Patryk Urban Opublikowano 29 Września 2006 Opublikowano 29 Września 2006 Witam Zawsze podobał mi się TwinStar multiplexa ale tutejsza cena ($220) mnie zniechęciła. Pomyślałem że mógłbym spróbować sam sobie takiego zbudować tak jak zrobił to Kojot http://www.kojot.modelarstwo.org.pl/twin280/index.htm Mam już zamówione potrzebne materiały do wycinarki styro, wiem jak co wykonać więc postanowiłem wyciąć skrzydła ze styro. W związku że u mnie z kasą nie jest najlepiej to postanowiłem dać napęd szczotkowy. Mam już zamówiony reglerek który można używać z lipolami. Jak zrobie kadłub itp okaże się w czasie budowy. Planuje mu też dać podwozie ponieważ bardzo podobają mi się starty z ziemi i ładniej lądowanie wygląda. Nie jestem pewien jednak jak je rozłożyć. To znaczy nie wiem czy dać tylnie kółko, czy tak jak w typowych trenerkach ARF. Mam jeszcze kilka pytań. 1. Jaki proponowalibyście profil (robie na 100% lotki) 2. Na lotki najchętniej dałbym jednego standarda wtedy nie wyciągał bym serw z zefirka, a siostrzyczka właśnie trenowała by sobie na nim. Można tak ? 3. Jaki dawać skłon silników ? Z góry dzięki ! Edit: Aha no i jaki pakiet ?
Doman Opublikowano 29 Września 2006 Opublikowano 29 Września 2006 Ad 1. ClarkY! I nie ma co kombinowac :-) Ad 2. Jasne ze tak! Ad 3. Zostaw sobie mozliwosc zmiany. Ale jesli skrzydla beda na plask na kadlubie to wtedy ich kat zaklinowania wyniesie 1.5-2 stopnie, wiec taki sam sklon silnikow w dol proponuje zastosowac. A czy w prawo dawac? Ja bym dal ze 2 stopnie. Ad pakietu. Zalezy jakie 280tki. Jesli nie znajdziesz Mabuchi(co jest prawie pewne), to 7 ogniw NiXX lub 2xLiXXX. Proponowana pojemnosc 700-1500mAh.
Patryk Urban Opublikowano 29 Września 2006 Autor Opublikowano 29 Września 2006 Jak wystarcza 2lipole to fajnie Nie mam szans na znalezienie silnika mabuchi. Dostepne sa speedy i migi. Jakie napięcie silnika radzilibyscie ??
Doman Opublikowano 29 Września 2006 Opublikowano 29 Września 2006 To juz napisalem max 7 ogniw(czyli 8.4V). Przy 8 ogniwach pewnie polatasz ale nie dlugo, ew. dac mniejsze smigla. Ale po co? Wstawisz 2 LiXXX(7.2-7.4V) i bedziesz mial dlugieee latanie. Smigla jakie proponuje to(w zaleznosci jaki to bedzie model) GWS 6x3" lub Gunther 125x110mm(4.9x4.3"). Mocno zalecam Guntherki.
zbig471 Opublikowano 30 Września 2006 Opublikowano 30 Września 2006 Ad pakietu. Zalezy jakie 280tki. Jesli nie znajdziesz Mabuchi(co jest prawie pewne), to 7 ogniw NiXX lub 2xLiXXX. Proponowana pojemnosc 700-1500mAh. Czy ja dobrze rozumiem, że porównywalne silniki firmy Mabuchi są relatywnie mocniejsze, czyli zapewniają lepsze parametry ?
Doman Opublikowano 30 Września 2006 Opublikowano 30 Września 2006 Sa wytrzymalsze. Jak puscisz Graupnerowskiego Speeda 280 na 8 ogniwach i smigle 6x3" to masz dosc krotki naped - sfajczy sie. Z Multiplexem wyglada lepiej, jednak tez podobno sie fajcza przy tym zasilaniu. Natomiast taki Mabuchi(nigdy nie maja naklejek) jest po prostu wytrzymalszy. Rok katowalem 280tke z 8 ogniwami na smiglach 6x3" i Guntherku. Ma sie dobrze do dzisiaj.
hubert_tata Opublikowano 30 Września 2006 Opublikowano 30 Września 2006 Mariusz, a Ty też chciałeś swego czasu robić dwusilnikowca na silnikach szczotkowych. Czy ten pomysł już nieaktualny?
Patryk Urban Opublikowano 30 Września 2006 Autor Opublikowano 30 Września 2006 No to co brać ?? Moge mieć wszystko oprucz mabuchi. A Mariusz, mowiac napiecie silnika mialem na mysli 6V itp (nie wiem jak to sie nazywa)
Doman Opublikowano 30 Września 2006 Opublikowano 30 Września 2006 Lepiej bierz Multiplex Permax 280 7.2V(o ile znajdziesz). Jak nie to Speed 280 6V(7.2V nie ma) i max 7 ogniw lub 2 lipole. Hubert, pomysl zyje, ale tylko w mojej duszy Nie mam czasu, oraz w sumie funduszy(np. 2x400 +regiel 30A, a chcialoby sie bezszczotki) na to przeznaczonych by robic jakis fajny dwusilnikowiec. Ale chodzi za mna patyk-bombowiec pod dwie 280tki, mam wszystko procz silnikow i... patyka ;-) PS. Chcialem dac te dwie 300seki(?) od Ciebie, ale jedna byla nadfajczona i ledwo zipie. Na razie w poduszkowcu ta sprawna siedzi 8)
hubert_tata Opublikowano 1 Października 2006 Opublikowano 1 Października 2006 Ale chodzi za mna patyk-bombowiec pod dwie 280tki, mam wszystko procz silnikow i... patyka ;-) Dlaczego nie miałby to być patyk. Łatwo zrobić i na pewno będzie latał. Warto posłuchać pracy dwusilnikowca-patyka. Co do tych silników z GWSów, to niestety nie były już nowe.
Doman Opublikowano 1 Października 2006 Opublikowano 1 Października 2006 Ale chodzi za mna patyk-bombowiec pod dwie 280tki, mam wszystko procz silnikow i... patyka ;-) Dlaczego nie miałby to być patyk. Łatwo zrobić i na pewno będzie latał. Warto posłuchać pracy dwusilnikowca-patyka. Co do tych silników z GWSów, to niestety nie były już nowe. Dlatego sie skusze na Twin-Patyka jak bede mial wolna chwilke :-) A silniki? Wiem ze nie byly swieze, ale sie przydaly!!! I to najwazniejsze 8)
Patryk Urban Opublikowano 4 Października 2006 Autor Opublikowano 4 Października 2006 No to dziś wieczorem a najpóźniej jutro biorę się za wycinanie. To zależy kiedy będę miał styropian.
Patryk Urban Opublikowano 6 Października 2006 Autor Opublikowano 6 Października 2006 Dziś przyszedł regulator 40A - urzywany Musze sie brać za szablony...
Doman Opublikowano 6 Października 2006 Opublikowano 6 Października 2006 UŻywany ;-) Do 2x280 starczy 12A, oczywiscie jesli nie bedziemy przeginac ;-) 40A to do 4x400 starczy :-D
Patryk Urban Opublikowano 7 Października 2006 Autor Opublikowano 7 Października 2006 Kupiłem 40A bo był używany (przepraszam za pisownię, powoli zaczynam zapominać :oops: ) Jak bym miał kupować nowy to byłby mniejszy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.