Skocz do zawartości

czym się różni pianka EPP od depronu ?

razor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam odpowiedzi na to pytanie, ale nie mogę jej znaleźć.

jak depron wygląda i jak działa już wiem (zrobiłem z niej deltę), wiem też że depron to niepoprawna nazwa (to jedynie nazwa handlowa), a powinno się mówić spieniony polistyren :)

w każdym razie, chciałem się dowiedzieć, jakie różnice są między pianką EPP a depronem.

kiedy lepszy jest ten pierwszy materiał na budowę obiektu latającego, a kiedy lepszy jest drugi ?

pozdrawiam.

Opublikowano

wiem też że depron to niepoprawna nazwa (to jedynie nazwa handlowa)

Nie do końca. Depron zależy co mamy na myśli bo jest Depron biały kupiony w sklepie modelarskim i jest "Depron" kupiony w np. Castorama, JYSK (jakoś tak ;]) OBI i inne tam... Ale wtedy to jest podkład pod panele najczęściej firmy IzooFloor.

jakie różnice są między pianką EPP a depronem.

EPP jest wytrzymalsze na uderzenie i łatwiejsze do naprawy. Żeby skleić EPP wystarczy zwykły klej CA (Cyjano Akrylowy) a żeby skleić depron potrzebny jest CA do Styro lub np. Uhu Por.

kiedy lepszy jest ten pierwszy materiał na budowę obiektu latającego, a kiedy lepszy jest drugi ?

Hmm... W zasadzie do końca nie jestem przekonany co do wyboru materiału ale wiadomo, że depron jest sztywniejszy niż EPP. Dajmy przykład EPP 3mm jest jak papier a depron 3mm jest już do przyjęcia.

Oczywiście Depron (mowa o tym białym) jest tańszy niż płyta EPP a jeśli chcesz wybrać depron 3mm to musisz wziąść EPP 5mm (?).

Pozdrawiam.

Myślę że pomogłem :)

Opublikowano

Malker:

dzięki za info, chodziło mi właśnie o biały depron ze sklepu modelarskiego (taki mam)

czytałem ten temat, nic tam przydatnego nie ma (oprócz wielu nazw). bo nadal nie wiadomo której do czego użyć - która jak się zachowuje w modelu (nie potrzebuję wiedzy, którą painką ocieplę dom, a którą samochód - tylko z której co zbuduję w modelarstwie)
Opublikowano

Malker nie dodałeś również że EPP jest o wiele cięższe od "depronu" Epp ma plus że jest łatwy w naprawię ,no ale niestety o wiele droższy ,wiec ludzie zazwyczaj budują modele z podkładów pod panele :)

pozdrawiam

Opublikowano

Nie do końca. Depron zależy co mamy na myśli bo jest Depron biały kupiony w sklepie modelarskim i jest "Depron" kupiony w np. Castorama,

"Depron" to nazwa handlowa zastrzeżona przez firmę DÄMMPLATTE http://www.depron-daemmplatte.eu/ pianki XPS.

A służy jako materiał izolacyjny.

Co wcale nie przeszkadza aby modelarze wykorzystywali go do budowy modeli.

Opublikowano

wiem też że depron to niepoprawna nazwa (to jedynie nazwa handlowa), a powinno się mówić spieniony polistyren :)

?

czytałem ten temat, nic tam przydatnego nie ma (oprócz wielu nazw)

?

jeśli chcesz wybrać depron 3mm to musisz wziąść EPP 5mm (?).

Sztywnosc w EPP zalezy od gestosci...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.