madmax Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam. Poniżej trochę zdjęć gondoli paralotni, którą ostatnio zbudowałem. Pozostało mi obecnie tylko skończenie wiązania linek w skrzydle i próby lotne . Zdjęć z budowy niestety nie robiłem, ale jeżeli ktoś będzie zainteresowany szczegółami - postaram się to opisać. W każdym bądź razie model miał być ekonomiczny - tzn. założyłem, że gondolę zbuduję w 80% z materiałów, które już posiadałem. Jak na razie, to mi się udało. Przy okazji podpytam - jaki powinie być prawidłowe położenie linek w skrzydle ? Wersja (a), czy ( ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 żadna z tych dwóch tak aby wózek był podwieszony pod środkiem parcia płata, poza tym nie bardzo rozumuje jak chcesz sterować tym ?? naliczyłem dwa serwa, ale jakoś dziwnie połaczone. ogólnie glajt nie ma lotek tylko hamulce, i każde serwo powinno zaciągać hamulec na swojej połówce skrzydła. W uproszczeniu powinnes mieć klapolotki ale takei które wychylają sie tylko w dół. Wznoszenie i opadanie otrzymuje się przez zmianę kąta zaklinowania płata. do czego przewidziałeś to serwo mini ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Model był między innymi wzorowany bezpośrednio na http://www.seabreezeparachutes.com/testimonials/chad/view.html. Sterowanie jest typowe dla kitów - jak widać na stronie pomysłodawcy - działa. Dodatkowe serwo wychyla całą gondolę do góry lub w dół względem ramion, do której będzie przymocowane skrzydło. P.S. Na rysunkach jest zrzut z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 bardzo podoba mi sie twoj pomysl. pytanie mam z czego wykonales skrzydlo do modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Skrzydło przerabiałem z latawca kupionego na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 no no no podoba mi sie to. chcialem dzis druknac plany skrzydla z modelarz.com ale cos tam ze skryptami mi wyszlo i strona nie dziala. gdybym chcial sam szyc ( wiadomo koszty ) to gdzie szukac materialu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 na wstepie przepraszam za post pod postem ale chcialem aby temat ruszyl. czy mial ktos doczynienia z programem surfplan? zaprojektowalem wlasnie skrzydlo i chcialbym aby ktos mi je sprawdzil pod wzgledem technicznym. programik bardzo fajny. mozna sobie wydrukowac caly plan skrzydla. czesc po czesci chcialbym takze zapytac jakiego materialu najlepiej uzyc do budowy skrzydla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.