Artur z kołobrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Jakie macie sposoby aby dokładnie zmierzyć kąt zaklinowania płata względem statecznika poziomego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Sposobów nie mamy, ale mamy za to odpowiednie urządzenia, niektórzy mają kupione a inni robią je sami. Znów zacytuję sam siebie ze swojej strony. KĄTOMIERZ MODELARSKI , następne bardzo użyteczne urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej "pracowni" modelarskiej. Potrzeba chwili, niecierpliwość i nieprzyzwoite ceny owegoż ustrojstwa skłoniły mnie do tego by zbudować to samemu. Koszt zamyka się w kwocie ok 20 zł, czyli kilkratonie mniej od wyrobu "renomowanej firmy". Do zbudowania tego wystarczą podstawowe materiały dostępne w każdym "modelarskim śmietniku", odrobina chęci i jakieś dwa popołudnia czasu. Użyte materiały : rurka aluminiowa o średnicy 6 mm ( CASTORAMA, OBI etc ), kawałki sklejki modelarskiej 3 mm lub pleksi 3 mm, czy też inne tworzywo. Ja sam użyłem płytki plastikowej z resztek pozyskanych w agencji reklamowej, robią z tego tablice reklamowe. Jest to dość mocne, bardzo lekkie tworzywo na bazie spienionego i sprasowanego poliuretanu. Wszystkie elementy kątomierza wycięte zostały za pomocą skalpela, obrobione kostką z papierem ściernym, zwracam uwagę na 6 prowadnic, które obrabiane były w bloczku,jak żeberka ( to te z czterema otworami ). Wskazanym jest by mimo wszystko je ponumerować w trakcie wspólnej obróbki, zawsze może się pojawić jajaś drobna niedokładność. Rurka przycięta na dwa odcinki o długości ok 45-50 cm każdy. Istotnym jest by zachować maksimum dokładności i precyzji przy wycinaniu elementów. Główne "łapy" kątomierza też obrabiałem po wcześniejszym ich skręceniu w bloczek, zresztą widać jeszcze otwory. Do wykonanie "głównego komputera wskazującego" użyłem : kawałka wygietej szprychy rowerowej, metalowgo kawałka bowdena ( to będzie wskazówka), środkowej rurki bowdena ( ta biała ) i kawałka zewnętrznej rurki bowdena ( pomarańczowa ). Reszty dopełnia połówka wędkarskiego ciężarka ołowianego - 25 g., kostka sklejona z dwóch warstw tworzywa ( grubość 6 mm ), wycięte i "wytoczone" na wiertarce kólko z tworzywa ( obsada wskazówki ) Poszczególne podzespoły kątomierza zostały ze sobą sklejone przy pomocy cyjanopanu. Wstępnie złożyłem "komputer wskazujący" by sprawdzić czy się nie zawiesza . Zwracam uwagę na dokładne doklejenie prowadnic, najlepiej nalożyc je na rurki i w ten sposób przyklejać do poszczególnych łap kątomierza. Do łapy lewej dokleiłem "elownik" starając sie go umieścić dokładnie w środku. Plastikową kostkę "komputera głównego" wkleiłem od spodniej strony łapy środkowej, następnie po zaznaczeniu na środku punktu wywierciłem na wylot otwór i wcisnąłem weń pomarańczowy fragment bowdena. Pozostało mi jeszcze pomalować wszystkie elementy na jakiś sensowny kolor, zrobić "wyświetlacz" i całość złoży Wyświetlacz został zrobiony z połówki płyty CD, na płytkę nakleiłem "skalę" zrobioną w Corelu, wydrukowaną na papierze samoprzylepnym . Fragment środkowy w kształcie łuku został wycięty, co powoduje odbicie wskazówki i ułatwia odczyt. Całość zabezpieczona cienką przezroczystą folią samoprzylepną. Wyświetlacz przykleiłem do łapy środkowej. Przyrząd został skrzętnie pomalowany, jak widać żółtym akrylem w sprayu. Z napisów eksploatacyjnych, "NO STEPÓW" zrezygnowałem. Kusiło mnie aby dokleić czarne cienkie paski pod kątem 45 stopni na końcówkach łap i mały napis WARYŃSKI lub CATEPILAR. I oto w całej okazałości, w dłoniach koleżanki małżonki niebawem wdowy, gotowy do użycia przyrząd nazwany : "eRDeeNKa" MK.1* . Tłumaczenie zasad funkcjonowania i sposobu pomiaru wydaje mi się zbyteczna, wszak każdy modelarz-latacz wie po co to i jak tego używać. * Ręczny Deszyfrator Niedokładności Kątowych Mark 1 Zasad działania i posługiwania się tym komputerem chyba nie musze tłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Możesz też zmierzyć programem EWD. Opis tu http://www.piotrp.de/MIX/ewd.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Żeby zmierzyć programem, trzeba najpierw pomierzyć linijką . Nie ma to jak odpowiedni przyrząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyW Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Dokładnie jak piszesz Marek. Ten program jest bo jest, zawsze jakaś alternatywa . Przyrząd wyżej opisany sam w sobie jest czystą poezją i na pewno to jest to, o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Sam zastanawialem sie nad czyms takim. Mam dojscie poprzez brata do wycinarki CNC i z tego co wiem, nie sa za drodzy, wiec czesci ktore Motylasty musial wykonywac recznie, mozna rozrysowac i wyciac z plexi. Trzeba zrobic tylko jakas liste- bo dla 2 osob sie nie oplaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.