ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam. Mam problem z moim poczciwym Graupnerem MC-16/20, a mianowiecie aparatura nie chce mi się właczyc. Wczoraj latałem na niej około 90min. na napięciu +/- 9,4V. Pod koniec dnia nadajnik dawał mi znać o niskim stanie naładowania akumulatora więc wyciągnąłem pakiet i podłaczyłem go do ładowania jak zawsze. Dzisiaj rano chcąc iść sobie polatać wsadziłem pakiet do nadajniki i chciałem włączyć aparature w celu sprawdzenia... no i tu zaskoczenie, nadajnik sie nie włącza :x pierwsze co, to pomyślałem, że pakiet nie łaczy z płytką w nadajniku (jednak łączył i było ok), no ale nic, nadajnik dalej nie działa, więc sprawdziłem wszystkie kable i czy nie ma jakiś przepaleń na płytkach- wszystko było ok. Zadzwoniłem wiec do kolegi modelarza i on podpowiedział mi, że może padł mi włacznik w nadajniku- sprawdziłem to ale włącznik jest jak najbardziej sprawny- no i mam do Was pytanie, co może być przyczyną tej awarii :?: Z góry dziękuję za pomoc.
Marcinmb Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Polaryzacja poprawna?Sprawdz napiecie pakietu.
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 napięcie pakietu to 11,2V a o co chodzi z polaryzacją :?:
kill3ro92 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Odwrotne podłączenie akumulatora do nadajnika. + z -
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 pakiet jest na 100% dbrze podłaczony (wtyczka inaczej nie pozwala)
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 pozostaje miernik w dłoń i szukać . w starych radiach JR przytrafiało się wyrwanie z laminatu gniazda połączeniowego pakietu . pomagało przelutowanie złącza na płytce z odrobiną kalafonii. jeśli używasz lutownicy transformatorowej to jedna uwaga - uruchamiamy lutownica nad płytką i dotykamy dopiero gorącym grotem . Absolutnie nie wolno włączać lutownicy ( naciskać wyłącznika) jeśli zimny grot dotyka obwodów elektronicznych . wiele osób o tym zapomina . sprawa druga - trafiały się przełamania kabelka wewnątrz izolacji - postaraj się sprawdzić czy nadajnik nie zaskoczy gdy zaczniesz wyginać kabel pakietu
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 to wyrwanie gniazdka pakietu z laminatu już mi sie kiedyś zdarzyło (przylutowałem na nowo) co do tych kabli to sprawdzałem (wyginałem w każdą styronę) i nic to nie dało niestety
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 a przekornie............. bezpiecznik kolega sprawdził?
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 bezpiecznik ... masz na myśli tą rureczkę szklaną z pręcikiem :?: jeśli tak, to sprawdziłem i pręcik jest cały... może jakieś inne pomysły :?:
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 dokładnie to . nie zawsze cały oznacza sprawny . - przewód może się upalić przy samym zacisku pod blaszką . weź multimetr ustaw na V- i zbadaj czy na płytce jest w ogóle jakieś napięcie
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 bezpiecznik jest sprawny, napięcie na płytce 0,00V
Bartosz Mesjasz Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Może się kable pod termokurczką w pakiecie oderwały ?
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 jak by były oderwane to bym nie zmierzył napięcia na pakiecie... PS: POMYŁKA :!: sprawdziłem napięcie na płytce (bezpieczniku) jeszcze raz: 0,57V na bezpieczniku
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 inaczej- pytanie ogólne ma ktoś schemat od radyjek serii MC ? wtedy będzie szybciej
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 zauważyłem jeszcze że jak nadajnik jest "niby włączony" to główna płytka strasznie się grzeje EDIT: może być?? http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://gallery.mikrokopter.de/main.php%3Fg2_view%3Dcore.DownloadItem%26g2_itemId%3D11892&imgrefurl=http://forum.mikrokopter.de/topic-4225.html&usg=__M0598Bnu58m7vGAo2GdobqfR17g=&h=95&w=200&sz=4&hl=pl&start=107&um=1&tbnid=L9yoCCs15gNL4M:&tbnh=49&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3DMC-16/20%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26safe%3Doff%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D90%26um%3D1
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 mało. skoro się grzeje to coś prą jednak pobiera , potrzebny schemat elektryczny
ECO400 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 schematu nawet w oryginalnej instrukcji niema :? EDIT: płytka grzeje sie w okolicach końca pierwszego ogniwa baterii (lewa strona)
zzradek Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Płytka się raczej nie grzeje. Zlokalizuj element, który się grzeje. Najlepiej jeszcze sprawdzić prąd jaki pobierany jest z pakietu. Jeśli jest duży, może to oznaczać że zrobiło się gdzieś zwarcie, łatwiej będzie szukać. Chociaż takie prawdziwe zwarcie to raczej objawiło by się dymem (zależy jeszcze od kondycji pakietu). Możesz jeszcze sprawdzić napięcie na pakiecie po włączeniu aparatury. Czym więcej informacji tym większa szansa że do czegoś dojdziesz.
ECO400 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2009 napięcie na pakiecie podłączonym do nadajnika wynosi 10,3V EDIT: Właśnie doszedłem co sprawia że płytka jest ciepła: to co jest w kółeczku po podłączeniu pakietu i pozostawieniu na około 1,5min. nagrzało się tak że się uparzyłem w palec. Zmierzyłem napięcia na "tym czymś" i wynosi ono 10,3V
Pietro_56 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam, Właśnie mamy z kolegą podobny problem z radiami JR 388S. Zasilenie jest a nadajnik martwy - z tym, że raczej nic się nie grzeje. Wiemy, że w naszych nadajnikach jest 3V bateria podtrzymująca pamięć a być może cały soft. Sprawdź w instrukcji czy w MC 16/20 też czegoś takiego nie wymyślili. Jaki stary jest twój nadajnik? A może problem już został rozwiązany ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.