Kuba12 Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam wszystkich W związku z zakupionym silnikiem powoli przymierzam się do pierwszego lotu. Ale to potem. Teraz parę pytań : 1.Jakie paliwko będzie dobre do silniczka asp 15a?? 2.Jakiej długości maja być linki http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=288_289&products_id=7198 - narazie tylko to znalazłem 3. Jakie śmigło będzie dobre aby model nie latał za szybko ( model 1000mm 600g) silnik w.w śmigiełko jakie ma to 7-4. :twisted: 4. Jakieś rady co do postawy mogą się przydać. ;D POZDRO
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 1. Paliwo z maksymalnie 20% nitrometanu 2. Linki zależą od wielkości modelu oraz Ciebie. 3.Śmigło 7x4 będzie dobre, najwyzej wyregulujesz wykłonem silnika.
Kuba12 Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Opublikowano 4 Lutego 2010 Co do silnika jest na dotarciu, paliwko o którym myślałem to http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=9125 . Jestem początkujący i raczej sam nie wybiore odpowiednich linek do nauki (krótkie czy długie?)
meloow Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 poproś kolegę z tego forum Paweł Praus on napewno Ci pomoże.
Koper20 Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja latam na uwięzi od dobrych kilku lat , wiele zawodów już przeżyłem i mogę koledze podpowiedzieć tyle,że paliwo wystarczy ci z 10% nitro linki do modelu na 2,5ccm to około 13-15m, więcej nie warto bo model nie będzie miał siły i będzie latał za wolno co do śmigła to najlepsze jest 8/6 przy tej pojemności dobry ciąg i nie za wysokie obroty Ja za młodzika latałem na takich parametrach modelem 2,5ccm!!
Danielstol Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Tak jak pisał kolega Koper20 linki najlepiej około 15 m , ale polecam te http://www.modelarski.com/produkt-Linki_SH_456,1588.html linki , latamy bardzo dużo i tamte linki wytrzymały około 2 tygodnie , naprawdę bardzoooo łatwo je zagiąć ,co dyskwalifikuje linki z użycia. kolejnym elementem który zauważyłem to po kilku pętlach nie ma prawidłowego sterowania !!( jeżeli będziesz się uczył będzie ich sporo ,chyba że ktoś kto umie przejść na plecy będzie z tobą latał to ci rozwinie linki ) , nie widzę powodu aby pchać się w paliwo 10 -15 procentowe (koszty), do twojego ASP wystarczy popularne paliwko sport 5 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1474,paliwo-sport-5-5l-model-technics . :wink: kolejna rzeczą jest śmigło . Proponowane 8/6 powinno być najlepsze,ale dojdziesz jakie śmigło ci odpowiada .Ja na mvvs 2,5 latałem własnie na takim ,potem załozyłem 8/4 nie zauważyłem większej różnicy , :wink: Co do podstaw latania ,pierwsza zasada nie rób nerwowych ruchów nadgarstkiem :!: ,staraj się pracować całą ręką z lekkimi ruchami nadgarstka. Reka cały czas wyprostowana .
Konrad Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Silnik 2,5ccm(tym bardziej niebieski ASP) na śmigle 7x4 do bedzie na wysokich obrotach jeden jęk .Do docierania założyłbym na Twoim miejscu ciut większe śmigiełko 8x4 które lepiej dociązy silnik.
Kuba12 Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Opublikowano 4 Lutego 2010 Danielstol - dzięki, bardzo mi pomogłeś Czy dobrze rozumiem, że linki które podałeś w linku mają 15,8m. Narazie tyle pytań. Czy spróbować zrobić płozy i uczyć się na śniegu??(jeśli się nie stopi bo dziś było +4 w cieniu :twisted:) Pomyślałem o tym ponieważ śnieg jest miękki i gdyby coś nie poszło to nie będzie dużych strat. Co myślicie? P.S Docierać w modelu czy na desce?
Cimek Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Nie ma żadnej różnicy czy w modelu czy na "desce" jak chcesz tak zrób
Danielstol Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Tak linki mają 15,8 m ale nie mają zarobionych końcówek ( są elementy w zestawie do tego ) więc możesz zrobić je na ile chcesz np. 15 m
Kuba12 Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Opublikowano 5 Lutego 2010 Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanko. jak zaciska się oczka na linki?? Bo nie chciałbym aby model uciekł z powodu mojej głupoty
Danielstol Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Jeśli kupisz linki które ci poleciłem będziesz miał instrukcję rysunkową jak to zrobić ,w razie czegoś pisz to pomogę :wink:
Cimek Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Poźniej jak owiniesz to właczasz lutownicę i drucik smarujesz cyną, robisz tak z linką od modelu oraz z linką (15m) ,pomiędzy tym najlepiej dać "karabinek" ten co używają wędkarze Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.