Gość Anonymous Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Dziś natknąłem się na informacje o projekcie FreeTrack. Nie wiem czy temat jest już oblatany ale ja spotkałem się z nim po raz pierwszy. O TrackIR oczywiście słyszałem ale cena jakoś mnie zniechęcała tym bardziej, że nie znam nikogo kto byłby w posiadaniu TrackIR żeby na spokojnie go przetestować. Coż to takiego FreeTrack? To taki odpowiednik Open Office Co potrzebne aby móc rozglądać się poruszając głową? Po kolei: 1. kamera np. internetowa, kto jej nie ma ? 2. czapka z daszkiem 3. w zależności od wybranego systemu od 1 do 4 diod świecących na czerwono lub podczerwonych plus rezystory ograniczające prąd i źródło zasilania oraz mini stelaż na którym będą umieszczone diody 4. darmowe oprogramowanie FreeTrack Z takim zestawem już możemy szaleć. Dziś zrobiłem pierwsze testy. Jako źródło podczerwieni służył pilot od TV (z zablokowanym przyciskiem) położony na głowie Ponieważ widzę, że coś z tego będzie jutro biorę się za konstrukcję stelaża z diodami. polecam fanom komputerowych symulacji. Więcej informacji TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tigerhellmaker Opublikowano 31 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Cześć tu mój mini film instruktażowy. http://www.youtube.com/watch?v=RfR0jR_n3qM&feature=channel_page A tu wsparcie po polsku kilkadziesiąt stron tematu i mnóstwo wiedzy o kamerkach. http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?topic=7343.0 Najlepsza jest kamera A4tech PK333 IR http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?topic=7343.msg193496#msg193496 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 to do lotów symulatorem ? jak sie odwrócisz w lewo to nie bedziesz widział monitora ? -,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Patrząc na monitor odwracasz głowę o powiedzmy 20 stopni a obraz na monitorze obraca się o 90 stopni, wszytko do ustalenia w opcjach programu. Dziś polatałem trochę na Lomac i latanie A10 tuż nad ziemią jest super, wszystko widzę co gdzie i jak, rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIP_PL Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Popełniłem to: http://img340.imageshack.us/img340/646/3pointcapod5.jpg 3 niebieskie diody SuperFlux o dużym kącie świecenia podłączone do USB. Genialnie gra się z tym w Lock On, DCS: Black Shark czy... Race 07: GTR Evolution :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Swietna sprawa, mozna polatac na symulatorze AeroSim FPV z headtrackerem. Wersja demo pozwala na 2min lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gold Lizard Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Jesli dobrze rozumiem jest to cos co sprawdza odleglosci miedzy diodami i steruje przez program obrazem ? Czy dziala to z rf pro delux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 a z afpd? z widoku wewnatrz? a w Rf g3,5? chyba takie cos sobie zrobie, tylko potrzebuje pokolei zapisane miec wszystko zebym czegos niepopsul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gold Lizard Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 czapka z daszkiem, 3 diody na tasmie, bateria, na monitorze postawic kamerke internetowa, zainstalowac odpowiednie oprogramowanie i gotowe. Chyba najwiekszy problem to znalesc program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Juz nie lepiej Track Ir'a kupić? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zed** Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Witam nie wiem czy Freetrack działa z AFPD, w symulatorze ił2 1946 śmiga aż miło . Podaje link do małego poradnika jak i co http://315sq.pl/articles.php?article_id=10 może komuś się przyda. Koszt freetracka to 60zł a trackir 600zł, cena czyni cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gold Lizard Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 A w jakiejś konkretnej odległości mają być diody czy to obojętne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zed** Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Konkretnej odległości niema, Freetrack ma zakładkę do której należy wprowadzić swoje wymiary. Wykonujesz stelaż tak aby podczas kręcenia głową (diody czy odblaski) się nie zasłaniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.