Skocz do zawartości

Regulator a ilość serw

rogi23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj robiłem oblot modelu - wszystko poszło zgodnie z planem, ale zawsze musi być jakieś ALE. Otóż podczas lotu, kilka razy bardzo silnie zatrzepało mi modelem, ogólnie dochodziło do różnego rodzaju wybryków modelu i samowolki :/ Przed lotem robiłem test zasięgu i wszystko wydawało się OK, antena jest wypuszczona na zewnątrz i nie jest poprowadzona obok węgla ani elektroniki. Zacząłem doszukiwać się problemu po stronie sprzętu. Antena odbiornika została sprawdzona, ma przejście na całej długości - jest OK.

W modelu znajdują się cztery serwa Hitec HS-55 (jakoś wydaje mi się, że lekko sobie buczą czy coś :/), do tego odbiornik Hitec HFS-04MI+, Silnik Welgard A22/15/12 oraz regulator Welgard 18A BEC 5-10 NC.

I tu pojawia się kluczowe pytanie odnoście regulatora. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z jakimś drastycznym ograniczeniem ilości serw jakie można użyć? Chodzi o to, że tak mi teraz świata, że w instrukcji od regulatora była jakaś wzmianka o maksymalnie trzech serwach - niestety nie mam teraz jak tego sprawdzić, ponieważ jestem poza domem :( Z mojego punktu widzenia wydaje się to być głupotą, ponieważ 4 serwa są chyba jeszcze standardową ilością. Prawda? :|

A może ktoś miał podobne przygody z takim regulatorem lub z serwami HS-55?

EDIT: Zapomniałem dodać, ze podczas tych zakłóceń czy co to tam jest, wyraźnie słychać przerwania w pracy silnika zatem problem nie dotyczy chyba bezpośrednio samych serw... Sam już nie wiem :(

posprawdzaj wtyczki - kiedyś miałem problem z serwem na lotkach - wystarczyło ruszyć wtyczką przy odbiorniku i działało / bądź nie ...w twoim wypadku wtyczka regulatora

może jakieś zakłócenia? np jakaś wielka antena w pobliżu itp ?

jakie masz zasilanie?

ja w swoim jeti eco 18a mam

Obsługiwana ilość serwomechanizmów :

* 4 serwa ( dla 4 - 8 NiXX oraz 2 - 3 Li-Pol )

* 3 serwa ( dla 10 NiXX )

Zasilanie mam 3s1p Lipol - Pakiet Ray Pelikan 11,1v 1600mAh.

Co do anteny i ogólnych zakłóceń z okolicy to raczej odpada. Latam w tym samym miejscu od długiego czasu a w dodatku wczoraj przed oblotem latałem innym modelem w innej konfiguracji i wszystko było OK. Tak się zastanawiam czy czasem ten regulator jakoś nie sieje :/ Zrobię jeszcze raz test zasięgu z włączonym silnikiem, spróbuje może obłożyć domek regulatora folią aluminiową. Spróbowałbym jeszcze sposobu z pierścieniem ferrytowym, ale niestety nie jestem w okolicy domu i totalnie nie wiem gdzie taki mogę dostać :/

Wtyczki wydają się być dobre jednak jeszcze przypatrzę się im bliżej.

totalnie nie wiem gdzie taki mogę dostać :/

http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?products_id=1251

poszukaj w modelarskich

- mój kolega miał problem bo podobnie mu ,, kopało ''(gwałtowne ruchy sterem wysokości i zmiany obrotów ) nieraz ale to był tower-pro mag 8 a twój welgrad wydaje się być ,,wyższej klasy '' gdzie nie powinien ,,siać '' .....

PS

Średnica zewnętrzna: 14.3g,

hehehe no niezła ta średnica :P

Tak, welgrad to chyba tylko teoretycznie klasa wyżej :/ Dla ciekawostki powiem, że w drugim modelu mam Maga8 i tam nic na szczęście nie kopie :D W dodatku w tym drugim modelu mam mini odbiornik Hiteca i serwa 8g Esky więc sprzęt teoretycznie z niższej półki w porównaniu do tego kopiącego modelu :P A tak mi zależało żeby Extrim miał w miarę dobry sprzęt :/ Boję się go usadzić.

...a Extrim delikatny. Moim jak zaczęło szarpać to miałem puzzle z 1000 elementów i sobie odpuściłem odbudowę. Generalnie sam używam regulatorów Tower Pro. Extrim miał niestety cienki odbiornik. Teraz w wartościowych modelach używam tylko odbiorników z podwójną przemianą. Z pojedynczą został mi tylko w kombacie ESA. Zdaża mu się szarpnięcie ale nauczyłem się z tym żyć i radzić.

Zastanawia mnie to szarpanie silnikiem u ciebie. Może ma za duży pobór prądu i ragulator odcina lub pakiet nie wyrabia i przy okazji siada napięcie na BECu.

Pakiet jest nowy, kupiony przedwczoraj :/ Napięcia trzyma idealnie, podczas ładowania też nie zauważyłem nic niepokojącego. Cały dzień kombinowałem i już mi ręce opadają :/

A możecie mi powiedzieć jaki zasięg mają Wasze modele przy złożonej antenie? Mowa oczywiście o tych na 35mhz. Jeżeli mogę prosić to niech pomiar będzie w miarę dokładny a nie dystans na "oko". Oczywiście sprawdzajcie przy włączonym i wyłączonym silniku. Będę bardzo wdzięczny. Aaa i może warto dopisać coś na temat tego jaki macie nadajnik itp. Wiem, że kombinuje już jak koń pod górkę, ale chce wykluczyć jak najwięcej czynników.

To może już czas żeby serwis zarobił... :/ Jakie mogą być objawy uskodzenia po takich próbach? Bądź tu mądry jak raz piszą "zrób test na złożonej antenie" a raz że serwis.

Edit 23.07.2009:

Nadajnik został sprawdzony w terenie. Inne modele nie mają problemu trzęsących się serw. Extrima sprawdzałem też na innym nadajniku (Sanwa), niestety nadal bez zmian. Jak był szał serw tak jest nadal :( Oto jakie czynności wykonałem:

-przełożenie odbiornika wraz z kwarcem z innego modelu

-sprawdzenie odbiornika z Extrima w innym modelu

-sprawdzenie pracy serw i odbiornika bez podłączonego regulatora (zewnętrzne źródło zasilania)

-odłączenie wszystkich serw i pozostawienie tylko regulatora z silnikiem

-oddalenie anteny od węglowych popychaczy (wyrzuciłem antenę poza model, tak aby wisiała luźno)

Chyba wymieniłem wszystko. Oczywiście próby przeprowadzałem na ziemi. Maksymalny zasięg Extrima - 100 kroków, czyli jakieś 50 metrów (przy rozłożonej antenie :( )

Jakieś pomysły? :/ Normalnie Trójkąt Bermudzki wewnątrz Extrima :/

• 2 tygodnie później...

Obowiązuje tutaj prosta zasada.Im mniej amper ma regulator i wyższa ilość ogniw zasila regla tym mniej serw obsługuje.To mogą być te zakłócenia czyli spadek napięcia na B-ecu.Dlatego stosuje się przy większej ilości serw Beca zewnętrznego.Spróbuj odłączyć jedno serwo i sprawdzić model na schowanej antenie z 20-30 metrów.Bez latania oczywiście.

To może tłumaczyć dziwne zachowanie modelu w powietrzu, ale podczas ostatnich prób na ziemi, w modelu miałem podłączone tylko 2 serwa i regulator :(

A tak z innej beczki. Nie ma to jak zaufać sprzedawcy i zamówić model wraz z silnikiem i regulatorem. "Zapewniam, że cały ten zestaw będzie idealnie pracował w tym modelu" Phi!

Napisz dokładnie jakie były wyniki Twoich testów z przekładaniem elektroniki z innych modeli.

Przyczyną zakłóceń może być odbiornik, antena, także jej ułożenie, regulator (raczej tylko w czasie pracy silnika), serwa (np splątane ze sobą kable serw i antena). Zbyt duże obciążenie BECa raczej odpada.

Sprawdź ułożenie kabli, żeby przebiegały jak najdalej odbiornika i anteny.

50m - taki zasięg powinien być bez anteny (no może przesadziłem).

Powinieneś łatwo znaleźć przyczynę, bo masz sprzęt od innych modeli do testów i usterka występuje cały czas. Gorzej jak by coś nie grało raz na 10 lotów.

W wyniku testów zauważyłem, że jedynie serwa zamocowane w modelu mają taką dziwną przypadłość do niekontrolowanych ruchów :( Postanowiłem wyjąć jedno z nich aby sprawdzić działanie przy możliwie jak najluźniejszym rozłożeniu odbiornika, anteny, zasilania i serwa. Niestety nic to nie zmieniło. Sprawdzałem na trzech odbiornikach, na trzech nadajnikach. Za każdym razem to samo.

Zacząłem więc podejrzewać serwa, dlatego że po podłączeniu innego serwa do takiego rozłożonego zestawu, nie zauważyłem żadnego niepokojącego objawu.

Pozostaje jeszcze jedna rzecz - kumulacja dwóch problemów.

Po sprawdzeniu serw postanowiłem sprawdzić sam regulator - i tu też są pewne nieprawidłowości :( Powiedzmy, że pech. Jak narazie planuje wpakować inne serwa i podzielę sie spostrzeżeniami a na sam regulator założę pierścień ferrytowy bo tylko na nim jeszcze nie sprawdzałem magicznego działania pierścieni ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.