ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam, wlasnie skladam RWD5 no i juz dostalem wszystkie bebechy. Z lipola robie polaczenie do Regla... sprawdzam napiecie - jest 11.4V juz na kablach ktore ida do regla. Regiel podlaczylem do odbiornika kanal 3 i sprawdzam dalej, z regla wychodza 3 kable do silnika.. zolty lacze z zoltym (od sterowania) i czerwony z czerw. czarny z czarnym. i w tym wlasnie miejscu nie ma napiecia. 0.0V - za reglem juz nie widac pradu o co chodzi ? moze cos zle robie ? zero odglosow nic, cisza ;] moze cos zle polaczylem ?
buwi777 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nadajnik włączyłeś i "dodałeś gazu" :?: :?: :idea: :idea:
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 tak , wpialem w kanal 3 - odbiornik mam taki dodam ze regiel byl troszke cieply.. tak leciutko a na kablu od beca do odbiornika jest okolo 5V
MiQ27 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Regiel się "zazbroił" ? Jakieś piski, melodyjki ? Może trzeba najpierw pomachać drążkiem gazu, żeby dał napięcie na silnik. Poza tym tam są 3 fazy, może nie potrafisz tego zmierzyć. zolty lacze z zoltym (od sterowania) i czerwony z czerw. czarny z czarnymJeżeli piszesz o przewodach do silnika, to nie jest żadne sterowanie. To są 3 przewody fazowe do silnika i kolory nie mają znaczenia.
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Heh myslalem ze ten zolty jest odp za stedowanie. No nic, w kazdym badz razie podlaczylem to wydajem i sie prawidlowo a cisza. Zadnego odglosu z regla ani z silnika ani nic. Wlaczalem i aparature i machalem dragiem. Moze w tym odbiorniku inny kanal jest a nie 3 ?
buwi777 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Podłącz jakiekolwiek serwo do kanału silnika ( "3" ) i zobacz czy się rusza. kabelek regler-odbiornik wepnij w kanał "6" - mam nadzieję że wpinasz poprawnie - "+" , "-" i sterowanie - jak nie to odwróć wytczkę - z reglera i serwa - :twisted:
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 podlaczam tak jak mowisz, serwo sie rusza. Podlaczam BEC do ch3, serwo CH1 - rowniez sie rusza. A silnik stoi w miejscu z regla wychodza w strone silnika 3 kable, Czerowny, Zołty i Czarny, sprawdzam napiecie na czerwonym i czarnym i 0 a wpinam raczej napewno poprawnie bo inaczej sie tej wtyczki do tego odbiornika wlozyc nie da;/
Milko Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 A może spróbować zmienić ułożenie kabli na wyjściu z regla do silnika, kolory kolorami ale może ktoś coś namieszał ,warto sprawdzić :wink:
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 To nie ma znaczenia ktory kabel z ktorym polacze jesli chodzi o silnik-regiel ?
Milko Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ma i to nawet istotne :wink: fazy na silniku to podstawa u mnie nic się nie dało zaprogramować dopóki nie podpiąłem faz właściwie.
buwi777 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ma i to nawet istotne :wink: fazy na silniku to podstawa u mnie nic się nie dało zaprogramować dopóki nie podpiąłem faz właściwie. Bzdurki waść prawisz :twisted:
Leda_g Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Sprawdź napiecie na pakiecie po podłączeniu wszystkiego, możliwe że pakiet masz rozładowany i regulator odcina zasilanie silnika, lub masz regulator zaprogramowany na wiekszą ilość cel pakietu. EDIT Milko nie masz racji.
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Sprawdzilem napiecie na pakiecie przy podlaczonym jednym serwie i silniku - 11,4V - sero sie rusza a silnik stoi w miejscu, zadnych odglosow nic. Moze i mam cos slabo polaczony silnik z reglem. Za chwilke zrobie to jescze raz. A co do regla to nie wiem jak jest zaprogramowany - kupilem w modele.sklep.pl - i pakiet rowniez tam. 3S
Leda_g Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czyli napiecie jest dobre. Moze i mam cos slabo polaczony silnik z reglem. Za chwilke zrobie to jescze raz Dokładnie to to będzie ta "awaria" A co do regulatora, jeżeli to był jakiś tani chińczyk na mały prąd (do 40A) to będzie obługiwał tylko do trzech cel. Wtedy nie musisz nic robić. Choć powinieneś mieć w instrukcji dźwięki jakie powinien wydawać po załączeniu (po tym rozpoznasz ustawienie)
Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Sprawdzilem napiecie na pakiecie przy podlaczonym jednym serwie i silniku - 11,4V - sero sie rusza a silnik stoi w miejscu, zadnych odglosow nic. Moze i mam cos slabo polaczony silnik z reglem. Za chwilke zrobie to jescze raz. A co do regla to nie wiem jak jest zaprogramowany - kupilem w modele.sklep.pl - i pakiet rowniez tam. 3S Zapewne lutowałeś "zlączki gold" sprawdź poprawne polaczenie pomiedzy silnikiem a regulatorem. Jeżeli Regler bedzię piszczał , to czyli wszystko ok , jeżeli silnik nadal nie ruszy to będziesz musiał go zaprogramowac Pozdrawiam
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 nie lutowalem zadnych zlaczek, poprostu kable wzialem obralem z izloacji, i zlutowalem ze soba. Wyglada to dobrze na dobrze zlutowane a nadal cisza;/ to jest ten regielek: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=8628
zzradek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 A ja stawiam, że w momencie włączenia zasilania, gaz w nadajniku nie jest ustawiony na zero. Albo włączony rewers. Albo trymer na górze. ps A jak podpiąłeś serwo pod CH 3, to na pewno reagowało na drążek gazu?
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Gaz jest na ZERO, serwo podpiete do ch3 - działa poprawnie...
meloow Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Gaz jest na ZERO, serwo podpiete do ch3 - działa poprawnie... co znaczy że działa poprawie po porstu rusza się tylko w która strona to ta poprawna wiekszość regli jak podłączysz pakiet i po chwili wydaje dzwięk melodyjkę że jest gotów do pracy. Ja również zakładam że masz gaz nie na zero ! mnie ostatnio podczas programownia podobnego regla (TP MAG8 18A) model sam odleciał bo miałem revers na gazie. Dobrze że pakiet był lekko wpiety, poza modelem to odłączył się sam , ale śmigło połamane Poczytaj o programowaniu tego regla.
ToMarkov Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2009 to jak sprawdzic czy jest jakis rewers ustawiony ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.