Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam Zastanawiam się czy dałoby się przerobić odbiornik od picooz, tak, aby dało się sterować dwoma kanałami (gaz i ster kierunku). Zamiast silniczka ogonowego możnaby było dać cewkę z magnesikiem neodymowym. Jest jednak jeden problem ,gdyż do serwa z cewki jest potrzebne odwracanie przepływu prądu,a tu tylko jest zwiększanie i zmniejszanie. Zauwazyłem ze przy wyjściach na silniczki są takie jakby mini tranzystorki. Może dałoby sie jeden z nich wymienic na coś co odwróci przepływ prądu?
utopia Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 dało by sie wszystko pikoZ to zabawka wsadzisz w to tyle pieniędzy ze kupisz nową aparaturę w sklepie ......
Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Helikopterka nie musze kupować bo juz go od dawna mam.Magnesy i silniczki też. Nawinąć cewkę to też nie problem. W elektronice też jestem odrobine obeznany ,na zwykłym odbiorniku robiłem podobne rzeczy , przerabiałem servo tak aby sterowało elektromagnesem.W takim odbiorniku już jest trudniej ,wiec pytam o to co tam mozna wstawić. :roll:
utopia Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 na wyjsciu tranzystora na silnik dać wzmacniacz operacyjny i ustalić mu zero na wyjście mostek H z tranzystorów z cewka pośrodku ........ tylko czy warto? za 30$ mozna kupić kompletną aparaturę........
Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Może i moznaby było kupic ,ale spróbować nigdy nie zaszkodzi ,poza tym mam troche ograniczone możliwości kupowania np w hobbycity.
bzik4 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 było dać cewkę z magnesikiem neodymowym. i sprężynką i sprawa załatwiona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.