Wieczu Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Witam, Pare dni temu spod mojej reki wyszedl model rakietoplanu klasy s8d, model bez silnika,accu, odbiornika wazy 102gramy. Gotowy do lotu wazy okolo 150gram. Model w locie zachowuje sie super Posiadam jeden filmik oblotu modelu z reki : http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1368 Na moje nieszczescie musze zrobic jeszcze dwa takie same rakietoplany zostalo mi 1,5 miesiaca do zgrupowania kadry narodowej na ktorej trzeba miec 3 oblatane modele. Mysle ze zdarze. W najblizszy czwartek dostane balse 1,5mm i prace rusza pelna para. Poki co z resztek materialow skleilem centroplat bez pokrycia gory balsa i bez dzwigaru. Dziwigar jest zrobiony z balsy 3mm. Kadlub posiada rurke weglowa, przod z laminatu. Polka pod serwa to balsa oklejona weglem. Wlot na silnik zrobiony z puszki po napoju. Kadlub naszczescie nierobie ja, bo co by z tego wyszlo;/. Oklejone stateczniki waza 6gram. Troche danych: Rozpietosc skrzydel: 97cm Dlugosc: okolo 75cm Zastosowane serwa: TOP MODEL TS1118 4,5gram ciag:1,1kg Zdjecie modelu gotowego do lotu: Zdjecie tuz przed oblotem: Przygotowanie do lotu: S8D w locie: Budowa drugiego skrzydla, centroplat bez dzwigara i pokrycia balsowego od gory. Obok dwa kolejne stateczniki do kolejnych modeli, posiadaja listwe zawiasowa. Żeberka Co o tym sadzicie?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Piękne i czyściutkie wykonanie. Powiedz gdzie kupujesz silniczki i jaki jest ich ciąg (N) i ewentualnie czas pracy (s). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Powiedz gdzie kupujesz silniczki i jaki jest ich ciąg (N) i ewentualnie czas pracy (s). Wszystko zalatwia moj instruktor, niewiem gdzie sa kupowane. Wiem tylko tyle ze na zamowienie. 20N czas pracy.. trudno powiedziec nieliczylem... 15-20sekund?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Widze że żeberka cięta laserowo, gdzie takowe można zanadobyć. i wogóle masz gdzieś plany takowego latadełka ?? Z chęcią bym sobie zrobił taką małą zabaweczke co by ją w samochodzie powozić i popróbować na zboczu polatac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 modelik super Marcin jedna uwaga-Silniki do s8D maja ciag maksymalny 20Ns a nie N.To nie to samo w celu doinformowania niewtajemniczonych :wink: zamieszczam linka o niutonoseqndzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Czesc.. JA mam inne pytanie. Widze i jestem pewien ze profil nie jest plaski od spodu. Jak radzisz sobie z klejeniem zeberek aby bylo wszystko rowno? Czyzby na negatywie ze styropianu lub styroduru monraz sie odbywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Widze i jestem pewien ze profil nie jest plaski od spodu. Jak radzisz sobie z klejeniem zeberek aby bylo wszystko rowno? Czyzby na negatywie ze styropianu lub styroduru monraz sie odbywa? Podkladam listewke balsowa 1,5mm o szerokosci 2mm pod balse 1,5mm od spodu Wszystko ci pokaze jutro na bloniach o ile pogoda dopisze... dzis jest masakra, deszcz...;/. Co do planow to mam tylko skrzydelka, lecz nie na kompie postaram sie je sfotografowac . Skrzydlo jest naprawde proste do zrobienia. Kadlub mozna wykonac z balsy i bedzie ten sam efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 ten profil to hn 1033 6%??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 ten profil to hn 1033 6%??? chyba tak wiesz ze zawsze mi sie myla profile, porozmawiaj o tym z p.Michalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Wczoraj popołudniu, wyciagnałem Tatę w okolicę jego dzieciństwa. Widoma, Iwanowice, Maszków. Znaleźliśmy małe zbocze. Mozna na nim latać na wiatr Północno-Wschodni, Północny i Wschodni. Zbocze wprost idealne dla modelików do 1,4:) wiekszy musi czekać na naprawde dobre warunki termiczne. Zbocze niejest zbyt strome. Zbocze od przepaści oddzielają wysokie drzewa (na których niechciałbym zawisnać). Przepaść ma około 30-40metrów tak na oko. W jednym miejscu można wypuścić model na nia lecz gorzej jest z londowaniem gdy niezalapie sie na termike. Ponudziłem trochę o tym miejscu. Przejdźmy do konkretów. Polatałem około 40minut na akumulatorkach 250mAh, wiecej nieprobowałem ponieważ niebyły do końca naładowane a zapomniałem voltomierza. Model trzymał się świetnie. Wiatr był około 1-2m/s. Loty były udane poza jednym kiedy wiatr przywiał dość mocno ok. 5 m/s rakietoplanik byl nisko nad drzewem i go wdmuchalo w drzewo hehe. Wszystko jest na zdjęciach w podanym linku: http://aksquad.page.tl/%3Cstrong%3EGALERIA-/kat-7.htm Budowa stoji w miejscu. Wiosna sie zaczela trzeba latac Pozdrawiam PS.Fotek niedodalem tutaj z powodu uciazliwego wklejania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 ale caly czy masz puzzle???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Maszków, okolice Iwanowic i same Iwanowice to wspaniałe miejsca do latania, można polatać na zboczu jak i w normalnym płaskim terenie. Fajnie się tu lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 ale caly czy masz puzzle???? caly to drzewko to nic hehe lekko siadl na nim bo wiatr go zdmuchnal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Wieczu...NApisz cos wiecej o miejscu moze zrobi print screana zdjecia lotniczego z map jakie sa na www.wrotamalopolski.pl i narysuj dojazd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Screen z google earth współrzędne: 50stopni 11' 55" N , 19stopni 58' 28" E. Lukaszp opisze dojazd, poniewaz on mieszka w tej okolicy i zrobi to lepiej Czerwone kołko na screen to zbocze o którym jest mowa. A niebieskie to skarpa dla tak zwanych hardcorowców. Osobicie tylko z motoszybowcem bym sie na niej wypuścił lub gdy warunki sa sprawdzone to szybowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 50 23 53n, 20 02 06e tu tez sie dobze lata. 49 55 09n, 20 18 47e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Dojazd jest dziecinnie prosty. Trzeba jechać E7 (droga na warszwawę) i w miejscowości Zerwana będzie znak "Iwanowice 5" trzeba tam skręcić. Nie zrazajcie sie tym że pisze, iż jest most zamknięty bo trzeba skręcić przed mostem i nie trzeba przez niego przejezdzac. Tak wiec trzeba skręcić za tym znakiem.potem jechac caly czas prosto i skręcić w lewo przed tym remontowanym mostem. i wjechac w głąb tej dróżki. tam można znalezc jakies dogodne zbocze do latania. Jeśli trzeba to moge opisac jeszcze dojazd do innych miejsc dobrych do latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Marcin masz jakies fotki/filmy z dzisiejszych lotow na silnikach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja niestety niemam. Kamil T robil zdjecia wiec wyciagne cos odniego i zamieszcze tutaj Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 a moze nie do tematu ale czy mogłbys podac jakies linki do czy cokolwiek powiedziec na temat skad masz plany jaka jest technologia wykonania bo jestem zupełnie ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.