Skocz do zawartości

Jaka aparaturka na początek?

cherry34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedno małe "ale" - mx 12 nie ma timera. Taka mała upierdliwość, więc załatw sobie stoper/budzik za 10zł z allegro do tego :D.

Co do optica to była jakaś wadliwa seria, opticów, które potrafiły się wieszać/ zaprzestawać nadawania itp. Pełno takich wątków na forach modelarskich.

Teraz wsadzę kij w mrowisko - z mx12 omijaj szerokim łukiem odbiorniki JETI. Miałem 2 i oba tak trzepały, że strach było latać.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

E-sky 0404 mam. To radio od śmigłowca Lama - zasięg góra 150m. Jest ograniczony specjalnie, bo ze 100m Lama jest tylko małą kropką. :wink:

Rozumiem że chodzi Ci o zestaw nadajnik-odbiornik? Dla nadajników ESKY porównywałem moc promieniowaną z lepszymi nadajnikami (np. Multiplex) - w niczym od nich nie odbiegał (za pomocą anteny pomiarowej i analizatora widma). Oczywiście ważne żeby użyć dobrego odbiornika, ale jego mechanika (w porównaniu z innymi chińskimi wynalazkami) pozwala spokojnie użyć go jako pierwszy nadajnik. Strata przy jego ewentualnej odsprzedaży równie niewielka.

Koledzy na tych nadajnikach uczyli się latać samolotami, nie było najmniejszych problemów z zasięgiem (odbiornik CORONA 8kan.).

Tanią alternatywą może być też nadajnik Hobbyking 6kan za ok 33$ - 2,4ghz i możliwość programowania. Nadajnik też akceptowalnej jakości.

Wiadomo że jak kolega się wciągnie, kupi sobie z czasem lepszy sprzęt - ale możliwość "posmakowania" hobby za ca. 500zł (aparatura+_przyzwoity_ model do nauki) jest kusząca.

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

mikon, to, jak promieniuje 0404, zależy od układu gwiazd na niebie w chwili jego montażu. Część jest totalnie źle zestrojona i naprawdę ma jakieś 150 m zasięgu. Np. Remzibi stroił 0404 i uzyskiwał potem "bezpieczny" zasięg 10x większy.

Faktycznie lepiej kupić HK 2.4 - mechanika zbliżona, a tor radiowy chyba sporo lepszy.

Opublikowano

mikon, to, jak promieniuje 0404, zależy od układu gwiazd na niebie w chwili jego montażu. Część jest totalnie źle zestrojona i naprawdę ma jakieś 150 m zasięgu. Np. Remzibi stroił 0404 i uzyskiwał potem "bezpieczny" zasięg 10x większy.

Faktycznie lepiej kupić HK 2.4 - mechanika zbliżona, a tor radiowy chyba sporo lepszy.

Sprawdzałem 3szt, nie było między nimi mierzalnych różnic. Wszystkie trzymały moc i częstotliwość, nie siejąc po bokach.

Zresztą 0404 to taka "generic chinese RC system" że być może występuje w wielu wcieleniach (nie tylko jako "esky") - część z nich może być np. gorzej zestrojona?..

Ciężko mi uwierzyć w ten "10x większy" zasięg; przy tym samym odbiorniku +6dB to podwojenie zasięgu - tutaj musiałby być ZUPEŁNY BRAK mocy. Być może, był to egzemplarz uszkodzony.

Tor radiowy HK2.4 to prymityw totalny, żadnej selektywności na wejściu a co za tym idzie, większa moc CW w okolicy przy odbiorniku z łatwością go "zatka". Czułość układów wejściowych typu -90dBm też szału nie robi.

[EDIT] oczywiście też jestem zwolennikiem lepszego sprzętu, ale mam świadomość że na pierwsze próby akurat te się nadają. Polecam MPX Cockpita MM - stosunkowo niedoceniany sprzęt o sporych możliwościach, moim zdaniem lepszy od Optic6 i MX12.

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

Teraz wsadzę kij w mrowisko - z mx12 omijaj szerokim łukiem odbiorniki JETI. Miałem 2 i oba tak trzepały, że strach było latać.

Sądzę że miałeś pecha - próbowałeś na innych kwarcach? Najprawdopodobniej brak zestrojenia MX12 - odbiornik. Ja co prawda MX16 ale na lotnisku u Nas chyba 2 szt MX12 i odbiorniki Jeti i wszystko w porządku...

Opublikowano

Remzibi twierdził, że serwa drżały już na kilkunastu metrach, a po strojeniu dopiero na kilkudziesięciu i więcej. I ograniczenie mocy jest chyba tylko tylko na "śmigłowcowych" wersjach 040x (Lama, Belt itp) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8707

10x to przesada, ale poprawa była znacząca :)

Ale tory 2.4 to chyba z założenia nie są jakoś specjalnie selektywne, skoro skaczą po dość dużym obszarze częstotliwości i działają na rozproszonym widmie ?

Opublikowano

Remzibi twierdził, że serwa drżały już na kilkunastu metrach, a po strojeniu dopiero na kilkudziesięciu i więcej. I ograniczenie mocy jest chyba tylko tylko na "śmigłowcowych" wersjach 040x (Lama, Belt itp) http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8707

10x to przesada, ale poprawa była znacząca :)

Ale tory 2.4 to chyba z założenia nie są jakoś specjalnie selektywne, skoro skaczą po dość dużym obszarze częstotliwości i działają na rozproszonym widmie ?

0404 które sprawdzałem pochodziły właśnie z zestawów LAMY. Żadnego ograniczenia mocy na nich nie było w porównaniu z MPX (do pomiaru ERP musiałby mieć antenę podstawienia). Z tego widać że po prostu zdarzają się gorsze egzemplarze. Wszystkie trzy z którymi miałem do czynienia były OK.

Co do 2.4 - widmo rozproszone nie pomoże jak "zatkasz" odbiornik silniejszym sygnałem. Żeby porządnie filtrować, chip musiałby mieć wyprowadzoną IF; Większość tanich "myszkowych" chipów nie ma, bo po co. Celowo piszę o "myszkowych" chipach ponieważ dla tego użytego w HK 2.4 jako podstawowe zastosowanie wymieniają właśnie bezdruciane myszy.

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

Na szczęście w paśmie 2.4 moce są ograniczone i brak hobbystów robiących dopałki na CB. Trzeba by chyba mieć sporego pecha, żeby trafić akurat w silną wiązkę 2.4 (np. z toru radiolinii WiFi na antenach kierunkowych), a populacja myszy bezprzewodowych na lotniskach jest raczej niewielka :wink:

Bo generalnie ludzie sobie chwalą nawet ten najtańszy 2.4 z HK.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trzeba by chyba mieć sporego pecha, żeby trafić akurat w silną wiązkę 2.4 (np. z toru radiolinii WiFi na antenach kierunkowych)

A ja mam taka stara radiolinie na Gorze Siewierskiej (od dluzszego czasu wylaczona), wiazki przechodza przez srodek zbocza (gora siewierska/strzyżowice). Wlaczylem ją na max moc i pojechalem tam polatac na 2.4ghz. Moc 320mw z karty + 27dbi z anteny minus jakies straty na kablu/wtyczkach. Jakos model nie spadl... a mocniejszych radiolinii na 2.4 raczej nie uswiadczysz. Jak jade na lotnisko i wlacze skanowanie 2.4ghz to wykazuje mi z 50 nadajnikow i duzo osob lata na 2.4, nikomu model nie spadl. Jaki z tego morał?

Opublikowano

Przy Lamie jest tak: cienki zasięg jest za sprawą odbiornika (z bladzieńką anteną ) ten sam nadajnik z odbiornikiem Corona z syntezą (za całe 115zł na aledrogo) ma juz całkiem przyzwoity zasięg (a po dostrojeniu anteny by Ramzibi to można się mierzyć z najlepszymi :D ) a jak do niej sie doda modulator na mikrokontrolerze "made-hand" jak ktos ma minimum wiedzy z klasy 7 podstawówki z fizyki (nigdysiejszej - bo teraz jak uczą i co to nie wiem :mrgreen: ). Ale jak sie nie umie lutować i na pierwszy nadajnik to polecam na 2.4 gHz ( nawet te z HT ) bo odpada sporo problemów ( długa antena dyndająca , problemy z kanałem itd) co na początku jest bezcenne.

Opublikowano

Zasada jest jedna i nie ma o czym dyskutować-kup najlepsze radio na jakie obecnie Cię stać,nie pożałujesz tego a będzie Ci ono służyło przez lata,co tam,najwyżej miesiąc o chlebie i wodzie i sie odrobi zakup porządnego radia :P według mnie godny uwagi jest Hitec Optic 6 Sport(z zaznaczeniem Sport,bo zwykły optic mimo teoretycznie większych możliwości potrafi być awaryjny),Graupner MX 12,16 lub jeśli już szaleć 16s.Jeśli szukasz koniecznie radia 2,4Ghz to w rozsądnych pieniądzach kupisz na Hobby City 9-kanałowe radyjko za nie duże pieniądze i bardzo przywoitej jakości,lub też jeśli chcesz mieć już naprawdę dobry sprzęt to DX6i 8) .O DX7 i Futabach nawet nie wsominam bo z tego co wiem to zalezy Ci na w miarę "tanim" radiu :mrgreen:

Opublikowano

Dobra chłopaki, nie ma o czym gadać.

Kupiłem na początek używany Hitec Focus 4 od kolegi z forum. Kosztował 50zł, więc do prób na symulatorze wystarczy, a jeśli się wciągnę to i pierwszy z nim model poleci.

Jak poleci model i nadal będę miał chęci to na bank kupię coś z komputerkiem.

Wg mnie nie ma sensu kupować aparaturki za 600-800zł, jeśli się nawet jeszcze nie latało, a i z zapałem jest nie tak do końca jak powinno być.

Także dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie ma co dalej drążyć.

Pozdrawiam

MW

Opublikowano

nie kupuj optica !!!!

a to dlaczego??????????????

sam mam 2 sezony, znajomi mają i to dobre i niedrogie radio.

dziwne że niektórzy tu zachęcają do kupna badziewnych chińczyków e-sky, turingy i innych o orientalnych nazwach a do optica zniechęcają.

Opublikowano

nie kupuj optica !!!!

a to dlaczego??????????????

sam mam 2 sezony, znajomi mają i to dobre i niedrogie radio.

dziwne że niektórzy tu zachęcają do kupna badziewnych chińczyków e-sky, turingy i innych o orientalnych nazwach a do optica zniechęcają.

Bo optic kosztuje ponad 800zl, kumpel kupil na poczatku sezonu i co chwile ma z nim inne problemy. Jak mozna radio za taką kase z tyloma przeroznymi wadami komus polecic? Tutaj panuje zasada - polecam bo ja takie mam. To ze akurat Tobie dziala dobrze to gratulacje ale te zdziwienie troche bez sensu.

Opublikowano

Rzeczywiście Konrad ma racje, w opticu 6 sprot nie miałem nigdy awarii, inni użytkownicy tez nie narzekają (chyba że ja za mało czytam albo niedowidzę) . Za to na Optica 6 wielu narzeka.

Wiec podsumowując ogólne opisy użytkowników, 6 sport jest mniej awaryjna :]

Taki mały PS, czy dx6i aby na pewno będzie lepszy niż mx-16? :roll: [dx7 wyglądem jest praktycznie takie samo jak mx16, no i mx ma 8ch, zresztą nie mi to porównywać]

Zawsze można brać Mx16IFS, i tu jest fabrycznie 2.4gHz

Opublikowano

Za to na Optica 6 wielu narzeka.

Sęk w tym że nie widziałem żeby ktokolwiek tu narzekał. Jedyne posty to takie że ktoś słyszał że komuś tam coś nie działa w opticu ale nikt nie wie co i komu.

Wielu usterów tu w podpisie ma optic 6 i złego słowa nie mówią.

@Diem masz lub niałeś Optica że tak piszesz?? o ile mnie pamięć nie myli to doradzałeś kiedyś komuś żeby kupił nadajnik Turnigy o którym wszyscy pisali że ma wady z softem i które wycofali z HC a odradzałeś optica że zły.

Co Cię dziwi w tym że doradzam Optica którego mam ja i kilku znajomych i jesteśmy zadowoleni? Lepiej wg. Ciebie doradzać coś czego w ręku nigdy nie trzymałem???

Co do ceny to nie wiedziałem że 800 kosztuje. na wakacjach rok temu znajomemu w sklepie w rzeszowie za 360 nową kupiłem.

Opublikowano

Ja kupilem uzywana apke + troche gratow typu serwa i odbiorniki w cenie 400zl. aparatura to Hitec Eclipse 7ch. Bardzo fajny nadajnik, jeszcze go calego nie rozgryzlem ale na moje potrzeby narazie wystarcza w 400% bo do tej pory wykorzystuje tylko 4 podstawowe CH.

Mialem obawy przed kupieniem uzywanej aparatury ale dogadalem sie z modelarzem ktory chyba wyprzedawal swoj sprzet, ze jest w stadnie idealnym. Milym zaskoczenie bylo rowniez to ze dorzucil kilka gratow takich jak ladowarka i pakiety o ktorych nie bylo mowy w aukcji.

Opublikowano

Jeśli mogę się wtrącić do dyskusji.

Kupiłem Optica 6 (nie sport) w tamtym roku i przez ok. 5miesiecy działał poprawnie.

Zimą kiedy składałem model i właczyłem nadajnik z odb. wszystko działało a za chwilkę dosłownie z 5sekund przestało działać a nadajnik nadal był włączony. Podotykałem w różne miejsca tj. moduł, wyłącznik antena i wszytko wróciło do normy. Za kilka dni stało się to samo ! W między czasie optic uległ uszkodzeniu bo wyrwała się kołyska a nigdzie jej dostać nie idzie a odsyłać do Niemiec już bez gwarancji.... Kupiliśmy z tatą nowy nadajnik Futaby (używana ale stan jak nówka ;) ) Kołyskę się udało naprawić i nie wyskakiwała ale bałem się latać droższymi modelami. Minęło jakieś pół roku może więcej i przypomniało mi się o opticu a na śmierć zapomniałem o tym zaniku sygnału.

Jako że miałem odbiornik do optica to włożyłem go do EGP i pojechałem na lotnisko.

Na lotnisku właczam wszystko działa pięknie no to wyrzucam model i .... I zanik sygnału. Nie reagował na nic a model był zbyt nisko ziemi żeby cokolwiek zrobić i zaliczył kreta (ahh kocham EPP :jupi: ) ale nic poważnego się nie stało. Nie było to na pewno z mojej winy bo latam już długo i na pewno nie popełnił bym takiego błędu.

Optic pozostaje do symulatora a mi pozostaje odradzić nadajnik Hitec Optic 6.

Moim zdaniem lepiej w to miejsce kupić np. Mx 12, Mx16, może coś od Spectruma :]

pozdrawiam

P.S: Wiecie.. Dziwi mnie to, że nadajniki za 800zł robią w takim stanie ! Za taką cenę nadajnik powinien straczać na kilka lat a nie na rok (niecały :/) To już w lepszym stanie technicznym są nadajniki 9ch z chin :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.