotkowym i wszystko działa. Dodam jeszcze, że serwa cały czas pracują, nie ma z nimi problemu. Sam silnik głupieje. Proszę pomóżcie, bo nie wiem co mam myśleć. Dodam coś co pewnie dla wielu jest oczywiste, świeży jestem w temacie modeli RC.  

 

Marek,czytaj....

Share this post


Link to post
Share on other sites

No czytaj ... Nowy i stary zachowują się podobnie więc co jest ? Ja kiedyś robiłem i silniki jak i naprawiałem regulatory tak że pojęcie jakieś mam więc chcę ustalić co jest uszkodzone silniki czy regulatory. Sądzisz że nowy komplet jest uszkodzony ? Możliwe

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Marek_Spy napisał:

No czytaj ... Nowy i stary zachowują się podobnie więc co jest ? Ja kiedyś robiłem i silniki jak i naprawiałem regulatory tak że pojęcie jakieś mam więc chcę ustalić co jest uszkodzone silniki czy regulatory. Sądzisz że nowy komplet jest uszkodzony ? Możliwe

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
 

Tak jak pisałem powyżej,zacznij od zaprogramowania regulatora na drążku gazu,to jest podstawa,drążek w górę zaczyna ci pikać i wtedy ustawiasz (drążek przy wyłączonej aparaturze),co do drugiego kompletu raczej mało możliwe,zacznij tak jak Ci napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.