Skocz do zawartości

Ładowarka hitec do nadajnika i odbiornika jak naprawić

marcinx00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ładowarkę hitec do pakietu nadajnika i odbiornika czyli 2 wyjścia ładowałem wyjściem do odbiornika pakiet 2V żarki do świec no i przestała mi działać ta ładowarka na tym wyjsciu, drugie wyjście do nadajnika jest ok działa co to moze być za uszkodzenie od czego zaczać sprawdzać, proszę o podpowiedzi.

Opublikowano

napięcia nominale to 4,8V dla odbirnika i 9,6V dla nadajnika !

być może układ stabilizatora wysiadł lub jedno z uzwojeń wtórnych trafa ! rozbierz i popartrz czy coś się nie wypaliło w środku.

Opublikowano

ciekawe czy to bedzie się opłacało naprawić czy lepiej drugą kupić, a gdybym zrobił przejściówkę i z tego kabla co nadajnik ładuję ładował bym pakiet odbiornika.

Opublikowano
a gdybym zrobił przejściówkę i z tego kabla co nadajnik ładuję ładował bym pakiet odbiornika.
napięcia nominale to 4,8V dla odbirnika i 9,6V dla nadajnika !

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tam idą 2 różne napięcia więc nie..........myślisz ,że jakby niebyło różnicy to były by 2 kabelki?? (tak chociaż na logike zrozum) :P:P

Opublikowano

wiem że są rózne napięcia ale mam też starą ładowarke która ładowała do 10 cell i nie było róznicy czy ładowałem 4 cele czy 10 poprostu podłączałem na noc i było naładowane więc co sie moze stac jak podłacze 4 cele do tego gniazda ci ładuje ich 8

Opublikowano

w stopce masz napisane że masz tyle sprzętu a nie możesz zrozumiec PODSTAW !!!! poczytaj dział od czego zacząć tam jest opisane min. jak ładować pakiety czyli jakie napiecia i prądy zastosowac aby pakiet naładowac tak jak trzeba.

Chłopie zrÓb jak tam chcesz ! tylko napisz jaki był tego efekt OK?

Opublikowano

efekt był taki ze stara ładowarka kupiona parę lat temu przez mojego ojca była urzywana do ładowania zwykłych aku R6 i nie patrzyłem czy podłaczam 4 czy 8 bo prąd ładowania z takiej ładowarki jest bardzo niski i nic złego z akumulatorkami sie nie działo były zawsze naładowane, ładowałem nawet nią stare pakiety wysokoprądowe co prawda o małych pojemnosciach bo kiedys nie było takich jak teraz

Opublikowano

co do efektu pamieci to tak napawde nie zwracałem uwagi na to, jak padły to ładowałem i tez nigdy z zegarkiem w reku nie wyłączałem ładowarki poprostu wydawało mi sie ze już starczy ładowania to odłączałem i zawsze byłem zadowolony z tego jak działały, a czy nie jest tak ze gdy ogniwo sie naładuje to więcej prądu nie przyjmie z takiej ładowarki, bo tak jak już pisałem moc jast tak mała ze nawet aku nie robią sie ciepłe, co innego z ładowarek którymi ładuje wysokoprądowe ogniwa te aż sie gorace robią i są odłączane automatycznie

Opublikowano
istoty jest pąrd który malaje pod koniec ladowania !

W przypadku ogniw niklowych, które ładowane są metodą CC czyli stałym prądem? Może jednak chodziło o spadek napięcia pod koniec ładowania tzw. "delta peak" co informuje ładowarkę o osiągnięciu przez pakiet stanu naładowania? Malejący prąd owszem ale w metodzie CV czyli stałego napięcia np. pod koniec ładowania ogniw litowych.

Opublikowano

Jak powinna zachowywać się sprawna ładowarka CG Hitec ?

Jak podłączę pakiet od odbiornika to mi świeci zielona dioda na ładowarce

a jak podłaczę nadajnik to nic nie świeci

Czy to jets normalna sytuacja?

Na ładowarce jest czerwoan dioda czy ona powinna świecić w trakcie ładowania czy zapalić się po nałądowaniu nadajnika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.