tomson Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam Dzisiaj dostałem dłuuuugo oczekiwane rdzenie pod trenerka i do motoszybowca Skrzydło do trenerka to: rozp. 1000mm, cięciwa 200mm Chciałbym dowiedzieć się o podstawowe wymiary kadłuba 1 odległość od dzioba do natarcia skrzydła 2 odległość od spływu do steru kierunku 3 szerokość steru kierunku 4 wysokość steru kierunku 5 szerokość steru wysokości 6 długość steru wysokości Skrzydło do motoszybowca to: rozp. 1600mm, cięciwa 160mm Czy odciąc te 1,5cm cienkiej warstwy ?? W tym modelu chciałbym się posłużyć planami ToTo Czy przedłużać kadłub czy może zostać orginalny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 w szybowcu nie pomogę. a do projektowania trenerka poczytaj tu trenerek projektowanie Wypadało by nie odcianć ale dać cieńką tkaninę pomiędzy okładziny, oczywiście pomijając to co się i tak się ukruszy od "manewrowania" rdzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witaj Ośmielę się pokazać coś takiego. Gdyby go przeskalować np. o 15% ??? Co Ty na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @armand mam podobny link ale nie wiedziałem czy można z niego skorzystać LINK @AndyW to ma być trenerek z depronu wiec nie wiem czy te plany będą odpowiednie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Odnośnie punktu 1:) Trzeba dobrać doświadczalnie co by najlepiej pakiet dać w SC, a jednoćześnie na dzib nie kitować ołowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 dziób, zrobię go dłuższego i na koniec wyważę wszystko i dotnę go na tyle ile będzie potrzeba Pakiet chciałbym właśnie mieć pod skrzydłem Podajcie wymiary na ogon i biorę się za robotę, a dokładnie mój brat bo to dla niego model Ja mu tylko pomagam :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @armand mam podobny link ale nie wiedziałem czy można z niego skorzystać LINK (..) A co stoi na przeszkodzie?? Po to on właśnie jest co by sobie trenerka zaprojektować, zresztą nie tylko trenerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam wymiary na ogon sam sobie mozesz obliczyc l- cieciwa plata S- powierzchnia plata 2l =25%S 3l =20%S 4l =15%S Ja tak projektowalem kilka modeli no i lataja swietnie mysle ze mozesz z tego artykulu smialo kozystac A co do szybowcow to polecam ksiazke "Projekotwanie i konstrukcjia modeli szybowców" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dzięki @balcerseb88 za fajny rysunek, nie widzę tylko na nim wymiarów statecznika pionowego, oraz proporcji częsci ruchomych stateczników, ale te kwestie wczoraj @Motyl mi wyłożył więc spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 a statecznik pionowy dobieram tak proporcjionalnie na oko (malo moze to fachowo ale zazwyczaj jest to pol statecznika poziomego) jeszcze w sewisie www.modelarski.net w dziale projektowanie masz tak jak by program do projektowania dolno i gorno plata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Wykonane są wstępne plany, strasznie długi wyszedł ale chyba tak ma być Czy ktoś mógłby rzucić okiem i ocenić ? LINK do planów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 tomson, zrób to w JPG bo nie każdy na Corela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a ile oddaliles statecznik od skrzydla 2l czy 3l przy 3l model moze wydawac sie jak jamnik ale lata swietnie mozesz tak ze zrobic np. 2.5l to jest taka najleprza opcjia wtedy chyba najladniej wyglada:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 wtedy chyba najladniej wyglada sądze że model ma latac nie wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Odległość od krawędzi spływu do statecznika poziomego wynosi 48cm (2,5L) Statecznik poziomy wynosi 30% powierzchni płata (część ruchoma 25% statecznika) Statecznik pionowy wynosi 20% powierzchni płata (część ruchoma 50% statecznika) długość kadłuba to 95cm (być może trochę mniej ,zależy jak SC wyjdzie tak dotnie się dziub) Trochę kiepskie zdjęcia ale coś widać Statecznik pionowy po mojemu to wyszedł jak w 3D Statecznik poziomy podzielony na dwie kartki, fotka przedstawia połowę statecznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 no naprawde spory statecznik niezaduzy?? jaka powierzchnie ma plat ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Tomson jeżeli chcesz tak ,,naukowo" zaprojektować swój model może ściągnij i spróbuj z tego adresu arkusz excela http://www.rcrevue.cz/ke-stazeni/download/?download=17&file=17%2Fkonstruujemeii.zip jest po czesku wypełniasz czerwone pola no chyba że już to widziałeś i testowałeś to temat nie aktualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.