Patryk Urban Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 No i zacząłem Na początku przygotowałem sobie wszystko, obmyślałem Narysowałem stateczniki na depronie 3mm i je wyciąłem. Oczywiście wzmocnie je balsą lub węglem. Narysowałem kadłub na styropianie, wyciąłem go ostrym nożykiem, przeszlifowałem i... ... wsadziłem silnik do przymiarki I tak w całości. Na początku prawdopodobnie nie będzie śmigła składanego. Planuje wsadzić dwa serwa standard, silnik ten co w środku, aku Fullymax 2S 1050. Zaczynam mieć wątpliwości co do gładkiej powierzchni
Motylasty Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 Węgiel w stateczniku to zbytek, daj balsę. I proponuję Patryk - załóż nowy wątek. Z ciekawością będę zaglądał i czasami jeśli pozwolisz wtrącę swoje trzy grosze. Ten wątek juz się innym opatrzył, a tak spojrzą na autora i musową zerkną i napiszą.
krzysiek w Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 Zaczynam mieć wątpliwości co do gładkiej powierzchni jak bedziesz jechl depron papierem 40 to napewno nie usyskasz gladkiej powierzchni. szlifuj 400 potem 800 ,bedzie Cie to kosztowalo wiecej cierpliwosci, ale bedziesz mial ladna powierzchnie
Patryk Urban Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Opublikowano 26 Marca 2007 Przeczytaj cały post jeszcze raz, przeczytaj temat to się dowiesz z czego zrobiłem kadłub Zalaminowałem dziś spód kadłuba
Wieczu Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 Cytat: Zaczynam mieć wątpliwości co do gładkiej powierzchni jak bedziesz jechl depron papierem 40 to napewno nie usyskasz gladkiej powierzchni. szlifuj 400 potem 800 ,bedzie Cie to kosztowalo wiecej cierpliwosci, ale bedziesz mial ladna powierzchnie Przeczytaj cały post jeszcze raz, przeczytaj temat to się dowiesz z czego zrobiłem kadłub Depron czy styro to tak samo sie szlifuje Choc ze styro jest gorzej. Jakie kolorki planujesz tego modelu?? Pozdrawiam
Motylasty Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 szlifuj 400 potem 800 ,bedzie Cie to kosztowalo wiecej cierpliwosci, ale bedziesz mial ladna powierzchnie 800 styropian ?, to już lepiej szlifuj Patryk workiem nylonowym dobrze polanym olejem, albo WD-40. Krzysztofie_W nie wprowadzaj ludzi w błąd, ewentualnie sam spróbuj przeszlifować styropian 800-tką. Proponuję papier o gradacji 180 do 280 max.
Patryk Urban Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Opublikowano 26 Marca 2007 Depron czy styro to tak samo sie szlifuje No ja mam całkiem inne zdanie. Jak tego nie robiłeś to się nie wypowiadaj proszę.
Gość Addriano Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 Styropian świetnie szlifuje sie papierami gradacji 300-400 na mokro radze spróbować. Wychodzi mega gładka powierzchnia. Pozdrawiam
Motylasty Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 No na mokro przyznam nie próbowałem traktować styropianu. Na sucho "gradacje" papieru, które podałem są optymalne.
Patryk Urban Opublikowano 27 Marca 2007 Autor Opublikowano 27 Marca 2007 Narazie tego nie przetestuje bo okleiłem cały kadłub japonką na wikol. Właśnie sobie schnie
Wieczu Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 "jak bedziesz jechl depron papierem 40 to napewno nie usyskasz gladkiej powierzchni. szlifuj 400 potem 800 ,bedzie Cie to kosztowalo wiecej cierpliwosci, ale bedziesz mial ladna powierzchnie " przeciez wyraznie mowie o ladnej powierzchni kadluba... i o cierpiwosci Pozdrawiam
Patryk Urban Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Opublikowano 28 Marca 2007 No ale ja już chyba trzeci raz piszę że kadłub jest zrobiony ze styropianu ! Po co ciągle wałkować jedno i to samo. A poza tym już okleiłem kadłub i nie ma o czym mówić.
Wieczu Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 wlasnie niewiem o czym my mowimy sorry xD a to ze kadlub jest ze styropianu to wiem bo czytac umiem Pozdrawiam
laminat Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 ja z checia poczekam na wyniki twojej pracy bo ostatnio wpadł mi w oko ToTo
Patryk Urban Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2007 No i dalsze postępy. Nie idzie mi to najszybciej ale ostatnio niezbyt wene i czas mam. Wsadziłem w ogon kawałek rurki węglowej.
Patryk Urban Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Coś o oklejaniu japonką. Na kadłubie ze styropianu niestety nie wyszło tak gładko jakbym chciał. Ale ze statecznikami depronowymi o wiele lepiej mi to wyszło. Nie wiem jeszcze jak będzie z gładkimi skrzydłami ale mam nadzieję że o wiele lepiej. Jeśli tak będzie to w przyszłości jak będę robił tą techniką to kadłub depronowy a skrzydło styro. Ale to model do nauki latania będzie więc się bardzo nie przejmuję Teraz pora na skrzydła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.