michcio88 Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Jakie śruby mogę zastosować do silników klasy 400 i 480. Czy 30X będą za duże? W jakim sklepie internetowym mogę takie śruby dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jeśli napędzasz wał bezpośrednio bez przekładni,to staraj się nie zakładać śruby większej niż średnica silnika. Możesz śmiało dać troszkę mniejszą od średnicy silnika-nic nie stracisz,a silnik nie będzie tak obciążony. Nie zapomnij o chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Czyli silnik ma 27 mm średnicy czyli powinna być jakaś 25x mniej więcej. Chłodzenie jest wodne. Gdzie mogę kupić taka mała śrubę? A co sie stanie jak założę za dużą śrubę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Taką śrubę kupisz np. tu Duża śruba,lub jej duży skok (albo jedno + drugie),daje większy opór w wodzie. Silnik pracuje wolniej,pobiera więcej prądu i zaczyna się grzać,aż się spali. Dlatego lepiej dać mniejszą,a silnik obrotami nadrobi stratę powstałą w wyniku zastosowania małej śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 K25 do silnika 480 :shock: ja na 480 mam śrubę K31 i model pływa jak szalony, a tego co wiem to na śrubie K25 taki ślizgiem będzie sie pływało jak ślimakiem śruby możesz kupić także na www.modele.sklep.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 K25 do silnika 480 :shock: a tego co wiem to na śrubie K25 taki ślizgiem będzie sie pływało jak ślimakiem A gdzie tu pisze że te silniki mają napędzać ślizg,bo ja w temacie nic takiego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 sorki pomyłka :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No akurat właśnie te śruby są do modelu eco . Mój błąd nie napisałem dokładnego pytania. Ale kupie 30x i trochę spiłuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elanfan Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja do 480 16000obr/min w ślizgu eco mam X32,5 i bez chłodzenia prawie w ogóle się nie grzało. To była optymalna śruba. Do 400 zakładałem X30 i też było OK. Były to te śruby: X 32,5 i X30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.