śledzikf3x Opublikowano Środa o 19:38 Opublikowano Środa o 19:38 Relacja z budowy RC FACTORY EDGE XL Wyposażenie : silnik - DUALSKY SILNIK 2814C V2 - 1330kv mocniejszy niż zalecany, ale mieszczący się w zalecanej specyfikacji. Regulator - DUALSKY REGULATOR OBROTÓW 65A XC-65 LITE mocniejszy niż zalecany, ale z powodów, że w przyszłości planowane jest zasilanie pakietem 4s. Serwa – 4x DUALSKY SERWO DS169 DIGITAL (micro thin 2BB HV 9g) Pakiet – Tattu 3s 2300mAh 75C Model wydaje się solidnie wykonany. Do budowy musiałem użyć, aż dwóch stron z instrukcjami budowy i mieszać, bo w dostępnej na stronie producenta kilka elementów się nie do końca pokrywało z tymi w zestawie. Budowę zacząłem od oryginalnej instrukcji. Wykonywałem wszystkie kroki po kolei zaczynając od statecznika poziomego i wklejenia wzmocnień w miejsca do tego wyznaczone. Później zabrałem się za przyklejenie skrzydeł do kadłuba. Trzeba było wyciąć miejsca na wzmocnienie skrzydeł, w następnej kolejności przykleiłem statecznik poziomy do kadłuba, później wklejałem wzmocnienia kadłuba oraz mocowanie silnika. Z innej już instrukcji podejrzałem, że przygotowanie pod mocowanie podwozia będę musiał wykonać w inny sposób, niż w oryginalnej instrukcji poprzez wklejenie czterech plastikowych elementów w miejsca przygotowane do tego. Następnie przygotowanie dźwigienek oraz przedłużeń ramion do orczyków serwa, by wykonać cięgno do lotek, tak jak w instrukcji wyciąłem na wymiar, następnie wyfrezowałem w przedłużeniu dźwigienki miejsce pod dźwigienkę. Serwa ustawiłem pod kątem 90°, owinąłem nitką i zalałem rzadkim klejem cyjanoakrylowym. Poskręcałem wszystko do jedności, przymierzyłem serwa, tam gdzie było trzeba naciąłem by się wpasowało, wkleiłem na klej uhu por ze względu na możliwość wymiany ( zalecam już na tym etapie zacząć ustawianie serw ). W lotce naciąłem miejsce na dźwigienkę, później zabrałem się za przygotowanie kolejnych dźwigienek oraz przedłużeń ramion do orczyków serw, by wykonać cięgna do steru wysokości oraz kierunku również wyciąłem na podane w instrukcji wymiary. Cięgna do steru wysokości różnią się od wymiarów cięgna do steru kierunku ( cięgno steru kierunku wykonałem później ). Potem było wklejenie kabinki do górnej części kadłuba, przymierzenie serwa i wycięcie miejsca na serwa wysokości oraz kierunku. Następnie wklejenie serw również na uhu por (także polecam ustawić serwa przed wklejeniem), wklejenie górnej części kadłuba, wklejenie mocowań do steru kierunku oraz wklejenie samego steru kierunku. W kolejnym kroku wykonałem cięgno steru kierunku na podane wymiary i przygotowałem wszystko do zmontowania podwozia. Nawierciłem otwór na śrubę do przykręcenia kół, w kołach rozwierciłem otwory na podaną wartości i zacząłem wszystko skręcać do jedności. Po skręceniu zabrałem się za montaż podwozia. Po jego zamontowaniu wkleiłem wzmocnienia do końcówek skrzydeł, następnie je zamontowałem i wkleiłem dolną część kadłuba. Później montaż silnika i ustawienie wstępne. Dodatkowo wykonałem przedłużki do serwa wysokości oraz kierunku. Co do rozmieszczenia wyposażenia jeszcze nad tym pracuje, mam nadzieje że relacja pomoże komuś w budowie. W razie pytań służę pomocą https://modelemax.pl/pl/index.php?controller=attachment&id_attachment=190 Edge V3 2022 manual.pdf 1
qbapfmrc Opublikowano Czwartek o 08:35 Opublikowano Czwartek o 08:35 Cześć, zgadza się instrukcje z RC Factory nie są 1:1 czasem trzeba trochę pokombinować, ale ogólnie są to proste w budowie samoloty więc nie ma problemu. Nie bardzo rozumiem co rozumiesz przez "ustawienie serw" - pewnie chodzi CI o zerowanie położenia orczyka? Nie musisz tego robić przed wklejeniem serwa: mozesz wkleić, następnie podłączyć wszystko pod aku, właczyć apkę z wyzerowanym trymowaniem i następnie podczepić pod mocowanie do lotki. W ten sposób będziesz miał lotki / SW / SK ustawione w poz neutralnej. A trymować możesz potem już w locie. Co do rozmieszczenia wyposażenia, polecam Ci przykleić od razu do modelu rzep dłuższy o kilka cm niż rzep mocowany do pakietu: pozwoli Ci to na przesuwanie pakietu celem dostosowania odpowiedniego dla Ciebie SC. Regiel i odbiornik staraj się dać na tył ile się da: samoloty przeważnie są ciężkie "na nos".
Rekomendowane odpowiedzi