Skocz do zawartości

Zasilanie silnika Speed 400.

HubertFab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się czy kupić LI-PO 7,4V czy 11,1V do zasilania silnika szczotkowego Graupner SPEED 400 7,2V.

Na pudełeczku pisze, że działa w zakresie 3,6 - 8,4V.

Do tej pory latałem na NI-HM 9,6V i działał.

Moje pytanie brzmi czy silnik będzie chodził na 3 celach LI-PO czy uszkodzi się ?

PS: Jeszcze małe pytanie odnośnie pakietu 7,4V 2200mAh Turnigy, co sądzicie o tym pakiecie (chodzi mi o opinie na temat firmy Turnigy) ?

Opublikowano

będzie działał ale będzie się palił dlatego weź 7.4V

bo podłączysz taki silnik pod 12v też ruszy ale będzie się mocno iskrzyło i zacznie się palić....

Opublikowano

O.K.

Posiadam motoszybowiec TW-738-2 i tam jest silnik "480" tylko, że nie znam parametrów (zestaw RTF- już wszystko wymieniłem na lepsze oprócz silnika) nie wiecie czy on będzie działał na 12,6V ? (3 * 4,2 = 12,6V)

Czy będzie taka sytuacja jak powyżej?

Pozdrawiam.

Opublikowano

będzie działał ale będzie się palił dlatego weź 7.4V

bo podłączysz taki silnik pod 12v też ruszy ale będzie się mocno iskrzyło i zacznie się palić....

A może byś zapytał kolegi DO CZEGO ten motorek - bo jak do latania to na 7,4V daleko nie uleci :devil:

Opublikowano

Napisał

motoszybowiec TW-738-2

Do wyboru:

a/ HubertFab nie umie pisać ( ma przekłamania )

b/ TY nie umiesz czytać - może znowu na chłopski rozum :twisted:

Opublikowano

Na 3S możesz spokojnie latać. Ja latałem na 400, z Gunterkiem 6x3 (wcześniej była białą łyżeczka xD ) w MiniMagu i silnik dawał radę bez najmniejszego problemu :)

Oczywiście, skraca to jego żywotność, ale tak, czy owak później zmienisz na bezszczotkę :wink:

Opublikowano

...jary14 ma racje, można latać na 3S. W moim dwu silnikowcu też są 2 x400 na 8.4v. Lata się świetnie, ale przeważnie na 3/4 manetki, ale nie raz pozwalam sobie na maksa, w tedy jest to przecinak :D . Więc śmiało zastosuj, choć te silniki odchodzą do lamusa.

Pozdrawiam Paweł

Opublikowano

Więc śmiało zastosuj, choć te silniki odchodzą do lamusa.

Sorki! Na tym silniku i z pakietem 8,4V 1100mAh latam motoszybowcem latam ok 20min. Pobiera średnio 4A! Na bez-szczotkowym (cenowo podobnym do SPEED) latał bym około 6 min!

Dodam jeszcze, że regulatory do szczotkowych mam za free, ponieważ sam sobie robię.

Dla mnie liczy się każde 10zł dlatego, że mam 16lat :roll: .

Jeszcze tylko przetestuję jak lata na 2 celach, później ocenię i kupię pakiet. Poczekam na pogodę bo już mam dość lotów na -15*C. 8)

Sprostowanie:

TW-738-2 i tam jest silnik "480" - napisałem, że jest w nim 480-tka.

W 2 modelu mam 400-tke.

PS: Polecam zapoznać się z tym : LINK

Opublikowano

"Na tym silniku i z pakietem 8,4V 1100mAh latam motoszybowcem latam ok 20min. Pobiera średnio 4A!"

Możesz mi wyjaśnić jak to się dzieje że 480-tka pobiera Ci 4 A

Też kiedyś latałem motoszybowcem z silnikiem 400 z przekładnią!!! i zeby model się wznosił trzeba było dać ok 12 A

400 setka na hamowni ze śmigłem 6x3 też lubiała"chlapnąć" 12 A

Czym mierzysz pobór prądu?

Opublikowano

hej !!!

Instrukrtor a jakim smiglem obciazyles przekladnie ???

bo 12 A z przkladnia to juz kosmos przynajmniej dla mnie

nie mam juz przekladni na warsztacie by to zmierzyc ale zeby az 12 A :shock: :shock: :shock:

Opublikowano

przy śmigle 12 x 7 na pełnym" gazie "przekładnia 3.8:1

tą samą przekładnie stosowałem później do Mpx Permaxa 450 ale tam było już śmigło 13x9 :D

Zreszta te łopaty wykorzystuję teraz przy bezszczotce "samoróbce "poganiajace Falcona

Opublikowano

Pobór prądu mierzyłem miernikiem cyfrowym LAUDMANN LM-807A.

Maksymalny pobór prądu silnika 480 wynosi 6,18A. Śmigło składane 6" skok 3

Pobór prądu mierzyłem na ziemi czyli wynosi więcej niż w powietrzu z racji oporów powietrza.

Maksymalny pobór prądu silnika 400 wynosi 3,80A. Śmigło GWS 6"3.

Dla porównania po zdjęciu śmigła silnik pobierał 0.48A.

Pozdrawiam Hubert.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.