sudik Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam Po ostatniej kraksie tota ( gdzieś w połowie wakacji ) postanowiłem zrobić jakiś model do bardzo wstępnej nauki akro i do polatania na wyjeździe z rodzicami. Po przeglądnięciu licznych stron z planami i głowieniu się powstały plany czegoś takiego: Czas na wykonanie 2 tyg. Rozpiętość: 85 cm waga: ok 550 gram silniczek emax cf 2822 lub podobny W przeciągu paru dni pojawiły się skrzydełka i kadłub. Reszta czasu to już była estetyka w postaci szlifowania kadłuba, wycinania lotek, itd. Efekt prawie końcowy: Z lotów: Oblot zakończony chyba dość efektowną kraksą z winy pilota ( patrz ja ). W nadajniku epa na 70% dla lotek i steru wys. i model lata poprawnie. Po wylataniu ok. 10 pakietów po 5 min, wlatałem się w model i jestem w stanie wykonać beczkę ;D . Do dokończenia całości brakuje jej jedynie owiewki silnika i szybki dla 'pilota". Poprawione . Z wczorajszych lotów w deszczu wiem, że powstanie na pewno druga wersja kadłuba. Poprawie ulegnie m. in. podwozie i kształt kadłuba. Teraz zastosowane nie pozwala na wsadzenie śmigła o większej średnicy niż 8 cali. Natomiast kadłub postaram się zmienić na mniej kanciasty, zmniejszyć wręgę silnikową i odchudzic model o ok. 20 gram.
radeon Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Popraw fotki bo niewiele widać na tych malutkich.Fajne to pudełeczko...Jak dasz owiewkę z czegosić wykombinowaną to dostanie lepszego wyglądu, mniej kwadratowego.
Kwasiu Opublikowano 2 Września 2009 Opublikowano 2 Września 2009 Jak się wrzuca na imegeshacka to wystarczy tylko zaznaczyć i samo zmniejsza format zdjęć, i w tedy można je wstawić bezproblemowo do tematu, a ty wstawiłeś jakieś miniaturki których nawet nie da się powiększyć
sudik Opublikowano 3 Września 2009 Autor Opublikowano 3 Września 2009 Przyznaję się do winy i obiecuję poprawę, tylko niestety najwcześniej zrobię to w weekend. Niestety przez nowa szkołę nie mam najwięcej czasu . Na pewno poprawię.
Osa Opublikowano 3 Września 2009 Opublikowano 3 Września 2009 No... i żeby mi to było przedostatni raz :wink:
sudik Opublikowano 6 Września 2009 Autor Opublikowano 6 Września 2009 Z ostatniej chwili: Model dostał naklejki wykonane z samoprzylepnych okładek na zeszyty :devil: . Kolory uwaga bardzo pstrokate, więc jeśli ktoś ma alergię na takie kolorki lepiej żeby nie szedł dalej :| Tak wiem nie jest to najwyższa jakość, ale to był mój pierwszy raz w " upiększaniu?" modelu .
Lord Rzeźnik Opublikowano 6 Września 2009 Opublikowano 6 Września 2009 Fajnie fajnie, tylko dla czego na drugim zdjęciu wszystko wygląda, jak "psu z gardła wyjęte" ? No i dla czego oś podłużna kadłuba nie ma nic wspólnego z linią prostopadłą do krawędzi natarcia skrzydła ? :? Sam nie jestem jakimś najwyższym mistrzem laserowej dokładności, ale według mnie ten model wymaga paru konkretnych poprawek...Przede wszystkim ja bym tu zastosował depron 6mm na kadłub.
Janosik72 Opublikowano 6 Września 2009 Opublikowano 6 Września 2009 sudik, wiesz co to papier scierny ,ostry nozyk ? a przede wszystkim takiej tandety nie powinienes publikowac, przeciez to wola o pomste do Nieba Masz 16 lat !!! zobacz modele z depronu od np .F150 jak sie docina ,szlifuje i klei Wez z Niego przyklad Przykro mi to pisac Pozdrawiam
sudik Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 Janosik72 jeśli mówisz o tym 'czymś" co jest na górze kadłuba z przodu to zostanie poprawione dojdzie owiewka silnika i kabinka ( przynajmniej na razie nie z plastiku ). Po prostu dałem to na oblot, więc miało to tylko zadanie chwilowe. Zapoznałem się z ostrym nożykiem i papierem ściernym i wiem że pospiech nie tłumaczy niedokładności. UlfKadłuba nie robiłem z depronu 6mm, ponieważ jest on zrobiony metoda tradycyjna, czyli posiada wręgi i podłużnice. PS. dziękuje za uwagi i postaram się następna wersję tego modelu zrobić bardzo starannie.
sudik Opublikowano 13 Września 2009 Autor Opublikowano 13 Września 2009 Filmik z wczorajszych lotów [vimeo] [/vimeo] . Kabinka została trochę poprawiona zdjęcia dodam wieczorem. Jest trochę lepiej ale da się zrobić jeszcze lepiej. Edited: Fotka z nową kabinką niestety zdjęć w lepszej jakości nie posiadam .
sudik Opublikowano 25 Października 2009 Autor Opublikowano 25 Października 2009 No więc kończę budować 2 wersje owego modelu, względem poprzednika dostał on większe podwozie, tył kadłuba jest na górze trochę zaokrąglona, wręga silnikowa ścięta z wysokości o ok. 2 cm, oraz zejście z wagi do 510 gram . zdjęć na razie nie mam ( fon padł, i tak bardzo słaba jakość ). P.S. Może w następnym tygodniu uda mi się dodać jakieś zdjęcia.
sudik Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Żeby nie było, ze model umarł to dziś latałem 2 wersja modelu. Lata fajnie, na pakiecie 3s, silniku emax'a i śmigle 8x6 spokojnie latam na 50-60% gazu. Czuć nadmiar mocy. W porównaniu do prototypu lepiej lata na plecach, lepsze lądowania i starty ( bardziej przewidywalne ). Kadłub bardziej opływowy, ogólnie ładniejszy. Gorzej wychodzą beczki tylko przy użyciu lotek . Teraz kilka fotek z lotniska :
sudik Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 No i właśnie model v1.2 zakończył żywot w dość głupi sposób. Wczoraj w przewie pomiędzy opadami postanowiłem trochę pokręcić się modelem. Szło bardzo fajnie, w sumie kilkanaście beczek i innych mniej lub bardziej udanych wygibasów. W końcu pilot postanowił na wysokości ok. 6m zrobić przelot na plecach, no i właśnie .... postanowił ! Obrót na plecy wyszedł zgrabnie, niestety "wielkie ogarnięcie " pilota dało się we znaki. Chwilowa dekoncentracja, dosłownie na ułamek sekundy, kończy się pokręceniem kierunków i zbyt dużym zdjęciem przepustnicy, a w konsekwencji efektownym kretem pionowo w beton. Straty: -skrzydła połamany dźwigar= kosz - kadłub może kiedyś odbuduje - silnik pogięty albo wał albo rotor :? ( dowiem się w piątek ) - duma pilota poszła się paść na odległe łączki Prawie gotowy plan 2 takiego modelu tylko, że wycinanego ze styro całego i oklejonego papierem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.