Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam Zastanawiam się czy dałoby się przerobić odbiornik od picooz, tak, aby dało się sterować dwoma kanałami (gaz i ster kierunku). Zamiast silniczka ogonowego możnaby było dać cewkę z magnesikiem neodymowym. Jest jednak jeden problem ,gdyż do serwa z cewki jest potrzebne odwracanie przepływu prądu,a tu tylko jest zwiększanie i zmniejszanie. Zauwazyłem ze przy wyjściach na silniczki są takie jakby mini tranzystorki. Może dałoby sie jeden z nich wymienic na coś co odwróci przepływ prądu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 dało by sie wszystko pikoZ to zabawka wsadzisz w to tyle pieniędzy ze kupisz nową aparaturę w sklepie ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Helikopterka nie musze kupować bo juz go od dawna mam.Magnesy i silniczki też. Nawinąć cewkę to też nie problem. W elektronice też jestem odrobine obeznany ,na zwykłym odbiorniku robiłem podobne rzeczy , przerabiałem servo tak aby sterowało elektromagnesem.W takim odbiorniku już jest trudniej ,wiec pytam o to co tam mozna wstawić. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 na wyjsciu tranzystora na silnik dać wzmacniacz operacyjny i ustalić mu zero na wyjście mostek H z tranzystorów z cewka pośrodku ........ tylko czy warto? za 30$ mozna kupić kompletną aparaturę........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Może i moznaby było kupic ,ale spróbować nigdy nie zaszkodzi ,poza tym mam troche ograniczone możliwości kupowania np w hobbycity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 było dać cewkę z magnesikiem neodymowym. i sprężynką i sprawa załatwiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.