marcinx00 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Mam ładowarkę hitec do pakietu nadajnika i odbiornika czyli 2 wyjścia ładowałem wyjściem do odbiornika pakiet 2V żarki do świec no i przestała mi działać ta ładowarka na tym wyjsciu, drugie wyjście do nadajnika jest ok działa co to moze być za uszkodzenie od czego zaczać sprawdzać, proszę o podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 napięcia nominale to 4,8V dla odbirnika i 9,6V dla nadajnika ! być może układ stabilizatora wysiadł lub jedno z uzwojeń wtórnych trafa ! rozbierz i popartrz czy coś się nie wypaliło w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 ciekawe czy to bedzie się opłacało naprawić czy lepiej drugą kupić, a gdybym zrobił przejściówkę i z tego kabla co nadajnik ładuję ładował bym pakiet odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 a gdybym zrobił przejściówkę i z tego kabla co nadajnik ładuję ładował bym pakiet odbiornika. napięcia nominale to 4,8V dla odbirnika i 9,6V dla nadajnika ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tam idą 2 różne napięcia więc nie..........myślisz ,że jakby niebyło różnicy to były by 2 kabelki?? (tak chociaż na logike zrozum) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 wiem że są rózne napięcia ale mam też starą ładowarke która ładowała do 10 cell i nie było róznicy czy ładowałem 4 cele czy 10 poprostu podłączałem na noc i było naładowane więc co sie moze stac jak podłacze 4 cele do tego gniazda ci ładuje ich 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 w stopce masz napisane że masz tyle sprzętu a nie możesz zrozumiec PODSTAW !!!! poczytaj dział od czego zacząć tam jest opisane min. jak ładować pakiety czyli jakie napiecia i prądy zastosowac aby pakiet naładowac tak jak trzeba. Chłopie zrÓb jak tam chcesz ! tylko napisz jaki był tego efekt OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 efekt był taki ze stara ładowarka kupiona parę lat temu przez mojego ojca była urzywana do ładowania zwykłych aku R6 i nie patrzyłem czy podłaczam 4 czy 8 bo prąd ładowania z takiej ładowarki jest bardzo niski i nic złego z akumulatorkami sie nie działo były zawsze naładowane, ładowałem nawet nią stare pakiety wysokoprądowe co prawda o małych pojemnosciach bo kiedys nie było takich jak teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 i masz racje że napięcie nie jest najważniejsze, istoty jest pąrd który malaje pod koniec ladowania ! a jak z efektem pamięci ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx00 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 co do efektu pamieci to tak napawde nie zwracałem uwagi na to, jak padły to ładowałem i tez nigdy z zegarkiem w reku nie wyłączałem ładowarki poprostu wydawało mi sie ze już starczy ładowania to odłączałem i zawsze byłem zadowolony z tego jak działały, a czy nie jest tak ze gdy ogniwo sie naładuje to więcej prądu nie przyjmie z takiej ładowarki, bo tak jak już pisałem moc jast tak mała ze nawet aku nie robią sie ciepłe, co innego z ładowarek którymi ładuje wysokoprądowe ogniwa te aż sie gorace robią i są odłączane automatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 istoty jest pąrd który malaje pod koniec ladowania ! W przypadku ogniw niklowych, które ładowane są metodą CC czyli stałym prądem? Może jednak chodziło o spadek napięcia pod koniec ładowania tzw. "delta peak" co informuje ładowarkę o osiągnięciu przez pakiet stanu naładowania? Malejący prąd owszem ale w metodzie CV czyli stałego napięcia np. pod koniec ładowania ogniw litowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jak powinna zachowywać się sprawna ładowarka CG Hitec ? Jak podłączę pakiet od odbiornika to mi świeci zielona dioda na ładowarce a jak podłaczę nadajnik to nic nie świeci Czy to jets normalna sytuacja? Na ładowarce jest czerwoan dioda czy ona powinna świecić w trakcie ładowania czy zapalić się po nałądowaniu nadajnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.