czaja18 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Macie jakieś proste patenty na ustalenie kąta natarcia w kadłubie z rurką? Chce se zabra za dlg ale nie wiem jak to zrobic? Doświadczalnie???
armand Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 tak samo jak w kadłubie bez rurki :wink: chodzi ci o kąt zaklinowania skrzydła zapewne wzdledem statecznika poziomego?? to z czego jest wykonany kadłub nic tu do rzeczy nie ma zobacz dwa tematy niżej http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1700 Natomiast wartość to juz inna sprawa, tu decyduje profil skrzydła. A i tak zawsze trzeba doświadczalnie nanieś ew. poprawkę choć nie koniecznie trzeba zmieniać kąt czasem ząbek trymerka na wysokości wystarczy :wink:
czaja18 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Chodziło mi raczej o poprawne wklejenie rurki ale doszłem do wniosku że najlepiej odpowiednio rozmieścic otwory we wręgach
armand Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 To zadawaj pytania w miarę precyzyjnie. Pytałeś o kąt natarcia skrzydła (wynikający w sumie z kąta zaklinowania) a chciałeś o kąt wzniosu??
Boogie Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Chodzi mu zapewne o wkeljanie rurki (stozka) czyli belki ogonowej do kadluba szybowca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.