a_skot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Potrzebny mi jest potencjometr 50 kOhm. Zdaje się, że u nas nie dostanę takiego. Kiedyś, jeśli dobrze pamiętam, w książce Wojciechowskiego "Nowoczesne zabawki" był opis jak zrobić coś takiego z potencjometru 47 k i jakiegoś rezystora. Niestety, książki już dawno nie mam, a schematu nie pamiętam Pomoże mi ktoś rozwiązać ten problem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 daj rezystor 3k w ślizgacz potencjometru. Albo drugi potencjometr 3k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeosw Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jesli sie nie myle to są potencjometry 50 kohm http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=50+kohm&idp=1 dział potencjometry montazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 daj rezystor 3k w ślizgacz potencjometru No tak tylko, że rezystancja ma się zmieniać od 0 - 50 a nie od 3 - 50 :wink: Jesli sie nie myle to są potencjometry 50 kohm Owszem, ale mnie chodzi o taki "normalny", drutowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jak dasz drugi potenckometr nawet 4,7k, to masz zakres 0- 51,7k:D I masz regulacje zgrubną i precyzyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam. A może potencjometr 100k i między koncówki krańcowe podłączyć rezystor 100k ? Powinno chyba zdać egzamin. :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Powinno chyba zdać egzamin. :idea: chyba nie bardzo A jednak BARDZO DOBRE rozwiązanie da dokładnie potrzebowany efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A może potencjometr 100k i między koncówki krańcowe podłączyć rezystor 100k ? Powinno chyba zdać egzamin. :idea: Zgadzam się z Motylem. Zmieni się charakterystyka potencjometru. Mnie potrzebna jest liniowa. We wspomnianej książce (o ile czegoś nie pomyliłem :wink: ) podane były trzy rozwiązania tego problemu - dla charakterystyki liniowej - dla charakterystyki logarytmicznej - dla charakterystyki wykładniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 W katalogu Conrad Elek.znalazłem dwa potencjometry 50k liniowy 1W i 50K liniowy 2W precyzyjny dziesięcioobrotowy.Myślę, że są dostępne też w innych sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Jak gotowy, to proponuje tutaj: http://www.nikomp.com.pl/cgibin/shop?show=PND00 po 5 zł ( podwójne ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A co to za uklad co wymaga dokladnie 50k om i nie moze byc 47k om ?? potencjometry maja kiepska tolerancje i jak pisze 47k to moze i miec nawet ponad 50k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Pracować to ma w testerze serw. Z jednej strony potencjometr przez rezystor 680k połączony jest ze scalaczkiem, z drugiej, przez rezystor 18k do zasilania, zatem jego wartość jest krytyczna - tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 raczej sie mylisz. co niby mialo by byc krytyczne?? ze serwo obroci ci sie o 1stopien ?? a w czym to przeszkadza?? to jest tester a nie miernik o dokladnosci 0,001% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Mam tę ksiązkę!! Przejzałem ją 2 razy i nie znalazłem! Może dlatego bo niema już w niej sporo stron albo nie jest to same wydanie! Dam dzisiaj dla taty on ją kiedyś studiował to może znajdzie Niestety nie znalazł!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Witam, Wedlug jakiego projektu budujesz ten tester? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Między 50 i 47 k jest zaledwie likuprocetowa różnica, zapewne tylko trochę większa od tolerancji fabrycznej. Do teko dochodzi kwestia dokładności innych elementów... Na Twoim miejscu dałbym bez wahania 47k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.