sebka34 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 ładowanie li-pola bez ładowarki próbował ktoś da sie wogóle naładować li-pola bez ładowarki przeznaczonej do takich baterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ja próbowałem ale wiąże się to z zakupem dwóch stabilizatorów LM350 lub jednego jak ma sie zasilacz stabilizowany.Układ stabilizuje napięcie i ogranicza max prąd ładowania.Co najważniejsze -działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi27 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jasne ze sie da naladowac,ale jak dlugo wytrzyma taki Li-po,niby nie za kazdym razem trrezba ladowac z balanserem wystarczy co 3-4 ladowanie ale jak chcesz zeby lipol dluzej pozyl to z balans.zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 http://shdesigns.dyndns.org/lionchg.html tu schemat, ale bez znajomości elektroniki nie da rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zanim zaczniesz ładować bez ładowarki, zacznij pisać ze znakami przestankowymi. Masz i skopiuj sobie: SHIFT SHIFT , , , , . . . . . To nie esemes, nie musisz się spieszyć, ani ograniczać :evil: slawekmod, to co opisałeś, to w zasadzie ładowarka . Ładowanie lipoli to prosty algorytm. Teoretycznie ;-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zrobiłem ładowarkę na dwóch LM 350 z czego pierwszy stabilizował napięcie do wartości 15v (pracował jako wstępny stabilizator napięcia dla drugiego LM-a)a drugi stabilizował napięcie i ograniczał prąd ładowania do 500mA.Napięcie było ustawione na 12.600V miernikiem laboratoryjnym APPA .LM 350 posiada ujemny współczynnik temperaturowy to znaczy im wyższa temperatura scalaka tym bardziej obniżała sie granica napięcia stabilizacji ( jak scalak był był mocno ciepły to napięcie odcięcia ładowania było 12,580) .Ograniczanie prądu przebiegało tak jak podczas ładowania akumulatora Pb.Im napięcie było bliższe 12,6V tym prąd spadał bardziej, u mnie przy prądzie 15mA odłączałem pakiet.Ładowarka działała wyśmienicie i warto ja wykonać, chyba że ma się w planach zakup mikroprocesorowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 widze ze zbyt skąplikowane jest to schemat do ładowania li-pola 3 cele. Poczekam za przyślą mi orginalną ładowarkę, szkoda bateri ale dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Slawekmod tak myśle do lipola 1800 11,1V był by potrzebny schemat chyba ten trzeci tj. lionchg3.pdf.tak mi sie zdaje. Ten pierwszy bym dał rade zrobić. Ładuje sie taką baterie przez te cienkie cztery przewody ? o ile dobrze myśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 http://shdesigns.dyndns.org/pdf/lionchg3.pdf ja zrobiłem konkretnie ten układ ustawiając prąd na stałe, tj 500mA oraz napięcie 12.6 czyli 3S .Ładowarka działa bezbłędnie ale do zasilania potrzebujesz zasilacza stabilizowanego 15-18V, o stałej wydajności prądowej o 30% większej od przewidywanego maksymalnego prądu ładowania li-pola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Eeee tego nie dam rady zrobić , myślałem ze wystarczy ta pierwsza dla trzech cel. Bede musiał poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.