Gość Anonymous Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 Czołem Wygrzebałem na szafie mojego Extrima - samochód zabawka zdalnie sterowany. Jest on zasilany pakietem Ni-CD 8 celowym (9,6 V) o nieznanej mi pojemności. Czy podmiana na LiPola 3s może spowodować uszkodzenie elektroniki tego samochodziku? Wiadomo jak to jest z tymi Ni-CD - nie dość że efekt pamięci, to do tego jeszcze ciężki proces ładowania - ładowarka z zestawu daje jakieś 12,5 V ~ 150 mA - nie muszę pisać, że ładowanie takiego pakietu trochę trwa, zanim temperatura zacznie wyraźnie rosnąć. Co zatem sądzicie o takiej podmianie? Pozdrawiam
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 Lipo 3s po naładowaniu ma 12,4V co może zabić elektronikę tego autka. Do tego większa pojemność pakietu=dłuższy czas nieprzerwanej zabawy=przegrzewanie elektroniki i silnika. Moja propozycja zamienić na 8xAA NiMH bo taki rozmiar pewnie jest obecnie.
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Opublikowano 2 Lipca 2009 Lipo 3s po naładowaniu ma 12,4V co może zabić elektronikę tego autka. Do tego większa pojemność pakietu=dłuższy czas nieprzerwanej zabawy=przegrzewanie elektroniki i silnika. Moja propozycja zamienić na 8xAA NiMH bo taki rozmiar pewnie jest obecnie. Co do elektroniki to tego się spodziewałem, ale nie rozpatrywałem tego z punktu widzenia przegrzewania. ... Albo na pakiet 3S A123 ... O tym nie pomyślałem Będę musiał poszukać jakichś pakietów, które by weszły do tego pojazdu, i wio. Celowo nie zakładałem tego tematu w dziale samochody i pojazdy, bo to zabawka przecież jest Ale teraz mogę wam dać po punkciku za pomoc
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Opublikowano 2 Lipca 2009 Spalenie elektroniki na skutek przegrzania dość często zdarzało się swego czasy w tego typu zabawkach kiedy ktoś zmienił standardowy akumulator o pojemności np. 650mAh na np. 2400mAh. Nagle zamiast 20-30 minut mógł jeździć blisko dwie godziny bez przerwy do tego nie oszczędzając baterii więc dawał ogień na tłoki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.