fabin Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Mam Focusa, ale nie jestem z niego zadowolony. Postanowiłem na jego bebechach zbudowac trenerka, który pozwoli mi pobyc w powietrzu dłuzej niz kilkanaście sekund:) Tylko focus jest napędzany przez śmigło pchajace, a ja na tym samym silniku (480-tka) chce zbudować model z silnikiem z przodu. Czy w typ przypadku trzeba jakoś zmienić oobroty silnika z lewoskrętnych na prawoskrętne (silnik jednofazowy) czy wystarczy kupić inne śmigło? Są odwrotne śmigła? Proszę o pomoc. Szukałem na forum, ale bez skutku. Pozdrawiam
Karol93 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Trzeba zmienić śmigło, a obroty sie zmienia zamieniając + z -.
fabin Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Właśnie, pierwsza moja myśl była zmienić bieguny. Zrobiłem tak na chwilkę na małych obrotach, ale coś zaiskrzyło i zaśmierdziało:) Slinik nadal działa. Zmieniłem bieguny przed samym silnikiem. Moze powinienem zmienić przed regulatorem albo odbiornikiem?Pytam na przyszłość, bo i tak zmienie śmigło. Dzięki za odpowiedz:)
pppd Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 W tym silniku była wlutowana dioda którą spaliłeś, silnik będzie nadal działał.
fabin Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Ośmielony waszymi radami raz jeszcze zmieniłem bieguny w moim silniku. Smród sie zrobił nieziemski i wszystko zdechło:) Rozebrałem silnik i jest ok, tylko te diody sie popaliły. Niestety regulaor szlag trafił
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.