Skocz do zawartości

Szybowiec ELIXIR 3,2m - na otarcie łez :D

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szkoda,

to jak teściowa do studni wpadnie ...........i.....( dalej nei dopisze bo mnei zjedza :P)

Dziś oblatałem ptaszka :)

niestety tylko z gumy, bo w wyciągarce pękał żyłka:( trzy próby startu i porażka.

Ale dziś nei obyło sie bez strat :/ po drugim locie z gumy pękła żyła, poszedłem wiązać i............psia mać :/ zgubiłem radio od wario :/ Więc dziś wario robiło tylko za loger :(

Wykonałem 9 próbnych lotów w celu ustawienia modelu dokładnie oblatania SC. Koledzy robili loty po 5-8minut ja niestety tylko 3 :( Zdażały sie niektórym champiońskei loty ( Kuba miałes farta ) i latał prawie 15min :D

Ostatni 10lot model wzorowo ustawiony prawie bezwietrznie i lot 8:22 :D. Poszedłem hol, naciągnąłem i ........pi pi pi pi padł aku w aparaturze więc znów kolega Kuba dostał darmowy lot :)

jakie uwagi ?? Model pięknie lata po ustawieniu, ale koniecznie musze poprawić mechanike klap i lotek bo narazie wyszł porażka ( zbyt duże luzy i uginające się dźwignie :/)

Na potwierdzenie screen z logera :D

zrzut001.jpg

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No maszynka super, Motyl musisz ustawic wszystko, wyregulowac i wtedy dopiero szybol 'rozwinie skrzydła'. Mysle ze po poprawnym ustawieniu loty 8 min to beda najkrutsze loty tego modelu.

Czekam z niecirpliwoscia na ciag dalszy i film z lotu.

ps. tylko juz nie holuj za samolotem, szkoda takiego fajnego latadla :P

Opublikowano

Spoko już nie będe holował samolotem :D

Dziś kilka lotów dość kiepskich :( Pierwsze 2 loty z wyciągarki, ale niestety trawa po pas nie sprzyja lotom na wuciągarce do tego kiepski bloczek i wiązana żyłka :/

Dziś wyszło że mechanika płata a w szczególności KLAPY to porażka :( Kuba dziś wykręcił lot ponad 25min. mi niestety nie udało się 3 min przekroczyć :/

Mam wage do kątów, zaraz sprawdzę zaklinowanie i później oblatam znów SC wszystko się powoli ustabilizuje i będzie nieźle :)

A to dzisiejszy LOG

zrzut004.gif

Opublikowano
Dziś wyszło że mechanika płata a w szczególności KLAPY to porażka
Napisz coś więcej na ten temat. Klapy w wielu sytuacjach są dobrodziejstwem. Może źle je wykorzystujesz.
Opublikowano

MarekJ, mówiąc mechanika chodziło mi o elementy mechanicznego napędu klap i lotek :) Zastosowałem plastikowe dźwignie z Arthobby, do tego końcówki kulowe z podstawką popychaczy i efekt jest taki że klape moge bez oporu odginać w każdą strone, ugina się plastikowa dźwignia.

Przy ostatnim strzale z gumy klapa wpadła we flatter, szybowiec szedł w lewo jak latawiec strasznie zadzierał po czym się dość nisko wypiął ( i całe szczęście). Zresztą widać po logu że niskie holowanie. Naciągnąłem gumę jeszcze raz, ale rozsądek nie pozwolił mi startować bez poprawienia tego i znów KUBA miał darmowy lot :P

Opublikowano
Klapy w wielu sytuacjach są dobrodziejstwem. Może źle je wykorzystujesz.

Czy mozna to jakos rozwiac?

Czy poza tym ze klapy sluza do spowolnienia modelu przy ladawaniu mozna miec z nich jeszcze jakis pozytek?

Opublikowano
Czy poza tym ze klapy sluza do spowolnienia modelu przy ladawaniu

Waśnie ten efekt jest tylko dodatkiem do właściwych funkcji klap:)

mozna miec z nich jeszcze jakis pozytek?

Można i to duży :D

Klapy głównie służą do odchylenia profilu tak aby zmienić siłe nośną płata. Zmiany można dokonac w dwie strony.

Podnosząc klapy jakieś 3-6mm w góre zmniejszamy siłe nośną w celu przyśpieszenia modelu tzw. SPEED wykorzystuje się to na zawodach do konkurencji prędkościowej.

Odgięcie profilu w dół powoduje zwiększenie siły nośnej płata. Można to wykorzystać na kilka sposobów. Do startu delikatnie w dół, do krążenia w termice troszke więcej w dół zależnie od komina, albo jak pisałes na początku do wychamowania.

Dodatkowo każde wychylenie klap musi być kompensowane SW. Do hamowania używa się tzw. Buterfly ( klapy w dół + lotki w góre ) i oczywiście SW w tym przypadku w dół.

Opublikowano

Motyl - ten kat na skrzydle troche za maly, zmiana kata (czyli tak jak piszesz - regulacja statecznikiem poziomym) napewno da duza poprawe (wiem bo sam tak mialem w poprzednim szybowcu i w szoku bylem ile lepiej latal). Do tego ta mechanika, w takim duzym modelu wszystko musi byc pozadne i pewne.

To nie szybowiec za 100zl ktory ma tylko kierunek i wysokosc. To profesjonalna maszynka, tylko wymaga wyregulowania. Dawaj MOTYL, ustawiaj jak trzeba i czekam na film.

Swoja droga to widze ze sporo w takim modelu kombinacji, ustawien wychylen, mikserow... Wlasnie dlatego podobaja mi sie szybowce z taka mechanika, pycha.

Opublikowano

Ani kąta ani mechaniki nie poprawiałem jeszcze :/ ale wczoraj nie mogłem odpuścić lotów :P

Pojechałem na działeczkę a tam tuż pod samym nosem 20 od działki łąka świeżo koszona i kierunek wiatru rewelka więc wyciągarka , Elixir i MC-19 i juz latam :D

spłoszyła mnie troszkę burza ale to na 20min z dalej latałem.

W sumie wykonałem 14 lotów, 13 po 2-3minuty i jeden zaczęło troszkę nosić to 6:22 :D

Tak się prezentuje nasze TRIO :D

Obraz171.jpg

Po udanych lotach przyszedł czas na małe co nieco :]

Obraz169.jpg

A tu wykres z logera

zrzut005-1.gif

Opublikowano
Zastosowałem plastikowe dźwignie z Arthobby, do tego końcówki kulowe z podstawką popychaczy i efekt jest taki że klape moge bez oporu odginać w każdą strone, ugina się plastikowa dźwignia.

Teraz rozumiem :D Osprzęt w takim modelu musi być solidny.
Opublikowano
Osprzęt w takim modelu musi być solidny.

Wiem to dokladnie;) S to dzwignie wyjte z SP. Sierry. Widocznie one ju| te| powinny by SP :D

A jak wróce do do mu wstawie 2 fotki z ptaszkiem a moze i trzy :D

Opublikowano

Kurcze, ale wielkie latadlo. Motyl, taki sie malutki przy tym szybolu wydajesz :P

Moim zdaniem loty jakie robisz sa stanowczo za krotkie :? Moze to kwestia niedokonczonej regulacji, ale taki szybol to powinien sie trzymac lepiej. Ja lepsze czasy robilem swoim F3MINI. Nie pisze tego zlosliwie, poprostu moim zdaniem nie wykorzystujesz potencjalu modelu. A moze nie masz wprawy w lotach termicznych, ale nawet mimo to loty powinny byc dluzsze.

Motyl, nie odpuszcze jak nie wyregulujesz porzadnie tej maszynki. To musi latac lepiej!!!

Opublikowano

Z aktualna mechanizacja plata to moge tylko tak polatac nic dluzej :/ Poprostu klapy chodza jak chca, lotki troche sie sluchaja. Jak to poprawie zaczne bawic sie w precyzyjne ustawienie SC :D

Opublikowano

To mysle ze szkoda latac na takim niepewnym sprzecie. Bal bym sie, ze cos strzeli i bedzie wielka szkoda. Zrob porzadnie ta mechanike, zobaczysz ze wtedy dopiero beda loty. A tak to wiecej sie po hol i model nabiegasz, niz polatasz sobie.

Obserwuje caly czas ten temat, szybowce to to co tygryski lubia najbardziej (no moze elektroszybowce tez:P).

Opublikowano

Dziś tylko dwa loty :(

Pierwszy z wyciągarki na 110m i lot nic szczególnego. Drugi (poniżej log z niego) hol z gumy na 72m, strata na 64 przy wyczepieniu i dalej termika na 96m. Niestety przy lądowaniu wystrzygłem tryby od klap :(

zrzut007.gif

Wcześniej była kiepska mechanika klap to serwa wytrzymywały, teraz zrobiłem na sztywno to i mam efekt. Czas zamówić tryby MG :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Dziś przyszedł dzień testów:

- nowego softu wario

- nowej rolki do wyciągarki

- nowej linki do wyciągarki ( wreszcie znalazłem 600m w jednym kawałku DZIĘKI @MODELPIOTREK !!)

- Elixira po zimowym śnie :D

Więc pogoda była nieciekawa, ale publika w postaci córki i chrześniaka nalegała na loty. Pojechaliśmy na pole, kierunek wiatru mało sprzyjający, bo linka musiała iść 200m po wysokiej trawie :(

Wykonałem 5 lotów po 2-3 minuty no i jeden troszkę dłuższy.

poniżej log z całego wyjazdu.

Elixir_17_07_08.gif

A tu już wybrane dwa loty które były inne niż stały fragment gry( holowanie-opadanie-lądowanie)

Elixir_17_07_08a.gif

Elixir_17_07_08b.gif

Przy okazji, albo ja nie umiem holować wyciągarką, albo ta trawa tak strasznie hamuje, ew. mam za słabą wyciągarkę :(

Opublikowano

No fajny modelik ale ja bym zrobił to tak, szybki kolega :),bloczek (chyba ze naprawdę szybki to bez) ze 200 m żyłki i na koniec dobre dynamiczne wyczepienie ( dobre i 10-50 m więcej) no ale to tylko moje zdanie :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.