Skocz do zawartości

Model na uwięzi i pare pytań

Kuba12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

W związku z zakupionym silnikiem powoli przymierzam się do pierwszego lotu. Ale to potem.

Teraz parę pytań :

1.Jakie paliwko będzie dobre do silniczka asp 15a??

2.Jakiej długości maja być linki http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=288_289&products_id=7198 - narazie tylko to znalazłem :)

3. Jakie śmigło będzie dobre aby model nie latał za szybko ( model 1000mm 600g) silnik w.w śmigiełko jakie ma to 7-4. :twisted:

4. Jakieś rady co do postawy mogą się przydać. ;D

POZDRO

Gość Anonymous
Opublikowano

1. Paliwo z maksymalnie 20% nitrometanu

2. Linki zależą od wielkości modelu oraz Ciebie.

3.Śmigło 7x4 będzie dobre, najwyzej wyregulujesz wykłonem silnika.

Opublikowano

Ja latam na uwięzi od dobrych kilku lat , wiele zawodów już przeżyłem i mogę koledze podpowiedzieć tyle,że

paliwo wystarczy ci z 10% nitro

linki do modelu na 2,5ccm to około 13-15m, więcej nie warto bo model nie będzie miał siły i będzie latał za wolno

co do śmigła to najlepsze jest 8/6 przy tej pojemności dobry ciąg i nie za wysokie obroty

Ja za młodzika latałem na takich parametrach modelem 2,5ccm!!

Opublikowano

Tak jak pisał kolega Koper20 linki najlepiej około 15 m , ale polecam te http://www.modelarski.com/produkt-Linki_SH_456,1588.html linki , latamy bardzo dużo i tamte linki wytrzymały około 2 tygodnie , naprawdę bardzoooo łatwo je zagiąć ,co dyskwalifikuje linki z użycia. kolejnym elementem który zauważyłem to po kilku pętlach nie ma prawidłowego sterowania !!( jeżeli będziesz się uczył będzie ich sporo ,chyba że ktoś kto umie przejść na plecy będzie z tobą latał to ci rozwinie linki ) , nie widzę powodu aby pchać się w paliwo 10 -15 procentowe (koszty), do twojego ASP wystarczy popularne paliwko sport 5 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1474,paliwo-sport-5-5l-model-technics . :wink: kolejna rzeczą jest śmigło . Proponowane 8/6 powinno być najlepsze,ale dojdziesz jakie śmigło ci odpowiada .Ja na mvvs 2,5 latałem własnie na takim ,potem załozyłem 8/4 nie zauważyłem większej różnicy , :wink: Co do podstaw latania ,pierwsza zasada nie rób nerwowych ruchów nadgarstkiem :!: ,staraj się pracować całą ręką z lekkimi ruchami nadgarstka. Reka cały czas wyprostowana . :)

Opublikowano

Silnik 2,5ccm(tym bardziej niebieski ASP) na śmigle 7x4 do bedzie na wysokich obrotach jeden jęk :D .Do docierania założyłbym na Twoim miejscu ciut większe śmigiełko 8x4 które lepiej dociązy silnik.

Opublikowano

Danielstol - dzięki, bardzo mi pomogłeś

Czy dobrze rozumiem, że linki które podałeś w linku mają 15,8m. Narazie tyle pytań. Czy spróbować zrobić płozy i uczyć się na śniegu??(jeśli się nie stopi bo dziś było +4 w cieniu :twisted:) Pomyślałem o tym ponieważ śnieg jest miękki i gdyby coś nie poszło to nie będzie dużych strat. Co myślicie?

P.S Docierać w modelu czy na desce?

Opublikowano

Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanko. jak zaciska się oczka na linki?? Bo nie chciałbym aby model uciekł z powodu mojej głupoty

Opublikowano

Dołączona grafika

Poźniej jak owiniesz to właczasz lutownicę i drucik smarujesz cyną, robisz tak z linką od modelu oraz z linką (15m) ,pomiędzy tym najlepiej dać "karabinek" ten co używają wędkarze :)

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.