Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 witam jak myślicie poleci coś takiego jak kawałek depronu bez profilu , z napędem pchajacym. posiadał by on ster wysokości i lotki. na tym górnym zdjęciu jest tył modelu z lotkami u góry a na tym drugim zdjceiu jest ster wysokosci na dole. co o tym myslicie?
jakuban Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 dzialeczka na tych dwóch rysunkach niewiele widać więc jak mamy Ci pomóc?
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Myślę, że coś takiego ma szansę polecieć. Na dobrym silniku ,to nawet klapa od sedesu poleci ^^. Ale ja bym to troszkę zmodyfikował: I tak oto powstał latający przekrój tampona wersja beta XD
jary14 Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 To miałoby być na zasadzie sterolotek ?? Czy tak jak zaproponował Ulf, ?? Myślę, że jest duża szansa, że poleci. Czekamy na relację
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 coś takiego jak Ulf ma na myśli...tylko ze zamiast kierunku to lotki. Kierunek bedzie tylko ze bez mozliwosci wychylenia .
Barlu Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 Takie coś gdzieś widziałem na uwięzi do nauki pod małe cox-y itp. I latały a nawet sprawiały wielką frajdę i niewielkie straty w depronie. Tylko przy wypadku złamane śmigła bywały :mrgreen: Ale napęd może być też ciągnący przecież :wink:
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 może ciągnąc , zależy mi aby nie był napęd na przodzie modelu - skoro jest nie pewne czy poleci to po co ryzykował skrzywienie osi silnika? a jak będzie z SC w którym, w jakiej cześći modelu od natarcia? 1/3?2/3?1/2?
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 OO, tu będzie ciężko powiedzieć. Pomniejsz model 2x i drób rzutkę z depronu (bez napędu, wolnolotek) . Metodą prób i błędów sprawdź, przy jakim środku ciężkości model ma największą doskonałość. następnie weź się za wersję ze sterowaniem ;]
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Opublikowano 4 Lipca 2009 ok. jak narazie dziękuje:-) jutro biorę się do roboty.
jacek LP Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 coś takiego jak Ulf ma na myśli...tylko ze zamiast kierunku to lotki. Kierunek bedzie tylko ze bez mozliwosci wychylenia . Jeżeli kierunek nie będzie ruchomy, a lotki (co jest widoczne na twoim rysunku) będą sterowane jednym serwem to twój model nie poleci. Zabrakłoby sterowania wysokością. Ewentuaalnie mógłbyś w takim przypadku spróbować zrobić duży wykłon silnika i próbować sterować wysokością za pomocą gazu, ale to raczej nie byłoby skuteczne i na pewno nie mógłbyś zrobić lotu odwróconego. Jedyną szansą na sterowanie takim modelem byłoby podłączenie lotek na dwóch serwach i zmiksowanie - delta. Mała rozpietość/szerokość modelu sugeruje, że będzie on bardzo niestabilny poprzecznie tzn. na boki.
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 dzięki ULF-owi powstał taki szkic - zrobiłem że- na lotki jedno serwo(skrzydło) no i na wysokość jedno serwo(statecznik)
malinn Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Lepiej poleci jak bedzie miało napęd ciągnący na dizobie. Stery kierunku nic nie dadzą - model nie zakeci poprawnie. Musza być stero-lotki lub takie uszy jak zaproponował kolega pod katem 45 stopni. Nie lepiej zrobić sobię sprawdzoną konstrukcję - np. delte MJ - lata świetnie i wygląda z daleka jak UFO ;-)
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 tutaj ten szkic http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5205c2526a62057a.html nie mogę mieć stero-lotek bo nie mam mikserów. 1. czemu musi byc kąt 45 stopni a nie 90?
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 45 stopni- po to, żeby działało to jak lotki, a nie jak SK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.