sudik Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam Mam pytanie czy dobrze obliczyłem obciążenie płata w modelu? Zrobiłem to tak na chłopski rozum i patrząc rzut od góry skrzydła policzyłem jego pow. i wyszło 1170cm ? przy rozpiętości ok. 80 cm, następnie podzieliłem jego masę ( 550 gram ) przez pow. skrzydła. wyszła mi wartość 0,47 g/cm ? . coś mi nie pasowało i przeliczyłem cm62 na metry, a gramy na kilogramy . Otrzymałem wynik 4,7 kg/m ?. Czy otrzymany wynik jest miarodajny, czy może coś zepsułem przy liczeniu? proszę o wszelkie porady. edit: Dziękuję już poprawiłem .
Rob Mc Fly Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 W modelarstwie używa się jednostek g/dm? P.S. Znaczek "?" jest w emotkach- ułatwia napisanie tego co chcemy napisać :wink: .
sudik Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Czyli pow. skrzydła liczę w dm ?, dzielę przez masę i powinienem otrzymać wynik?
rabbitlkr Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Robert policzył już to na jednostkach. Lepiej już się wytłumaczyć nie da. Za moich czasów w gimnazjum już uczyli takie rzeczy interpretować.
Rob Mc Fly Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 wyszła mi wartość 0,47 g/cm ?Jeśli pomnożysz ten wynik przez 100 to otrzymasz wielkość obciążenia powierzchni nośnej w g/dm?, czyli w tym przypadku 47g/dm?.Czyli pow. skrzydła liczę w dm ?, dzielę przez masę i powinienem otrzymać wynik?I już sam sobie trafnie odpowiedziałeś :wink: .Edit: Sam się zapętliłem :oops: :crazy: -masę dzielisz przez powierzchnię wyrażoną w dm?.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.