Skocz do zawartości


Zdjęcie

Apm problem z kompasem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#41 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 06 lipiec 2016 - 14:19

A na pewno działa? Bo raczej przy braku kompasu nie będzie zgłaszał błędu "bad compass health".

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#42 morfeusz1987

morfeusz1987
  • Modelarz
  • 101 postów
  • Age: 29
  • SkądRąbczyn/Wągrowiec
  • Imię:Adam

Napisano 06 lipiec 2016 - 15:30

A na pewno działa? Bo raczej przy braku kompasu nie będzie zgłaszał błędu "bad compass health".

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

przechodzi kalibracje, w simple mode trzyma kierunek i w aplikacji Tower dobrzze pokazuje wiec raczej działa


  • 0

#43 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 06 lipiec 2016 - 15:35

rozkrec tego gps i zrób takie zdjęcie:

 

 

oraz zdjęcie wtyczek, bo czytam po sklepach opisy to są sprzeczne informacje, jeśli jest u Cb tak jak na powyższym zdjęciu to musi być pod gpsem wpięty kompas

Nie jestem w stanie zrobić zdj. o wystarczającej ostrości.

Ale wygląda to tak (analogicznie do przedstawionego zdj):

kable nie sa przylutowane tylko tez jest wtyczka w gps i od góry są nast kolory kabli:

- czarny...idzie do gps

- zielony...idzie do gps

- żółty...idzie do gps

- czerwony..idzie do gps

- niebieski...idzie do kompasu

- pomarańczowy...idzie do kompasu

 

czyli jest trochę inaczej niż u Ciebie.


  • 0

#44 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 06 lipiec 2016 - 16:25

Z tego co znalazłem to APM 2.8 ma gniazdo kompasu przeniesione pod UART GPSu(ale dalej jest to gniazdo I2C) natomiast stare gniazdo pozostało do podłączania innych urządzeń.

W wersji 2.6 jest tylko jedno gniazdo I2C i tam wpina się kompas. Jak nie działa to problemy szukał bym w przewodach łączących lub zasilaniu.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#45 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 07 lipiec 2016 - 12:00

Cóż jeżeli zasilasz przez zworke to musisz dać nieco większe napięcie niż 5V. BEC z ESC daje równe 5V. Przy zasilaniu przez wyjścia (przez zworkę) po drodze jest dioda na której następuje spadek napięcia. Przy zasilaniu przez zworkę należy podać napięcie 5.3V (dokładnie to 5.37, ale 5.3 też działa dobrze).
Dopiero podniesienie napięcia u mnie poprawiło działanie czujników. Wcześniej mailem problemy z żyro i kompasem "bad compass health".
Tylko nie można przesadzić bo spalisz APM. 5.3V jest bezpieczne.

 

 

Czyli lepiej zasilać z PM jak domniemuje?

Tylko że i tak trzeba podpiąć ten 3 żyłowy kabelek z regulatora do APM (sterowanie obrotami silnika) i wtedy napięcie idzie na APM.

Chyba, że jak przy zasilaniu z PM wypnie się tę zworkę JP to napięcie z ESC nie idzie na APM.


  • 0

#46 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 07 lipiec 2016 - 14:36

Można też wyjąć piny + z tych kabelków od ESC :)
Ja zasilam z przetworniczki gdzie rezystorami ustawiłem na sztywno 5.3V przez wolne złącze output.(Tylko + i masa i zworka założona)
Power Module niby fajne z pomiarem prądu i napięcia baterii, ale ludzie narzekają na nie. Jak dla mnie moje rozwiązanie jest najlepsze. W moim temacie o F450 z Chin jest to opisane.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#47 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 07 lipiec 2016 - 17:01

A tą przetworniczkę gdzie kupiłeś?


  • 0

#48 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 07 lipiec 2016 - 18:58

Taką mam: https://botland.com....15v-35v-3a.html
Link przykładowy.
Wpisz w Allegro LM2596 to znajdziesz ją jeszcze taniej, można też ściągnąć z Chin, ale nie wiem czy opłaca się miesiąc czekać dla 2 złotych oszczędności.

Po wylutowaniu z niej potencjometru, można zamiast niego podlutować rezystory SMD ustalając na sztywno napięcie (wtedy nie ma szans że się jakimś cudem przestawi).


  • 0

#49 padbaq

padbaq
  • Modelarz
  • 17 postów
  • Age: 18
  • SkądGniezno
  • Imię:Mateusz

Napisano 07 lipiec 2016 - 21:27

Taką mam: https://botland.com....15v-35v-3a.html
Link przykładowy.
Wpisz w Allegro LM2596 to znajdziesz ją jeszcze taniej, można też ściągnąć z Chin, ale nie wiem czy opłaca się miesiąc czekać dla 2 złotych oszczędności.

Po wylutowaniu z niej potencjometru, można zamiast niego podlutować rezystory SMD ustalając na sztywno napięcie (wtedy nie ma szans że się jakimś cudem przestawi).

Zawsze można zalepic kropelka potencjometr. Co do pm to ja pominienta przetwornice z pm a wystawiona w/w. Wszystko działa tak jak powinno i spokojna głowa że pm coś zglupieje. Paweł mówiłem Tobie dziś rano ;) już zapomniałeś?
  • 0

#50 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 08 lipiec 2016 - 06:49

Nie, nie spoko. W pracy byłem i kilka spraw jednocześnie w głowie.

Dzięki;-)


  • 0

#51 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 08 lipiec 2016 - 20:16

Zasadnicze pytanie.

Czy jak się zasila APM-a z PM i wepnie się w gniazdo OUTPUT kabel z regulatora (ESC)

to spali się coś czy nie?

Bo jak zasilam z APM z PM i nie mam wpiętego ESC to nie ma zasilania na OUTPUTS i nie kręca się serwa.


  • 0

#52 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 09 lipiec 2016 - 10:07

39a78744a06ab58c7553c3199c3ab4f3.jpg

Patrząc po schemacie linii zasilania to PM powinien zasilać wyjścia. Z wtyczek od ESC wypnij koniecznie przewody +. (Środkowe)
Jak je zostawisz to możesz coś spalić bo ESC daje niższe napięcie niż PM(Power Module nominalnie daje 5.37V co jest najlepszą wartością). A zasilanie serw możesz dać z tych wypietych z ESC kabelków.
Z ESC do APM zostawiasz podłączoną masę i sygnał. Z serwa masę wpinasz w wolne output, sygnał tam gdzie trzeba, a + do + z ESC.

No chyba że masz zdjęte JP1 to wtedy możesz podłączać ESC bez wyjmowania pinów, a zasilanie serw brać z outputs.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#53 Waldziu

Waldziu
  • Modelarz
  • 34 postów
  • Age: 32
  • SkądGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 11 lipiec 2016 - 21:19

I jak kolega rozwiązał  problem z kompasem?? Sorry że mnie nie było ostatnio ale urlop i remont do tego naprawdę nie miałem czasu

Ogólnie po tym jak pisałem ze u mnie już wszystko ok wcale nie było tak ok ;/ wtedy to była jednorazowa akcja ze wyglądało fajnie a potem znowu dup...

I co się okazało na koniec to ze miałem jednak za duże wibracje zrobiłem sobie płytki antywibracyjną własnego projektu ;) gumki + trochę cienkiej sklejki i teraz jest naprawdę spoko wszystko działa jak należy teraz już bawię się w trybie RTL i działa zarąbiście althold i loiter bajka niedługo zaczne planowanie misji w trybie auto ;)


  • 0

#54 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 12:08

Hmm..rozwiązałem. W ten sposób, że sprawdziłem kompas na innym APM, a z tego innego APM kompas na moim APM.

I wyszło na to, że na innym APM oba kompasy pracują. Czyli mój APM jest do bani.

Tutaj przy kalibracji kompasu na moim APM offsets są widoczne na czerwono i przy nich wartości zero.

Na tym drugim APM-ie na zielono i konkretne wartości (jakieś tam).

Poza tym ten układ współrzędnych widoczny podczas kalibracji nie pokrywa się białymi punktami (które w procesie kalibracji zmieniają 

barwy na inne kolory). 

 

kompasuxu.jpg

 

GPS łapie fix-a, no ale kompas wywala taki komunikat:

 

kompas1.jpg


  • 0

#55 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 16:36

No chyba że masz zdjęte JP1 to wtedy możesz podłączać ESC bez wyjmowania pinów, a zasilanie serw brać z outputs.

Ale wtedy PM też jest potrzebny do zasilania samego APM-a?

Wg mojej początkującej wiedzy tak, ale chcę się upewnić.

Czyli:

- nie ma zworki, to zasilamy z ESC i PM. ESC zasila serwa, PM zasila APM-a

- jest zworka, to zasilamy albo z ESC i wtedy przez zworkę zasilany jest APM z ESC

albo przez PM i przez zworkę zasilane są również serwa?

Tylko zasada taka, że jak jest zworka to albo ESC albo PM. Nigdy razem.

Tak?


  • 0

#56 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 12 lipiec 2016 - 18:24

Ale wtedy PM też jest potrzebny do zasilania samego APM-a?

Wg mojej początkującej wiedzy tak, ale chcę się upewnić.

Czyli:

- nie ma zworki, to zasilamy z ESC i PM. ESC zasila serwa, PM zasila APM-a

- jest zworka, to zasilamy albo z ESC i wtedy przez zworkę zasilany jest APM z ESC

albo przez PM i przez zworkę zasilane są również serwa?

Tylko zasada taka, że jak jest zworka to albo ESC albo PM. Nigdy razem.

Tak?



Wklejony wcześniej obrazek powinien Ci wszystko wyjaśnić. Ale tak. Jak masz JP1 założone to albo ESC albo PM (nigdy naraz). Jak masz JP1 zdjęte to PM zasili APM a ESC serwa.
Z tym że niezalecane jest zasilanie serw z tego samego źródła co zasila APM.

Więc zdejmij JP1. APM zasil z Power Module a serwa z ESC.
To będzie najlepsze rozwiązanie.

Sprawdź też jakie napięcie daje PM i czy można je regulować. Jeżeli tak, to odłącz PM od kontrolera, zasil z baterii i ustaw 5.37V.


Hmm..rozwiązałem. W ten sposób, że sprawdziłem kompas na innym APM, a z tego innego APM kompas na moim APM.
I wyszło na to, że na innym APM oba kompasy pracują. Czyli mój APM jest do bani.
Tutaj przy kalibracji kompasu na moim APM offsets są widoczne na czerwono i przy nich wartości zero.
Na tym drugim APM-ie na zielono i konkretne wartości (jakieś tam).
Poza tym ten układ współrzędnych widoczny podczas kalibracji nie pokrywa się białymi punktami (które w procesie kalibracji zmieniają
barwy na inne kolory).


Co do kompasu to sprawdź na czym go montujesz. Każdy stalowy element w pobliżu kompasu spowoduje właśnie problemy z kalibracją, duże offsety i lipne działanie. Na innym APM sprawdzales przekładając do innego drona?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#57 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 18:53

Wklejony wcześniej obrazek powinien Ci wszystko wyjaśnić. Ale tak. Jak masz JP1 założone to albo ESC albo PM (nigdy naraz). Jak masz JP1 zdjęte to PM zasili APM a ESC serwa.
Z tym że niezalecane jest zasilanie serw z tego samego źródła co zasila APM.

Więc zdejmij JP1. APM zasil z Power Module a serwa z ESC.
To będzie najlepsze rozwiązanie.

Sprawdź też jakie napięcie daje PM i czy można je regulować. Jeżeli tak, to odłącz PM od kontrolera, zasil z baterii i ustaw 5.37V.
 

Wszycho w temacie. Tak to właśnie rozumiem.

 

 

 

Co do kompasu to sprawdź na czym go montujesz. Każdy stalowy element w pobliżu kompasu spowoduje właśnie problemy z kalibracją, duże offsety i lipne działanie. Na innym APM sprawdzales przekładając do innego drona?
 

Oba sprawdzałem "na stole", że tak powiem, poza modelem.

Oba APM na przemian w tym samym miejscu na blacie na wolnym powietrzu i do nich podłączałem GPS/kompas, PM, telemetrię, łączyłem się z MP itd.

Także w porównywalnych warunkach, niemal identycznych.

 

Napięcie dwóch PM, na których pracowałem to 5,25V, choć już zamówiłem 2 małe przetworniczki i wlutuje je w tę wiązkę, która idzie z PM do APM i podniosę napięcie 

do tych 5,37V (całe 0,12V).


  • 0

#58 PioDabro

PioDabro
  • Modelarz
  • 268 postów
  • Age: 28
  • SkądGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 12 lipiec 2016 - 19:05

No to jest to ewidentny problem z połączeniem z kompasem. Jak umiesz SMD lutować o możesz spróbować poprawić gniazdo od I2C w APM może jakiś lut jest do bani.
  • 0

#59 pawellukasz

pawellukasz
  • Modelarz
  • 130 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 19:18

W gnieździe I2C 2 piny tj: GND i SCA są od spodu....zlutowane razem.

Sprawdzałem miernikiem i jest przejście między tymi dwoma pinami - miernik pika.

To chyba nie tak ma być. Przeciąłem ten lut i...

 

jest lepiej - offsety nadal na czerwono, ale pojawia się już jakaś wartość, ukł. współrzędnych pokryty białymi kropkami i obraca się wraz z APM-em.

kompas2.jpg

 

i offsety na zielono:

kompas3.jpg


  • 0

#60 padbaq

padbaq
  • Modelarz
  • 17 postów
  • Age: 18
  • SkądGniezno
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 lipiec 2016 - 20:07

Czyli jest ok. Połóż apm na stół z włącz kalibracja kompasu. Bez ruszania apm powinno pobrać kilka próbek. Za kwadrans wyślę linki :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych