Kret Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 witam wszystkich ostatnio czekając aż klej w modelu wyschnie znalazłem stary telefon, niedziałającego siemens CX65 wyciągnąłem z niego kamerę i zacząłem kombinować czy nie dałoby się jej przerobić tak żeby wsadzić ją do modelu niestety dopiero wybrałem się do szkoły z profilem technik elektronik i jestem zielony może ktoś z was robił takie cuda i wie jak ugryźć problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 jak znajdziesz w domu komplet starych zelówek to też będziesz produkował z tego oponę do auta? to ma Cię zmusić do myślenia - po co wynajdywać na nowo to co jest dostępne bez żadnych przeróbek za niewielka kasę . to że wydzióbałeś optykę nie oznacza że masz całą elektronikę części foto . nie znam budowy CX65 ale kilka nokii i se miało tylko optykę i matrycę oddzielnie a reszta była juz na płycie aparatu swoja drogą foto w komórce jest często gorsze od byle jakich medionów za 200pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Kolego kret tu poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic574898.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683570.html google -> "kamera z telefonu komórkowego" i już masz sporo odpowiedzi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 ja tam zrozumiałem wszystko Kolego kret tu poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic574898.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683570.html google -> "kamera z telefonu komórkowego" i już masz sporo odpowiedzi ! i nie można było tak od razu dziękuje za pomoc a panu utopi życzę trochę pokory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 tu masz jesze fajny link http://avr.auctionant.de/avr-ip-webcam/avr-webserver-hardware.html EDIT: usunąłem kilka nie pasujących postów z tego tematu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 swoja drogą foto w komórce jest często gorsze od byle jakich medionów za 200pln Tak tragicznie? Proponuję obejrzeć moją galerię zdjęć: http://picasaweb.google.pl/pawelteq Jak do tej pory- wszystkie wykonane telefonem komórkowym SGH U700. Jakoś ja na jakość zdjęć nie narzekam :wink: I rozumiem kolegę @Kret. Ma w domu sprzęt- chce go użyć. Niestety nie wszyscy lubią kombinować. Przecież lepiej wejść na stronę sklepu i wpłacić na konto 500 zł za gotowy model. Wystarczy wsadzić sprzęt i w powietrze. Bo po co budować? Przecież za 3x więcej pieniędzy dostanę model prosto do drzwi. I chyba właśnie o to chodzi Kretowi. Skoro poszedł do technikum energetycznego- jest więc zapewne pasjonatem elektroniki. Chłopak chce zrobić coś sam, używając własnych umiejętności. Ale po co to robi? Przecież każdy przeciętny nastolatek ma kieszenie wypchane pieniędzmi, idzie do sklepu i wykłada 200 zł na aparat. A staroć niech wyrzuci. Po co ma brudzić sobie ręce bawiąc się za tak małe pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Tak tragicznie?Proponuję obejrzeć moją galerię zdjęć: http://picasaweb.google.pl/pawelteq Jak do tej pory- wszystkie wykonane telefonem komórkowym SGH U700 3.2 Mpx porównujesz do 0.3 siemens CX65 EDIT Przecież każdy przeciętny nastolatek ma kieszenie wypchane pieniędzmi, idzie do sklepu i wykłada 200 zł na aparat. A staroć niech wyrzuci. Po co ma brudzić sobie ręce bawiąc się za tak małe pieniądze. Przesadzacie albo w 1 albo w 2 stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 i nie można było tak od razu dziękuje za pomoc a panu utopi życzę trochę pokory... uważasz że ta kamera z telefonu komórkowego da tak dobre zdjęcia ? to tak jakby porównywać całolamitowego akrobata do deproniaka co do pokory to za lenistwo powinieneś dostać warna . Idziesz do technikum a nie potrafisz szukać? zaraz przeczytamy że domowym sposobem można podnieść rozdzielczość matrycy ,zwiększyć światło optyki i zmniejszyć szumy ... Równie dobrze można zacząć robić silniki benzynowe do modelu bo ktoś ma 'komarka "w szopie .. Wyrażam swoje zdanie bo je posiadam . Dzięki wielu "dłubaczom " którym wydaje się że po przeczytaniu 1 książki potrafią coś zrobić widząc schemat i listę elementów mam co robić ... Potem jest płacz i zganianie na innych że schemat nie taki , że części złośliwie w sklepie dali złe... nt elektrody się nie wypowiadam -70% tamtego portalu to bzdury może z 20 stanowi realną wartościową wiedzę ale i to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem Do dziś nie doczekałem się publicznej prezentacji kilku urządzeń stamtąd pomimo że były zachwalane achy i ochy padały bez końca... była propozycja - jeśli wzmacniacz zbudowany przez kogoś z tamtejszych guru zagra lepiej niż tani fabryczny produkt -zwycięzca zabiera 5 tys PLN ............ minęły dwa lata i cisza. było wiele osób chętnych do uczestnictwa w porównaniu a temat dziwnym trafem został usunięty... pewnie przypadkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 a Pan powinien bana za płytkość wypowiedzi skoro posiada pan tak WSZECHPOTĘŻNĄ wiedzę magiczną proszę skonstruować coś takiego i najlepiej rzucić czar bo wątpię żeby z pod pana ręki zadziałało i radżę obejrzeć zdjęcia z telefonu cx65 gdyby nie brak stabilizatora autofocusa, lampy błyskowej to robiłby dobre zdjęcia JAK PAN PEWNIE WIE była w nim również niemiecka optyka ja zacznę chyba myśleć pana kategoriami po co startować w zawodach jak można je kupić ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Temat troche poszedł w boczny tor. Generalnie nie ołaca się budować, przerabiać takich sprzętów. Lepiej użyć całego telefonu chyba, tylko zasilanie zmienieć jak juz kombinujesz. Utopia niestety ma rację, tylko przekazał ci to w dość mocny sposób. Reasumując, elektronika fabryczne jest tak zrobiona że raczej nie ma szans na ingerencję przez domorosłego elektronika i nie mam tu na myśli wiedzy i doświadczenia ale raczej sprzętu, stacji lutowniczej itp. chociaż to pierwsze jest ważniejsze. Jeśli kolego kret tak bardzo chcesz przerobić tą kamerkę wszyscy będziemy z ciekawością obserwować relację z budowy na łamach forum. Ja się zgłaszam na pierwszego kibica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Kret, nie zrozumiałeś nic i odrazu przyjąłeś bojową postawę ...... Czy napisałem że się nie da ? Tok myślenia większości ludzi jest dziwnie pokręcony Poświecą często tygodnie na pracę nad czymś co mogą mieć w godzinę i to bez wątpliwych efektów . Zakładając ze godzina Twojej pracy warta jest "N" to ile godzin musisz przepracować aby nabyć gotowca ?? 1xN 2xN ...20xN? Czas poświęcony na budowę /przeróbkę też kosztuje ale gdy ktoś tego nie widzi no to cóż ..zgodnie ze starym porzekadłem -"czemuś biedny ?- boś głupi ......" ( bez obrazy) masz aparat /optykę- przetwornik do tego trzeba dodać jakąś pamięć a to koszt i kolejna praca nad połączeniem wszystkiego w całość praca czyli czas a czas to pieniądz.znowu na koniec podsumuj sobie wszystko policz czas x stawka godzinowa i okaże sie że wcale już tak tanio nie jest i nie piszcie proszę że młody chłopak o chłonnym ,błyskotliwym umyśle musi się uczyć i niema czasu na prace bo nawet wypocząć nie ma kiedy ..To jest wykonalne bo sam zatrudniam 15-sto latka . Ewenement?- wcale nie . Pokonał studentów bredzących coś pod nosem o powolności samochodowych komputerów i wyższości intela nad amd czy tam odwrotnie ...znają ponoć dziwny język zerojedynkowy a nie potrafią za pomocą prymitywnego interface-u graficznego zrobić reset systemu SRS i skasować sygnalizacje wypiętej poduszki powietrznej czy napinacza pirotechnicznego pasów w aucie nie mówiąc już o skomunikowaniu czegokolwiek poprzez magistralę CAN... a trzeba było tylko kliknąć myszką na ikonkę ............Prosty trick by sprawdzić przydatność człowieka do pracy i to czy używa głowy . Dodam że "mały " zarabia teraz 5x więcej niż jego ojciec po 30 latach pracy... zawsze będzie tak że będą ludzie radzący sobie w każdych warunkach i tacy co muszą wyjechać z kraju posiadając walizkę dyplomów i worek tytułów - "bo tutaj się nie da zarobić". Jadą w świat i jakoś tam też nie robią fortun. Napisaliście ze młody człowiek nie ma pieniędzy ... może dlatego ze nie chce mieć? To już temat chyba na inną debatę- teraz szkoły nie uczą myślenia. Łatwiej założyć kolejny temat niż poszukać samemu datasheetów od elektroniki ........... ale ja się tam nie znam a wracając do wspomnianej elektrody - nie wierzę że NIKT nie chciał przytulić tych 5 kPLN dają darmową kasę i nie ma chętnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kret Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 no i Panie Utopia nie można było tak od razu "trochę grzeczniej" a nie naskakując od razu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 "naskoczyć " to ja mogę dziewczynę :wink: jestem taka ciemna strona forum ( zresztą stoi w podpisie - Brzydki ........) :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.