herhor Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam, Mam pewien problem. Mam pakiet Li-pol 11,1V 1480mAh 15-20C jednak do silnika, który chcę nim napędzać napięcie może być za duże, dlatego chciałbym zmniejszyć jego napięcie tak do około 9,6v. Moje pytanie: czym to zrobić? Słyszałem że można zbijać napięcie diodami, tylko czy są takie, które przetrzymają te 30A czy 20A prądu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 a w jaki sposób chcesz napędzać ten silnik oraz czy silnik ma mieć sterowanie obrotami ? jeżeli tak to potrzebujesz regulator obrotów którego to uzywa się w 99,9% modeli elektrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herhor Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 To ma być zwykłe połączenie bezpośrednie do silnika. Plus do plusa i minus do minusa z przełącznikiem mechanicznym. Aku będzie podłączony tylko do tego silnika więc napięcie może być zmniejszone na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Masz straty rzedu 20A*0.5V = 10W. Trochu duzo. Mozesz sprobowac regulatora do silnikow (PWM). Jesli chcesz "low cost" to ewentualnie poeksperymentowal bym z zarowka polaczona w szereg do silnika (opor mozesz wyliczyc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Napięcie 11,1V to dla pakietu nie obciążonego. Zobacz jak wyglądają charakterystyki rozładowań. Przy obciążeniu 20A pakiet 2000mAh 20C będzie miał około 9,8V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.