Skocz do zawartości

Przejściówka do ładowania 2 pakietów 11.1V

maciekswd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Koledzy !

Mam ładowarke Turnigy Accucell-6 i jak dotad śmiga mi bez zarzutu.

Jak wiecie ma ona wbudowany balanser od 2 do 6 pakietów.

Ponieważ używam takich samych pakietów (ten typ, producent, pojemność itp) pomyślałem zeby zrobić jakieś połaczenie - przejściówke i w tym samym czasie ładować dwa pakiety 3s korzystając z gniazda balansera na 6cel, co jak wiecie bardzo sie czasami przydaje.

Z grubsza wiem (chyba) jak to zrobić, ale ponieważ jest forum to rzucam taki problemik.

Chetnie skontaktuje sie z osoba która wykorzystuje podobny sprzet w takim samym celu. jestem otwarty na wszelkie sugestie zwłaszcza jesli ktos zna wady i niebezpieczeństwa takiego rozwiazania (o niektórych oczywistych sam sie domyślam)

Moze znacie gotowe przejściówki na wtyki balansera 6s i 3s takie jak w tej ładowarce lub pakietach typu: Dualsky, wow ( ...może ktoś wie jaka jest nazwa TEGO akurat typu wtyków)

Z lotniczym pozdrowieniem

Maciek

Opublikowano

Nie będę się rozpisywał na temat konstrukcji przejściówki, bo trzeba ją zrobić z tego, co się ma akurat pod ręką, ale o funkcjonalności takiego rozwiązania.

Rzadko się zdarza, że oba pakiety będą rozładowane w tym samym stopniu (chyba że w modelu też są połączone w szereg). Zawsze jeden naładuje się szybciej od drugiego. Oczywiście pakietom nic nie zagraża, balanser sobie z tym poradzi. Ale po naładowaniu pierwszego z pakietów, ładowarka zmniejszy prąd ładowania do kilkuset mA, żeby nie przekroczyć napięć na najbardziej naładowanych celach i proces balansowania może trwać porównywalną ilość czasu, co byś naładował oba pakiety oddzielnie.

A więc takie rozwiązanie sprawdza się w przypadkach gdy:

- Pakiety są połączone w szereg również w modelu,

- Chcesz zostawić pakiety do ładowania na noc (niebezpieczeństwo!) i nie chce Ci się wstawać i przełączać.

- Nie interesuje Cię doładowanie pakietu do maksymalnej pojemności (np na lotnisku)

Opublikowano

myślałem o tym o czym napisałeś i doszedłem do wniosku że jedynym słusznym rozwiązaniem jest ładowanie z balansowaniem, zakupiłem stosowną przejściówkę na HC, kolejną dorobiłem sam 8) i wszystko podłączyłem, niestety nie miałem czasu na przetestowanie tego na dłuższą metę ale po podłączeniu wygląda to tak:

p5150192.jpg

Opublikowano

Hej Bzik4 !

Używam dokładnie takiej same ładowarki jak na foto.

Mam pytanie , gdzie kupiles ta przejsciowke ? jesli za granica to pewnie przy okazji innych zakupow, napisz o tym zakupie bo interesuje mnie czemu mimo zakupu zrobiles sobie wlasna.

Gdzie kupiłes te dwa gniazda JST balanserowe ? jestem z okolic Wwy wiec chetnie dowiem sie gdzie mozna kupic to w tej okolicy.

Napisz jak sie takie adapterki sprawuja

Prosiłbym Cie jeszcze o blizszą-dokladniejsza fotke połaczeń pomiedzy Gniazdem 6s a dwoma 3s. Tak dla lepszej pewnosci tematu.

I last thing.... ten krajobraz w tle to praca, Fotoshop ? zdjecie z wakacji ? :)

...jak praca to do zobaczenia na płycie.

BRGDS !

MACIEK

Opublikowano

potrzebujesz takie cudo http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6544&Product_Name=2_x_3S_-%3E_6S_Splitter(JST-XH)

i takie http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2156&Product_Name=HXT_T-Connector_Series_Pack_lead

jak robiłem zakupy to tego drugiego akurat nie było więc zamówiłem 10 kpl T-deans i sam sobie zrobiłem :D

nie kupiłem tego "przy okazji" kupiłem właśnie "to" bo grosze kosztuje nawet z przesyłką 8)

Opublikowano

Ten temat był już poruszany na forum. Używanie takiej przejściówki ma sens w przypadku gdy ładujemy dwa takie same pakiety, które są jednakowo rozładowane (zbliżone napięcia na celach). W innym przypadku czas balansowania będzie dłuższy niż 2 godziny czyli dłuższy niż ładowanie dwóch pakietów osobno.

• 1 rok później...
Opublikowano

Skoro już mogę pisać to chiałbym się podpiąć do tematu. Moge prosić o wskazówki jak zrobić przejściówkę 3x2S na 6S? Mam 2 przejściówki 2x3S na 6S. Chce przerobić gniazda i wtyczki (to wiem jak) tylko nie wiem jak maja isć skrajne kabelki. Czy tak jak na obrazku będzie ok?

3x2sna6s.jpg

PS. tak jestem świadomy problemów jakie idą z ładowania kilku różnych pakietów na raz.

Opublikowano

Wydaje mi się że pierwszy,czwarty i siódmy będą wspólne do jednego(masa) licząc od dołu.Pozostałe -sprawdzanie ,balansowanie poszczególnej celi (plus).Zauważ że gniazdo na 6S ma 7 pinów a nie 6.Jeden pin to masa wszystkich cel a 6 pozostałych to plusy.

Opublikowano

No własnie chyba nie, bo wtedy kable beda polaczone rownolegle.Z kompletu co mam (2x3s na 6s) przejsciowki wskazuja co innego, tam ostatni kabel z jednego 3S jest polaczony z pierwszym z drugiego. Na rysunku wyzej zrobilem analogicznie tyle ze dla 3 pakietow.

Znalazlem cos takiego co chce tylko w innym standardzie

r4031.jpg

Ja szukam oczywiscie dla Align czyli JST.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.