Skocz do zawartości

Potencjometr 50 kOhm

a_skot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebny mi jest potencjometr 50 kOhm. Zdaje się, że u nas nie dostanę takiego. Kiedyś, jeśli dobrze pamiętam, w książce Wojciechowskiego "Nowoczesne zabawki" był opis jak zrobić coś takiego z potencjometru 47 k i jakiegoś rezystora. Niestety, książki już dawno nie mam, a schematu nie pamiętam :( Pomoże mi ktoś rozwiązać ten problem :?:

Opublikowano
daj rezystor 3k w ślizgacz potencjometru

No tak tylko, że rezystancja ma się zmieniać od 0 - 50 a nie od 3 - 50 :wink:

Jesli sie nie myle to są potencjometry 50 kohm

Owszem, ale mnie chodzi o taki "normalny", drutowy.

Opublikowano

Witam.

A może potencjometr 100k i między koncówki krańcowe podłączyć rezystor 100k ?

Powinno chyba zdać egzamin. :idea:

Opublikowano
A może potencjometr 100k i między koncówki krańcowe podłączyć rezystor 100k ?

Powinno chyba zdać egzamin. :idea:

Zgadzam się z Motylem. Zmieni się charakterystyka potencjometru. Mnie potrzebna jest liniowa. We wspomnianej książce (o ile czegoś nie pomyliłem :wink: ) podane były trzy rozwiązania tego problemu

- dla charakterystyki liniowej

- dla charakterystyki logarytmicznej

- dla charakterystyki wykładniowej

Opublikowano

W katalogu Conrad Elek.znalazłem dwa potencjometry 50k liniowy 1W i 50K liniowy 2W precyzyjny dziesięcioobrotowy.Myślę, że są dostępne też w innych sklepach.

Opublikowano

A co to za uklad co wymaga dokladnie 50k om i nie moze byc 47k om ??

potencjometry maja kiepska tolerancje i jak pisze 47k to moze i miec nawet ponad 50k

Opublikowano

Pracować to ma w testerze serw. Z jednej strony potencjometr przez rezystor 680k połączony jest ze scalaczkiem, z drugiej, przez rezystor 18k do zasilania, zatem jego wartość jest krytyczna - tak myślę.

Opublikowano

raczej sie mylisz. co niby mialo by byc krytyczne?? ze serwo obroci ci sie o 1stopien ?? a w czym to przeszkadza??

to jest tester a nie miernik o dokladnosci 0,001%

Opublikowano

Mam tę ksiązkę!! Przejzałem ją 2 razy i nie znalazłem! Może dlatego bo niema już w niej sporo stron albo nie jest to same wydanie! Dam dzisiaj dla taty on ją kiedyś studiował to może znajdzie :D

Niestety nie znalazł!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Między 50 i 47 k jest zaledwie likuprocetowa różnica, zapewne tylko trochę większa od tolerancji fabrycznej. Do teko dochodzi kwestia dokładności innych elementów...

Na Twoim miejscu dałbym bez wahania 47k.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.