Krzycho Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam Chciałem się spytać czy te ustawienia ładowarki są prawidłowe,bo ładowanie coś mi się nie podoba. Przysłali mi paiet 2000mAh graupnera NIMH Mam ładowarkę BC 6 E-Station przy pierwszym rozładowaniu pakietu i po naładowaniu wbiło 565mah I wyskoczył napis w lewym rogu TIME Ustawienia łowarki to; -PROGRAM SELECT NiMH BATT -NiMH Sensitivity D.Peak Default -Safety Timer On 120min Capacity Cut-off On 2000mAhr NiMH CHARGE Man CURRENT 0,3A NiMH DISCHARGE 1.0A 7,2V Myslałem ,że za pierwszym razem wejdzie więcej, a na wyswietlaczu aparatury pokazuje 10.8V Czy ja powinienem wyłączyć do ładowania opcję z czasem 120min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Timer ustaw na max Capacity tez na max uaktywnik delta pik jesli formujesz pakiet ustaw charge na 0,2A a jesli juz ladujesz uformowany pakiet to smialo ustaw 2A jesli pakiet nie jest przystosowany do takich pradow to ladowarka ograniczy ladowanie milo by bylo jakbys dodal awatar bo sie czlowiek glupio czuje jak do sciany gada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wszystko się zgadza. Ustawiłeś czas ładowania na 2 godziny, prąd na 0.3 A, to wbiło 0.3x2=0.6Ah. Mniej więcej. Prądu zwiększyć nie możesz, więc zwiększ czas, albo wyłącz tą funkcję. Ładowarka sama zakończy ładowanie. A dla bezpieczeństwa można maksymalną pojemność ustawić np. na 2500mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Na moim pakiecie Graupnera (w MX16) jest podany prąd szybkiego ładowania - schnellladestrom 1A. Jak znajdziesz taki u siebie (może też być fast lub rapid charge) to większego nie ustawiaj. Oczywiście zzradek podał trafną diagnozę, jak ładujesz 300mAh przez 2h to max wepchniesz 600 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Myslałem ,że za pierwszym razem wejdzie więcej, a na wyswietlaczu aparatury pokazuje 10.8VKolega laduje pierwszy raz to chyba formuje pakiet ??A TY mu radzisz jest podany prąd szybkiego ładowania - schnellladestrom 1A. Jak znajdziesz taki u siebie (może też być fast lub rapid charge) to większego nie ustawiaj.niech wpierw poustawia ladowarke i uformuje pakiet pradem 1/10C a wtedy to juz jedno jaki prad ustawi ladowarka i tak ograniczy prad ladowania do mozliwosci pakietowprzy nimh powinno sie uzywac termometru jak sie ma mozliwosc dla bezpieczenstwa Ja nie uzywam :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Więc z powyższych ustawień wyłączyłem safety timer i dziś przez ok 430min wbiło 1972 mAh i zakończyła automatycznie.Sprawdzałem co godzinę pakiet i ładowarkę ,ale temperatury bardzo niskie.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Ciesze sie ze naladowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.