Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 witam jak myślicie poleci coś takiego jak kawałek depronu bez profilu , z napędem pchajacym. posiadał by on ster wysokości i lotki. na tym górnym zdjęciu jest tył modelu z lotkami u góry a na tym drugim zdjceiu jest ster wysokosci na dole. co o tym myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 dzialeczka na tych dwóch rysunkach niewiele widać więc jak mamy Ci pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 Myślę, że coś takiego ma szansę polecieć. Na dobrym silniku ,to nawet klapa od sedesu poleci ^^. Ale ja bym to troszkę zmodyfikował: I tak oto powstał latający przekrój tampona wersja beta XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 To miałoby być na zasadzie sterolotek ?? Czy tak jak zaproponował Ulf, ?? Myślę, że jest duża szansa, że poleci. Czekamy na relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 coś takiego jak Ulf ma na myśli...tylko ze zamiast kierunku to lotki. Kierunek bedzie tylko ze bez mozliwosci wychylenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 Takie coś gdzieś widziałem na uwięzi do nauki pod małe cox-y itp. I latały a nawet sprawiały wielką frajdę i niewielkie straty w depronie. Tylko przy wypadku złamane śmigła bywały :mrgreen: Ale napęd może być też ciągnący przecież :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 może ciągnąc , zależy mi aby nie był napęd na przodzie modelu - skoro jest nie pewne czy poleci to po co ryzykował skrzywienie osi silnika? a jak będzie z SC w którym, w jakiej cześći modelu od natarcia? 1/3?2/3?1/2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 OO, tu będzie ciężko powiedzieć. Pomniejsz model 2x i drób rzutkę z depronu (bez napędu, wolnolotek) . Metodą prób i błędów sprawdź, przy jakim środku ciężkości model ma największą doskonałość. następnie weź się za wersję ze sterowaniem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 ok. jak narazie dziękuje:-) jutro biorę się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2009 Będę kibicować ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 coś takiego jak Ulf ma na myśli...tylko ze zamiast kierunku to lotki. Kierunek bedzie tylko ze bez mozliwosci wychylenia . Jeżeli kierunek nie będzie ruchomy, a lotki (co jest widoczne na twoim rysunku) będą sterowane jednym serwem to twój model nie poleci. Zabrakłoby sterowania wysokością. Ewentuaalnie mógłbyś w takim przypadku spróbować zrobić duży wykłon silnika i próbować sterować wysokością za pomocą gazu, ale to raczej nie byłoby skuteczne i na pewno nie mógłbyś zrobić lotu odwróconego. Jedyną szansą na sterowanie takim modelem byłoby podłączenie lotek na dwóch serwach i zmiksowanie - delta. Mała rozpietość/szerokość modelu sugeruje, że będzie on bardzo niestabilny poprzecznie tzn. na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 dzięki ULF-owi powstał taki szkic - zrobiłem że- na lotki jedno serwo(skrzydło) no i na wysokość jedno serwo(statecznik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Lepiej poleci jak bedzie miało napęd ciągnący na dizobie. Stery kierunku nic nie dadzą - model nie zakeci poprawnie. Musza być stero-lotki lub takie uszy jak zaproponował kolega pod katem 45 stopni. Nie lepiej zrobić sobię sprawdzoną konstrukcję - np. delte MJ - lata świetnie i wygląda z daleka jak UFO ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 tutaj ten szkic http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5205c2526a62057a.html nie mogę mieć stero-lotek bo nie mam mikserów. 1. czemu musi byc kąt 45 stopni a nie 90? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 45 stopni- po to, żeby działało to jak lotki, a nie jak SK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 a no tak:} teraz to widze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.