Patryx Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Witajcie, właśnie przed chwilą aktywowałem konto. Bardzo lubię samoloty, modelarstwo... i chciałbym jakimś samolotem w końcu polecieć. Jeszcze nigdy nie sterowałem samolotem więc chciałbym zacząć od zestawów dla początkujących. Znalazłem (moim znaniem) dobrą ofertę: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=22 Jest to Sky Lady II. Ładnie wygląda i sądząc po opiniach i filmach dobrze lata. Ale chciałbym jednak abyście powiedzieli czy opłaca się ten model kupić. Jeśli nie, zaproponujcie inny, ale taki aby nie przekraczał... 800 zł. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyr994 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4716 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 1 )dużo jest o nim na forum - poczytaj 2) zapraszamy do powitalni 3)PC Focus , Sky Lady II , Easy Glider , asw 28 - dobre alternatywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Innymi słowy tego typu temat był tu już poruszany x razy... http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16402 W pierwszej 10 od góry w "trudne początki"... :szukaj!: Chyba pomogłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Już przeniosłem temat do "Od czego zacząć ?" .Używanie opcji "szukaj" chyba gryzie bo łatwiej jest założyć 101 raz taki sam temat niż przeszukać forum :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian666 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Co prawda jestem tu świerzakiem ale musze polecić ci E-sky Nemo-super wytrzymały samolot dla początkujących,nie straszne mu krety i wbicia w drzewa na naładowaniu polatasz 10-20 minut na normalnych obrotach lub do 10 minut na szybkim locie-stanowczo polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Co prawda jestem tu świerzakiem ale musze polecić ci E-sky Nemo-super wytrzymały samolot dla początkujących,nie straszne mu krety i wbicia w drzewa na naładowaniu polatasz 10-20 minut na normalnych obrotach lub do 10 minut na szybkim locie-stanowczo polecam Ty moze nikomu nie doradzaj :? sam nic nie wiesz , wiec wroc do swojego tematu i dalej nas drecz gdzie sa moderatorzy :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Jak chcesz sky lady to kup ja na czesci , do tego silnik bezszczotkowy , aparatura odbiornik ,serwa , regulator , kwarce.Wyjdzie koszt wyzszy niz gotowy model , ale za to efekt lepszy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian666 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Można jeszcze zakupić- Wilga-2000 RTF to będzie napewno mój drugi po Nemo model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 ..sądząc po opiniach i filmach dobrze lata.. Tylko że na filmie nie widać jaki ma napęd. Ja mam SL i lubię nią polatać ale na początku, z oryginalnym napędem biłem krety niemiłosiernie. Myślę, że zdecydowanie lepszy wybór to Easy Glider czy ASW 28. Jeżeli masz aż 800 PLN do wydania to dobrym rozwiązaniem byłoby ASW28, który można kupić już za 370 PLN z serwami, silnikiem i regulatorem. Resztę masz na mały pakiet 2S i "jakąś" aparaturę. ASW jest duży ale jeżeli nie rozwalisz go totalnie przy pierwszych lotach to znacznie więcej i ciekawiej na nim polatasz niż na SL, choćby dlatego, że ma lotki. Proponuję jednak, żebyś pierwsze loty zrobił z kimś bardziej doświadczonym. A całkiem na początek - symulator, choćby FMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witajcie, właśnie przed chwilą aktywowałem konto.[...] Jest to Sky Lady II. Ładnie wygląda i sądząc po opiniach i filmach dobrze lata. Ja już 20 lat temu radziłem sobie b. dobrze z własnym szybowcem RC (też tylko kierunek i wysokość), więc nie byłem całkiem zielony i mam smykałkę do latania Ale po 20 latach na drugi "początek" właśnie SkyLady II wybrałem. Ani jednej kraksy w pierwszych lotach (wszystkie udane). Szybko powiększyłem ster kierunku doklejając trochę balsy 1,5mm. Poza tym i czasem dołączoną kamerką pokładowa wszystko oryginalne. Tu zobacz moje "autentyczne" filmy na oryginalnym wyposażeniu.: Zimą z dwóch kamer: Tu takie słabe latanie (wiało i Środek Ciężkości chyba mi się przesunął): Tu też dwie kamery ale naprzemiennie (dość mocno wiało - co widać): A tu jedna z kilku kraks (drugie lądownaie na drzewie): A! Mi tak na 1,5 roku wystarczyła - teraz mam wrażenie, że padł odbiornik, ale to może być wina antenki lub kwarców (raz zamieniałem). Jak uruchomię jej odbiornik to sobie z wyposażenia SkyLady jakąś maleńką łódeczkę zrobię Teraz zdecydowałem się na zrobienie własnej konstrukcji od podstaw... No i latam FaqtDeltą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryx Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Dzięki, ale nadal nie wiem co wybrać Nie sterowałem nigdy samolotem więc zastanawiam się nad Sky Lady II a... może Focus-em? Też czytałem dobre opinie na temat Focus-a, i nie wiem który wybrać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Dzięki, ale nadal nie wiem co wybrać Nie sterowałem nigdy samolotem więc zastanawiam się nad Sky Lady II a... może Focus-em? Też czytałem dobre opinie na temat Focus-a, i nie wiem który wybrać... Nie zapomnij poczytać zasad sterowania i potrenować w myślach. Ja się latania z książek nauczyłem i trenując "na sucho" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian666 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Jaromir a możesz powiedzieć z jakich książek się nauczyłeś ?? bo na sucho to i ja trenuje;nawet na symulatorach i jakoś lepiej wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Jaromir a możesz powiedzieć z jakich książek się nauczyłeś ?? bo na sucho to i ja trenuje;nawet na symulatorach i jakoś lepiej wychodzi Oj - wiele ich było, całe serie za komuny, od Wojciechowskiego począwszy Ale to było na początku lat 80 zeszłego wieku. Na symulatorach mi nie szło, bo jojsticki były stykowe a nie analogowe Zresztą co to za latanie na symulatorze Jak nie ryzykujesz wielu godzin pracy i/lub kilku stówek na model/wyposażenie Po tych naukach "na sucho" nigdy nie rozwaliłem modelu w pierwszym locie (ani uwięziówki, ani szybowca RC ani nawet pierwszej Delty - poległa w trzecim ) Na lotni też się tak uczyłem (w myślach) i oderwałem się od ziemi do dość kontrolowanego "lociku" za pierwszym podejściem Reszta grupy z 4 razy musiała próbować Ja się tam tylko szybkich modeli boję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryx Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Aha, i jeszcze jedno, czy w motoszybowcach np. w Focus-ie można w locie wyłączyć silnik i lecieć jak szybowiec (w końcu to motoSZYBOWIEC)? Chyba pojadę za kilka dni do sklepu i kupię Focus-a... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 tak....masz płynną regulacje przepustnicy. To dobry wybór,,,i śmigła nie połamiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Ja mam chyba deja vu albo juz jakies zwichniecie po Mario (a moze Patrix to kolejny jego klon?). Ilez mozna dyskutowac o skylady focusie i nemo? Ten temat jest od nowa walkowany tutaj co kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Jezeli wachasz sie miedzy Focusem i Sky Lady to bierz Focusa, na smiglach zaoszczedzisz. Ja nim sie nauczylem latac SL to kupilem 5 szt, po 12 zł byly chyba... baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Ja mam chyba deja vu albo juz jakies zwichniecie po Mario (a moze Patrix to kolejny jego klon?). Ilez mozna dyskutowac o skylady focusie i nemo? Ten temat jest od nowa walkowany tutaj co kilka dni. Zgadzam się w 100%. Trzeba coś z tym zrobić... bo co kilka dni rzeczywiście jest pytanie typu "Co na początek ?? EasyStar czy Focus ?? Czy SkyLady to dobry wybór ?? " To się robi powoli nudne... Może przeglądnąć by te tematy o takiej tematyce i przykleić je do tego działu i do "Trudne początki" w modelach elektrycznych ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.